NITROFURANTOIN

Mymedabc.com

APA NITROFURANTOIN?

Nitrofurantoin adalah nama jenama untuk nitrofurantoin, antibiotik digunakan untuk merawat atau mencegah jangkitan saluran kencing.

Nitrofurantoin berfungsi dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan atau dengan menghalang bakteria daripada tumbuh.

The Food and Drug Administration (FDA) meluluskan nitrofurantoin, yang dibuat oleh Proctor and Gamble Pharmaceuticals, pada tahun 1992.

Nitrofurantoin juga dibuat oleh syarikat-syarikat lain dan dijual di bawah jenama Furadantin, Furalan dan Macrodantin.

Nitrofurantoin boleh didapati hanya dengan preskripsi dan datang dalam tablet, penggantungan, dan bentuk kapsul. Nitrofurantoin hanya perlu digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria; antibiotik seperti nitrofurantoin tidak berguna terhadap jangkitan yang disebabkan oleh virus.

AMARAN NITROFURANTOIN

Pada tahun 2009, FDA meluluskan perubahan label untuk nitrofurantoin, menambah amaran bahawa ubat itu tidak boleh diambil oleh mereka yang mempunyai penyakit kuning (a kekuningan kulit) atau masalah hati.

Anda tidak boleh mengambil nitrofurantoin jika anda mempunyai masalah buah pinggang yang teruk atau mempunyai masalah untuk membuang air kecil.

Jika anda mengambil nitrofurantoin selama enam bulan atau lebih, doktor anda perlu memantau anda rapat untuk mana-mana masalah paru-paru yang berpotensi, kerana dadah telah dikaitkan dengan fibrosis paru-paru, penyakit luka pada paru-paru

KEHAMILAN DAN NITROFURANTOIN

FDA mengklasifikasikan nitrofurantoin sebagai Kehamilan Kategori B dadah. Ini bermakna bahawa kajian haiwan tidak menemui bukti kemudaratan kepada janin membangun, walaupun tiada kajian yang mencukupi telah dilakukan di kalangan wanita hamil.

Atas sebab itu, ubat harus digunakan semasa mengandung hanya jika faedah melebihi potensi risiko.

Jika anda sedang menyusukan anak, kajian menunjukkan bahawa nitrofurantoin menimbulkan risiko yang minimum kepada bayi. Berbincang dengan doktor anda mengenai penyusuan semasa nitrofurantoin.

Bayi di bawah satu bulan umur tidak sepatutnya diberikan nitrofurantoin.

KESAN-KESAN SAMPINGAN NITROFURANTOIN

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA NITROFURANTOIN

Cirit-birit, gas, mual, dan sakit kepala adalah kesan sampingan yang biasa. Ini biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, jika mereka teruk, mendaftar masuk dengan doktor anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG TERUK NITROFURANTOIN

Jika anda mempunyai gejala-gejala tersebut semasa mengambil nitrofurantoin, periksa dengan doktor anda dengan segera. Sesetengah daripada mereka boleh menunjukkan masalah hati.

 • Sakit perut, kelembutan
 • Najis warna tanah liat atau air kencing yang gelap
 • Tiada selera makan atau selera makan yang lebih rendah
 • Loya, muntah
 • Kekuningan pada kulit, mata
 • Kelemahan, keletihan
 • Kaki atau bengkak kaki

Kesan sampingan yang lain yang memerlukan panggilan segera kepada doktor termasuk:

 • Menggigil, batuk, demam
 • Gatal-gatal, gatal-gatal, sesak nafas, ruam kulit
 • Sakit pada sendi atau otot

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG JARANG NITROFURANTOIN

Antara kesan-kesan sampingan yang jarang nitrofurantoin adalah:

 • kekeliruan
 • najis berwarna cerah
 • buta warna
 • darah muntah
 • kulit bersisik

INTERAKSI NITROFURANTOIN

Jika anda mengambil nitrofurantoin, elakkan antasid yang mengandungi magnesium trisilicate.Mengambil kedua-dua bersama-sama akan mengurangkan bagaimana dan berapa cepat antibiotik diserap.

Mengambil nitrofurantoin semasa anda berada di ubat antikulat Diflucan (fluconazole) tidak digalakkan. Jika perlu, doktor anda boleh menukar dos setiap ubat atau berapa kerap anda mengambilnya.

Beritahu doktor anda jika anda berada di Probalan (probenecid) atau Anturane (sulfinpyrazone), yang digunakan untuk merawat gout. Mereka boleh memberi kesan kepada cara yang nitrofurantoin berfungsi.

Jika anda mempunyai diabetes semasa mengambil nitrofurantoin, anda mungkin mempunyai hasil positif palsu pada ujian air kencing.

Anda harus memberitahu doktor anda tentang sebarang preskripsi, bukan preskripsi, over-the-counter (OTC), dadah haram dan rekreasi, ubat-ubat herba, makanan tambahan pemakanan dan pemakanan, dan ubat-ubatan dan rawatan yang anda ambil lain.

NITROFURANTOIN DAN ALKOHOL

Doktor anda boleh memberitahu anda untuk mengelakkan manakala alkohol pada nitrofurantoin.Menggabungkan alkohol dan nitrofurantoin boleh memperhebatkan kesan sampingan.

NITROFURANTOIN DOS

Dos yang disyorkan untuk nitrofurantoin adalah berbeza bergantung kepada sama ada ia digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing atau menghalang satu.

Secara umum, berikut adalah julat dos lisan, yang diberikan:

 • 50 hingga 100 miligram (mg) sebelum tidur untuk orang dewasa dan remaja untuk mengelakkan jangkitan.
 • 50 hingga 100 mg setiap enam jam untuk orang dewasa dan remaja untuk merawat jangkitan.
 • Dos adalah berdasarkan kepada berat badan untuk kanak-kanak dan bayi satu bulan dan lebih tua.
 • Untuk kapsul extended-release, 100 mg setiap 12 jam selama 7 hari untuk orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berusia 12 dan lebih tua. dos yang dikhususkan untuk kanak-kanak di bawah umur 12.

NITROFURANTOIN OVERDOSE

Terlebih dos nitrofurantoin boleh menyebabkan muntah-muntah. Hubungi doktor anda jika anda berfikir anda telah mengambil terlalu banyak nitrofurantoin.

TERLEPAS DOS NITROFURANTOIN

Ambil dos yang hilang dari nitrofurantoin secepat mungkin apabila anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, menyambung semula jadual biasa anda. Jangan menggandakan pada dos.

VIDEO NITROFURANTOIN

Mymedabc.com