NORETHISTERONE

Mymedabc.com

Norethisterone adalah hormon progestogen sintetik dan mujarab yang berhenti pendarahan rahim.

Ia juga mempunyai beberapa kesan androgenic dan beberapa aktiviti oestrogenic lemah.Sememangnya berlaku progestogens adalah hormon yang mengekalkan lapisan rahim. Pada masa sebelum tempoh, tahap hormon progestogen jatuh dan ini menyebabkan lapisan rahim untuk akan tertumpah sebagai tempoh haid. Dengan mengambil tablet norethisterone tahap progestogens disimpan buatan tinggi, dan sebagainya tempoh yang tidak bermula.

Bagi wanita yang mengambil “dos tetap” gabungan pil kontraseptif oral, kesan yang sama boleh dicapai dengan memulakan pek seterusnya pil segera tanpa rehat tujuh hari biasa. Mengambil dua pek “kembali ke belakang” dengan cara ini adalah selamat jika dilakukan sekali-sekala. Ia tidak digalakkan untuk menghubungkan lebih daripada dua pek tanpa membenarkan tempoh.

Mula ConsultationA pendekatan yang sama boleh diambil oleh wanita pada bi-phasic atau tri-phasic pil perancang dengan mengambil ‘fasa’ terakhir pil dari pek kedua selepas menamatkan pek pertama. Sila rujuk ahli farmasi anda sekiranya anda tidak pasti jenis pil perancang akan anda gunakan.

BAGAIMANA SAYA MENGGUNAKAN NORETHISTERONE?

Untuk melambatkan tempoh anda, satu tablet perlu diambil tiga kali sehari. Anda perlu mula mengambil tablet tiga hari sebelum permulaan dijangka haid anda dan mengambil ia sehingga anda ingin haid anda untuk menyambung semula. Tempoh biasa harus berlaku 2-3 hari selepas anda berhenti mengambil tablet.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN NORETHISTERONE?

Seperti semua ubat norethisterone boleh menyebabkan kesan sampingan tetapi ini jarang berlaku.

Jika anda mengalami apa-apa kesan sampingan yang berikut anda perlu berhenti mengambil norethisterone dan hubungi doktor anda dengan segera:

Bengkak di bahagian muka dan semput yang mungkin disebabkan oleh reaksi alahan, trombosis (darah beku di kaki atau paru-paru) yang teruk, perubahan dalam fungsi hati atau jaundis (kekuningan pada kulit dan putih mata), migrain, peningkatan yang ketara dalam tekanan darah yang boleh menyebabkan sakit kepala berterusan

Kesan sampingan yang lain termasuk pendarahan kejayaan, perubahan payu dara, termasuk ketidakselesaan payudara, sista ovari, perubahan nafsu seks, pra-haid (pra-haid) gejala, rasa sakit atau sakit, sakit perut, jerawat, ruam alahan kulit, gatal-gatal, perubahan warna kulit, bengkak akibat pengumpulan cecair, perubahan selera makan, sakit kepala, pening, kemurungan, mengantuk, keletihan, tidur, gula darah tinggi, demam, semakin teruk penglihatan pada pesakit yang dilihat, perubahan mata kecil pendek yang boleh menyebabkan kesukaran jika anda memakai kanta lekap.

Anda perlu berjumpa senarai penuh kesan sampingan untuk norethisterone pada risalah maklumat pesakit diberi rawatan anda. Maklumat ini juga boleh didapati di sini.

Mymedabc.com