NORFLOXACIN

Mymedabc.com
Jenis ubat A antibiotik quinolone
Digunakan untuk Rawatan jangkitan saluran kencing
Juga dipanggil Utinor®
Terdapat sebagai Tablet

Norfloxacin diberikan untuk merawat jangkitan saluran kencing, seperti cystitis dan Prostat kronik.Ia berfungsi dengan membunuh bakteria yang menjadi punca jangkitan.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil norfloxacin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 18 tahun.
 • Jika anda pernah mengalami masalah dengan tendon anda selepas mengambil satu lagi antibiotik quinolone (ini dipanggil ofloxacin, levofloxacin, ciprofloxacin, moxifloxacin, dan asid nalidixic).
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda mempunyai epilepsi atau apa-apa syarat lain yang menyebabkan sawan.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau jika anda telah diberitahu anda mempunyai degupan jantung yang luar biasa.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan otot yang letih dan lemah, yang dipanggilmyasthenia gravis .
 • Jika anda tahu anda mempunyai glukosa 6-fosfat dehidrogenase kekurangan (G6PD) . Ini adalah gangguan genetik yang menyebabkan masalah selepas makan makanan seperti kacang fava.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda mula mengambil tablet, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai norfloxacin dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil norfloxacin tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa ialah satu tablet 400 mg, diambil dua kali sehari. Menelan tablet dengan minuman air.
 • Anda perlu mengambil pil apabila perut anda kosong, yang bermaksud mengambil mereka satu jam sebelum apa-apa makanan, atau menunggu sehingga dua jam selepas itu. Ini kerana badan anda menyerap kurang norfloxacin selepas makan, yang bermaksud ubat kurang berkesan.
 • Cuba untuk ruang daripada dos yang lebih hari – begitu ideal, ambil dos setiap 12 jam.
 • Jangan minum susu atau mengambil ubat senak atau ubat-ubatan yang mengandungi besi atau zink (seperti tablet multivitamin) dalam tempoh dua jam sebelum anda mengambil norfloxacin, atau dalam tempoh dua jam selepas anda telah mengambil satu dos. Ini adalah kerana perkara-perkara ini mengganggu cara norfloxacin diserap oleh badan anda, dan berhenti daripada berfungsi sepenuhnya.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika dos seterusnya adalah kerana kemudian mengambil dos yang disebabkan tetapi meninggalkan satu yang terlupa. Jangan mengambil dua tablet bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Walaupun anda berasa jangkitan anda telah sembuh, terus mengambil antibiotik sehingga kursus selesai (melainkan anda diberitahu untuk berhenti oleh doktor anda). Ini adalah untuk mengelakkan jangkitan daripada kembali. Kursus rawatan biasanya berlangsung selama 7-10 hari, walaupun ia mungkin untuk jangka masa yang lebih pendek daripada ini jika anda seorang wanita. Jika anda mempunyai jangkitan kronik (jangka panjang), kursus anda rawatan akan menjadi lebih lama daripada ini, mungkin untuk 1-3 bulan. Jika anda masih merasa kurang sihat selepas tamat kursus tablet, kembali untuk berjumpa dengan doktor anda.
 • Ingat untuk menyimpan sebarang pelantikan rutin dengan doktor anda. Ini supaya kemajuan anda boleh dipantau.
 • Norfloxacin boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Melindungi kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari, terutamanya jika anda terdedah kepada cahaya matahari yang kuat untuk tempoh masa yang panjang.Jangan gunakan kerusi untuk berjemur.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan semak dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan antibiotik ini. Khususnya, tidak mengambil ubat penahan sakit dikenali sebagai bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen, semasa anda mengambil norfloxacin.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal-gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil antibiotik. Jika anda fikir anda mempunyai seriawan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.
 • Norfloxacin boleh membuat anda rasa kurang serius dan menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian. Pastikan reaksi anda adalah normal sebelum anda memandu, mengendalikan mesin atau melakukan apa-apa pekerjaan lain yang boleh menjadi berbahaya jika anda tidak cukup berjaga-jaga.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan norfloxacin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan norfloxacin
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, senak, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan.Jika cirit-birit yang teruk atau terus menjadi masalah, bercakap dengan ahli farmasi atau doktor anda untuk mendapatkan nasihat
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
rasa pening Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda rasa baik lagi
Rash Jika ini adalah teruk, beritahu doktor anda

Penting : terdapat juga beberapa kesan sampingan yang kurang biasa tetapi lebih serius yang telah dikaitkan dengan norfloxacin. Bercakap dengan doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami perkara berikut:

 • Reaksi alahan-jenis, seperti bengkak di sekeliling muka anda atau mulut, ruam kulit, atau apa-apa kesukaran bernafas.
 • Sakit atau bengkak pada sendi anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO NORFLOXACIN

Mymedabc.com