NYSTATIN

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat anti-kulat
Digunakan untuk Rawatan seriawan dalam mulut atau tekak
Juga dipanggil Nystan®
Terdapat sebagai penggantungan oral (titis)

Thrush adalah jangkitan yang disebabkan oleh Candida kulat yis. Mulut adalah sebuah laman web yang sama di mana Candida menyebabkan jangkitan. Jangkitan Candidal dalam mulut dipanggil seriawan mulut. Jangkitan ini menyebabkan mulut untuk menjadi sakit dan merah, dan bintik putih kadang-kadang berkembang.

Nombor kecil Candida biasa hidup dalam mulut yang sihat dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan atau syarat-syarat tertentu boleh menyebabkan penumbuhan yg terlalu cepat daripada Candida dan ini boleh membawa kepada pertarungan seriawan mulut. Ini termasuk memakai gigi palsu, selepas kursus antibiotik, menggunakan inhaler kortikosteroid, yang mempunyai diabetes atau anemia, yang tidak sihat, dan merokok. Ia juga adalah perkara biasa untuk bayi muda untuk mempunyai seriawan mulut.

Nystatin penggantungan (jatuh) adalah satu pilihan untuk merawat seriawan mulut. Nystatin berfungsi dengan membunuh Candida kulat yang menyebabkan jangkitan mulut.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula menggunakan nystatin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Nystatin tidak diketahui berbahaya semasa mengandung atau menyusukan anak, tetapi ia masih penting untuk anda memberitahu doktor anda.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat tentang bagaimana untuk menggunakan titik nystatin. Jika anda telah diberikan apa-apa maklumat tambahan dengan doktor anda, sila baca ini juga.
 • Gunakan titik tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang disyorkan ialah 1 ml (untuk garisan pada penitis) empat kali sehari. Dos ini adalah sesuai untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Ia akan menjadi yang berbeza untuk ini jika titisan telah ditetapkan untuk bayi yang sangat muda. Space dos sama rata sepanjang hari.
 • Goncang botol sebelum anda menggunakan turun. Menggunakan penitis untuk menggugurkan cecair di dalam mulut anda berhampiran dengan kawasan yang terjejas tetapi cuba untuk tidak menyentuh mulut anda dengan penitis seperti yang anda lakukan ini. Swish penggantungan di sekeliling mulut anda sedikit dan kemudian menyimpan ia pada kawasan yang terjejas selama yang mungkin sebelum anda menelan. ubat lagi bersentuhan dengan tapak jangkitan yang lebih baik.
 • Ia adalah disyorkan bahawa anda menggunakan titik selepas makan. Ini adalah untuk mengelakkan ubat daripada dihanyut keluar dari mulut anda terlalu awal dengan apa sahaja yang anda makan atau minum.
 • Jika anda terlupa untuk menggunakan titik, mempunyai dos yang sebaik sahaja anda ingat.Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari tetapi tidak mengambil dua dos pada masa yang sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Kebanyakan doktor mengesyorkan anda terus menggunakan titik selama dua hari selepas simptom anda telah hilang – kursus tipikal rawatan akan berlangsung sekitar tujuh hari.
 • Jika simptom anda tidak bertambah baik selepas tujuh hari menggunakan titisan, membuat satu lagi temujanji untuk bercakap dengan doktor anda untuk nasihat lanjut.
 • Terdapat beberapa perkara yang anda mungkin boleh lakukan untuk mencegah serangan lagi seriawan mulut. Sila lihat bahagian ‘Bolehkah seriawan lisan dicegah? dalam risalah keadaan berasingan yang dipanggil Oral Thrush dan Thrush Lisan dalam bayi.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan nystatin, walaupun ini berlaku hanya sekali-sekala. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Kadangkala kesan sampingan nystatin Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
kerengsaan mulut atau sensitiviti Berhenti menggunakan titisan dan bercakap dengan doktor anda lagi
Rasa atau sakit, cirit-birit Minum air untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang.Jika ia berterusan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO NYSTATIN

Mymedabc.com