OFLOXACIN

Mymedabc.com
Jenis ubat A antibiotik quinolone
Digunakan untuk jangkitan
Juga dipanggil Tarivid®
Terdapat sebagai Tablet

Ofloxacin diberikan untuk merawat jangkitan bakteria. Ia amat berguna untuk merawat jangkitan jangkitan seperti aschest, jangkitan air kencing, kulit dan jangkitan tisu lembut, dan beberapa jangkitan kelamin. Sesetengah jangkitan boleh dirawat dengan satu tablet, yang lain memerlukan kursus rawatan berpanjangan seminggu atau lebih.

Ofloxacin berfungsi dengan membunuh bakteria yang menjadi punca jangkitan.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil ofloxacin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 18 tahun.
 • Jika anda pernah mengalami masalah dengan tendon anda, yang dipanggil tendonitis .
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja buah pinggang anda, atau jika anda mempunyai masalah dengan hati anda.
 • Jika anda mempunyai epilepsi atau apa-apa syarat lain yang menyebabkan sawan.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau jika anda telah diberitahu anda mempunyai degupan jantung yang luar biasa.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan otot yang letih dan lemah, yang dipanggilmyasthenia gravis .
 • Jika anda tahu anda mempunyai glukosa 6-fosfat dehidrogenase kekurangan (G6PD) . Ini adalah gangguan genetik yang menyebabkan masalah selepas makan makanan seperti kacang fava.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah selepas mengambil satu lagi antibiotik quinolone (ini dipanggil norfloxacin, levofloxacin, ciprofloxacin, moxifloxacin, dan asid nalidixic).
 • Sebelum anda mula mengambil tablet, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai ofloxacin dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil ofloxacin tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa ialah satu 200 mg atau 400 mg tablet diambil setiap hari. Bagi sesetengah jenis jangkitan, walau bagaimanapun, anda mungkin akan diminta untuk mengambil dua dos sehari. Baca label dengan teliti untuk memastikan anda tahu apa dos yang tepat untuk anda.
 • Jika anda mengambil satu dos sehari, ia adalah lebih baik untuk mengambil ia pada waktu pagi. Jika anda mengambil lebih daripada satu dos sehari, cuba untuk ruang keluar dos anda – begitu ideal, mengambil tablet setiap 12 jam.
 • Anda boleh mengambil ofloxacin sebelum atau selepas makan. Ramai orang mendapati ia membantu untuk menelan tablet dengan minuman air.
 • Jangan mengambil ubat senak (antasid) atau ubat-ubatan yang mengandungi besi atau zink (seperti tablet multivitamin) dalam tempoh dua jam sebelum anda mengambil ofloxacin, atau dalam tempoh dua jam selepas anda telah mengambil satu dos. Ini kerana ubat-ubatan ini mengganggu cara ofloxacin diserap oleh badan anda, dan berhenti daripada berfungsi sepenuhnya.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika, apabila anda masih ingat, dos seterusnya adalah kerana, kemudian mengambil dos yang disebabkan tetapi meninggalkan satu yang terlupa. Jangan mengambil dua tablet bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Walaupun anda berasa jangkitan anda telah sembuh, terus mengambil antibiotik sehingga kursus selesai (melainkan anda diberitahu untuk berhenti oleh doktor anda). Ini adalah untuk mengelakkan jangkitan daripada kembali. Kursus rawatan biasanya berlangsung selama kira-kira seminggu, walaupun anda mungkin perlu mengambil tablet untuk lebih lama daripada ini bagi sesetengah jenis jangkitan. Jika anda masih merasa kurang sihat selepas tamat kursus tablet, kembali untuk berjumpa dengan doktor anda.
 • Ingat untuk menyimpan sebarang pelantikan rutin dengan doktor anda. Ini supaya kemajuan anda boleh dipantau.
 • Ofloxacin boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Melindungi kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari, terutamanya jika anda terdedah kepada cahaya matahari yang kuat untuk tempoh masa yang panjang.Jangan gunakan kerusi untuk berjemur.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan antibiotik ini. Khususnya, tidak mengambil ubat penahan sakit dikenali sebagai bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen, semasa anda mengambil ofloxacin.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal-gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil antibiotik. Jika anda fikir anda mempunyai seriawan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.
 • Ofloxacin boleh membuat anda rasa kurang serius dan menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian. Pastikan reaksi anda adalah normal sebelum anda memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Jika anda mempunyai diabetes, anda mungkin perlu untuk memeriksa tahap glukosa darah anda lebih teratur, kerana ofloxacin boleh menjejaskan tahap gula dalam darah anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan ofloxacin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

O -kesan sampingan floxacin – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 100 orang
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan. Jika cirit-birit yang teruk atau terus menjadi masalah, bercakap dengan ahli farmasi atau doktor anda untuk mendapatkan nasihat
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
rasa pening Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda rasa baik lagi
Masalah tidur, kerengsaan mata, batuk, dan kegatalan kulit Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : terdapat juga beberapa kesan sampingan yang jarang tetapi lebih serius yang telah dikaitkan dengan ofloxacin. Bercakap dengan doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami perkara berikut:

 • Reaksi alahan-jenis, seperti bengkak di sekeliling muka anda atau mulut, ruam kulit, atau apa-apa kesukaran bernafas.
 • Sakit atau bengkak pada sendi anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO OFLOXACIN

 

Mymedabc.com