OLANZAPINE

Mymedabc.com

APA OLANZAPINE?

Olanzapine adalah jenama olanzapine, ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat skizofrenia dan gangguan bipolar. Ia juga digunakan untuk merawat kemurungan apabila digunakan dengan ubat-ubatan lain.

Olanzapine adalah sebahagian daripada kelas ubat yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal, yang bekerja untuk membantu mengembalikan keseimbangan dopamin, yang bahan-bahan semula jadi di dalam otak anda dikenali sebagai neurotransmitter yang. Dengan mengambil ubat ini anda mungkin boleh untuk mengurangkan halusinasi, mengurangkan perasaan gelisah, dan berfikir dengan lebih jelas dan positif.

Ubat ini juga digunakan untuk mencegah loya kemoterapi yang disebabkan dan muntah-muntah.Kecuali diarahkan oleh doktor anda, tidak pernah menggunakan Olanzapine untuk kegunaan off-label.

Dikeluarkan oleh Eli Lilly, Olanzapine telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk rawatan gangguan psikotik pada tahun 1996.

Pada tahun 2009, FDA meluluskan Olanzapine Relprevv dilanjutkan melepaskan penggantungan suntikan untuk merawat orang dewasa dengan skizofrenia. Suntikan intramuskular, yang datang dalam 210 miligram (mg), 300 mg dan 405 mg, boleh mengekalkan penghantaran dadah sehingga empat minggu.

Teva Pharmaceuticals Amerika Syarikat, Labs Dr. Reddy, dan syarikat-syarikat lain mengeluarkan tablet olanzapine dan tablet berpecah belah dibuat oleh, Dr Reddy Syarikat Apotex Par Farmasi, dan syarikat-syarikat lain. Eli Lilly and Co. membuat suntikan extended-release, Olanzapine Relprevv.

AMARAN OLANZAPINE

Olanzapine boleh membantu mengawal gejala-gejala anda, tetapi ia bukan ubat. Ia mengambil masa beberapa minggu atau lebih sebelum anda akan merasa kesan penuh dengan dadah. Jangan sekali-kali berhenti mengambil Olanzapine tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda, walaupun anda tidak berasa sihat.

Dewasa demensia yang menggunakan Olanzapine mungkin menghadapi risiko yang sedikit meningkat kesan sampingan yang serius seperti strok, kegagalan jantung, degupan jantung yang cepat / tidak teratur, dan pneumonia. Dadah ini tidak diluluskan untuk merawat masalah tingkah laku yang berkaitan demensia.

Kerana risiko untuk ubat pelali yang teruk (termasuk koma) dan kecelaruan selepas setiap suntikan, pesakit mesti dipatuhi untuk sekurang-kurangnya tiga jam di kemudahan berdaftar dengan kemudahan untuk mendapatkan perkhidmatan kecemasan.

Mengambil ubat ini boleh menyebabkan anda untuk membangunkan hiperglisemia, peningkatan gula dalam darah anda, walaupun anda tidak mempunyai diabetes. Jika anda mengalami skizofrenia, anda sudah mempunyai peluang besar untuk kencing manis dan ubat ini hanya meningkatkan risiko itu.

Jika anda mendapati bahawa anda sedang membuang air kecil dengan kerap, mempunyai dahaga yang melampau, penglihatan kabur, atau kelemahan, beritahu doktor anda dengan segera kerana ia boleh menjadi tanda-tanda gula dalam darah tinggi, yang boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.

Olanzapine juga mungkin menyebabkan anda untuk mempunyai degupan jantung, pening, dan ringan kepala yang cepat atau perlahan. Anda mungkin juga pengsan jika anda bangun terlalu cepat ketika berbaring. Ini adalah lebih mungkin berlaku apabila anda memulakan ubat. Di samping itu, Olanzapine boleh membawa kepada peningkatan paras lemak dalam darah anda.

Menggunakan Olanzapine telah dikenali untuk membuat penyejukan ke bawah selepas terdedah kepada haba yang melampau atau sukan berat lebih sukar.

Sesiapa yang mempunyai keadaan yang diwarisi, phenylketonuria, yang memerlukan diet khas untuk mencegah kecacatan mental, harus sedar bahawa tablet berpecah belah mempunyai aspartame, yang membentuk phenylalanine.

Walaupun ubat ini diluluskan untuk merawat remaja, ia adalah hanya satu bahagian daripada program yang perlu termasuk kaunseling dan pendidikan. Remaja yang mengambil ubat ini lebih cenderung untuk mendapatkan berat badan daripada orang dewasa dan juga untuk membangunkan tahap peningkatan lemak dalam masalah darah dan hati mereka. Mereka juga mungkin mengalami kesan sampingan yang terdiri daripada pelepasan payudara dan pembesaran payudara untuk mengantuk.

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai strok atau mini strok atau serangan jantung, atau jika anda mempunyai penyakit jantung, degupan jantung yang tidak teratur, sawan, kanser payudara, atau apa-apa syarat yang boleh membuat ia sukar bagi anda untuk menelan.

Pastikan untuk membincangkan tinggi dan rendah tekanan darah, kiraan sel darah putih yang rendah, dan tahap lemak dalam darah anda.

Keadaan lain yang boleh membuat anda daripada menggunakan Olanzapine termasuk:

 • Penyakit hati atau prostat
 • ileus lumpuh, di mana makanan tidak boleh bergerak melalui usus anda
 • glaucoma
 • gula darah tinggi
 • Perut atau usus masalah, termasuk pergerakan otot menurun
 • pembesaran prostat
 • Sejarah payudara, pankreas, atau kanser pituitari atau jika anda mempunyai risiko kanser payudara
 • sindrom malignan neuroleptik (NMS)
 • aspirasi pneumonia
 • Sejarah keluarga yang mempunyai diabetes
 • muntah-muntah atau cirit-birit yang teruk
 • pemikiran membunuh diri / percubaan
 • penyakit Alzheimer atau demensia

Sebelum doktor anda menetapkan ubat ini dan semasa rawatan anda, biarkan dia / dia tahu jika anda mengalami dehidrasi. Di samping itu, beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai untuk berhenti mengambil ubat penyakit mental pada masa lalu kerana kesan sampingan yang teruk.

Sekiranya anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan gigi, pastikan operasi orang itu tahu anda berada di Olanzapine.

KEHAMILAN DAN OLANZAPINE

Anda tidak boleh mengambil Olanzapine jika anda mengandung atau merancang untuk mengandung. Selain itu, anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda sedang menyusukan anak.

KESAN-KESAN SAMPINGAN OLANZAPINE

KESAN-KESAN SAMPINGAN BIASA DAN SERIUS OLANZAPINE

Tanda-tanda biasa mungkin termasuk keresahan, kemurungan, mengantuk, pening, lemah, kesukaran berjalan, atau tingkah laku yang luar biasa. Jika mana-mana masalah-masalah ini menjadi teruk atau tidak hilang, beritahu doktor anda.

Juga beritahu doktor anda jika mana-mana syarat-syarat ini menjadi lebih buruk atau berterusan:

 • Sakit di bahagian lengan, kaki, belakang, atau sendi
 • pembesaran payudara atau pelepasan
 • tempoh haid lewat atau terlepas
 • keupayaan seksual menurun
 • Masalah jatuh / tinggal tidur
 • sembelit
 • penambahan berat badan
 • Mulut kering

Jika anda mengalami tanda-tanda berikut, hubungi doktor anda dengan segera:

 • sawan
 • Perubahan dalam penglihatan
 • otot yang sangat sengit
 • Bengkak di lengan, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • pergerakan luar biasa pada muka atau badan yang anda tidak dapat mengawal anda

Juga, hubungi doktor anda jika anda mempunyai sakit tekak, demam, menggigil, atau tanda-tanda jangkitan, atau jika anda mengalami peluh berlebihan atau denyutan jantung yang cepat / tidak teratur, ruam / gatal-gatal, dan kesukaran menelan atau bernafas.

INTERAKSI OLANZAPINE

OLANZAPINE DAN INTERAKSI DADAH LAIN-LAIN

Beritahu doktor anda semua ubat-ubatan yang anda ambil, termasuk over-the-kaunter ubat-ubatan (OTC), produk herba, makanan tambahan pemakanan, dan ubat-ubatan rekreasi, serta apa-apa alahan dikenali kepada ubat-ubatan, makanan, dan bahan-bahan lain.

Beritahu doktor anda jika anda sedang menggunakan, termasuk:

 • Antidepresan dan antihistamin seperti carbamazepine (Tegretol)
 • Ipratropium (atrovent)
 • agonis dopamin seperti bromocriptine (Parlodel), cabergoline (Dostinex), levodopa (Dopar, Larodopa), pergolide (Permax), dan ropinirole (Requip)
 • antibiotik fluoroquinolone seperti ciprofloxacin (Cipro), gatifloxacin (Tequin), levofloxacin (Levaquin) norfloxacin (Noroxin), dan ofloxacin (Floxin)
 • Fluvoxamine (Luvox)

Ubat-ubatan untuk merawat keresahan, tekanan darah tinggi, penyakit usus, atau penyakit mental yang lain juga perlu dibincangkan.

Anda juga harus memberitahu doktor anda tentang ubat-ubatan yang anda gunakan direka untuk merawat mabuk, penyakit, sawan, ulser, atau masalah Parkinson kencing dan juga apa-apa penggunaan omeprazole (Prilosec), rifampin (Rifadin), sedatif, ubat tidur, atau penenang.

Jika anda sedang menggunakan mana-mana ubat-ubatan di atas, ia perlu bagi doktor anda untuk menyesuaikan dos atau memantau anda lebih berhati-hati.

OLANZAPINE DAN INTERAKSI LAIN

Semasa menggunakan Olanzapine ia adalah penting bahawa anda minum air yang banyak setiap hari.

Olanzapine boleh membuat anda mengantuk, jadi jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ia memberi kesan kepada anda.

Selain itu, anda tidak perlu minum alkohol semasa mengambil ubat ini, kerana ia boleh menambah mengantuk yang telah disebabkan oleh Olanzapine.

Ia juga penting untuk membolehkan doktor anda jika anda menggunakan produk tembakau kerana menghisap rokok mungkin mengurangkan keberkesanan Olanzapine ini.

OLANZAPINE DOS

Olanzapine dan generiknya, olanzapine, boleh didapati dalam tablet (2.5 miligram (mg), 5 mg, 7.5 mg, 10 mg, 15 mg dan 20 mg) dan tablet berpecah belah (5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg ) yang larut di dalam mulut. Terdapat juga suntikan pelepasan segera yang datang dalam 10 botol mg.

Olanzapine boleh diambil dengan perut kosong; makanan tidak mempunyai kesan yang besar ke atas cara kerja ubat. Ambil tablet atau berpecah belah tablet sekali sehari, pada masa yang sama setiap hari supaya anda ingat.

Ambil Olanzapine seperti yang ditetapkan. Jika anda mengambil tablet yang berpecah belah, pastikan tangan anda kering dan kemudian mengupas kembali pembungkusan foil, meletakkan pil terus ke dalam mulut anda. Jangan cuba untuk menolak pil melalui foil. tablet ini akan larut dengan cepat dan tidak memerlukan anda untuk minum cecair.

OLANZAPINE OVERDOSE

Adalah penting bahawa anda tidak melebihi dos yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, jika anda percaya anda atau orang lain mungkin telah menggunakan terlebih, hubungi doktor anda dengan segera, hubungi 911 atau pergi ke bilik kecemasan terdekat. Gejala berlebihan Olanzapine termasuk:

 • mengantuk
 • pergolakan
 • denyutan jantung yang cepat
 • Percakapan yang tidak jelas
 • pergerakan tiba-tiba yang anda tidak dapat mengawal
 • Kehilangan kesedaran

TERLEPAS DOS OLANZAPINE

Jika anda terlepas satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan satu yang tidak dijawab dan meneruskan jadual dos biasa anda. Jangan sekali-kali “menggandakan” dan mengambil lebih daripada satu dos pada satu masa.

VIDEO OLANZAPINE

Mymedabc.com