OLOPATADINE

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH OLOPATADINE BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Olopatadine tergolong dalam keluarga ubat-ubatan yang dikenali sebagai antihistamin. Ia digunakan untuk melegakan tanda-tanda dan gejala-gejala konjunktivitis alahan (tindak balas alahan yang memberi kesan kepada mata), seperti mata gatal, mata merah, dan bengkak pada permukaan mata.

Ia berfungsi dengan menyekat histamin, bahan yang dikeluarkan oleh badan semasa reaksi alahan. Ia juga berfungsi dengan menghalang pelepasan bahan kimia semula jadi daripada sel-sel di dalam badan (sel-sel mast) yang terlibat dalam reaksi alergi.

Ubat ini boleh ditawarkan di bawah jenama pelbagai dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu olopatadine mungkin tidak sedia dalam semua borang atau diluluskan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Selain itu, beberapa bentuk olopatadine tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini.

Doktor anda mungkin mencadangkan olopatadine untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil olopatadine, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil olopatadine tanpa berunding dengan anda doktor.

Jangan berikan olopatadine kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil olopatadine jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK (S) TIDAK OLOPATADINE DATANG?

Setiap mL larutan oftalmik mengandungi olopatadine HCl 1.11 mg bersamaan dengan olopatadine 1 mg. Bahan-bahan Nonmedicinal: klorida benzalkonium (sebagai pengawet), dibasic fosfat natrium, asid hidroklorik / natrium hidroksida (untuk menyesuaikan pH), air suci, dan natrium klorida.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN OLOPATADINE?

Dos biasa olopatadine 0.1% adalah 1 hingga 2 titis dalam setiap mata yang terjejas dua kali sehari.

Dos biasa olopatadine 0.2% adalah 1 drop dalam setiap mata terjejas sekali sehari.

Sebelum menggunakan ubat titis mata, basuh tangan anda dengan sempurna. Ikut doktor anda atau ahli farmasi arahan mengenai bagaimana untuk menggunakan ubat titis mata. Jangan benarkan penitis mata untuk menyentuh mana-mana permukaan. Ini boleh mencemarkan penitis dan membawa kepada jangkitan mata. Menyimpan botol tertutup rapat apabila anda tidak menggunakannya.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk menggunakan olopatadine seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda.Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas satu dos, hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

Simpan olopatadine pada suhu bilik dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL OLOPATADINE?

Jangan gunakan olopatadine jika anda alah kepada olopatadine atau mana-mana bahan-bahan ubat.

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN OLOPATADINE?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal. Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil olopatadine. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat olopatadine dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh kurang daripada 1% daripada mereka yang mengambil olopatadine. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

HUBUNGI DOKTOR ANDA JIKA ANDA MENGALAMI KESAN-KESAN SAMPINGAN DAN MEREKA TERUK ATAU MENGGANGGU. AHLI FARMASI ANDA MUNGKIN DAPAT MENASIHATI ANDA TENTANG MENGURUSKAN KESAN SAMPINGAN.

  • pedih atau rasa pedih di mata
  • mata kering
  • kelopak mata pembentukan kerak margin
  • sakit kepala

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

  • tanda-tanda tindak balas alahan seperti ruam kulit, gatal-gatal, bengkak, atau gatal-gatal

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil olopatadine.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK OLOPATADINE?

Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan olopatadine.

Kanta kenalan: . Jika anda memakai kanta lekap, keluarkan mereka sebelum memasukkan titisan, dan tunggu 10 minit sebelum meletakkan kanta anda kembali Jika mata anda menjadi merah, mengambil kanta anda dan berjumpa dengan doktor mata anda.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil olopatadine, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan bayi: olopatadine boleh masuk ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil olopatadine, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak: Keselamatan dan keberkesanan penggunaan olopatadine belum ditubuhkan untuk kanak-kanak di bawah 3 tahun.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN OLOPATADINE?

Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

  • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
  • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
  • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
  • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

VIDEO OLOPATADINE

Mymedabc.com