OLSALAZINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Aminosalicylate
Digunakan untuk ulser kolitis di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak lebih daripada 12 tahun
Juga dipanggil Dipentum®
Terdapat sebagai Kapsul dan tablet

kolitis ulser menyebabkan radang usus besar. Ini membawa kepada masalah seperti ulser dan pendarahan, dan menyebabkan gejala sakit perut dan cirit-birit. Olsalazine

Walaupun ia tidak jelas tepat bagaimana olsalazine berfungsi, ia berfikir untuk bertindak ke atas sel-sel yang melapisi usus anda untuk mengubah cara mereka membuat dan melepaskan bahan kimia tertentu. Bahan kimia ini dianggap menjadi faktor menyebabkan gejala ulser kolitis.Olsalazine membolehkan kawasan yang rosak usus anda untuk mendapatkan semula, dan kemudian membantu untuk mencegah gejala-gejala anda dari pembakaran semula.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil olsalazine ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi luar biasa untuk aspirin, atau kepada mana-mana ubat-ubatan salisilat lain.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai olsalazine dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil olsalazine tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dia akan memberitahu anda berapa banyak tablet / kapsul untuk mengambil bagi setiap dos, dan bila untuk mengambil mereka. dos boleh meningkat dalam tempoh beberapa minggu pertama memastikan bahawa anda mengambil dos yang paling mengawal gejala anda. Dos boleh dikurangkan lagi apabila gejala-gejala anda telah bertambah baik. Ia mungkin bahawa anda akan diminta untuk mengambil dua dos setiap hari, biasanya pagi dan petang. Sesetengah orang mungkin akan diminta untuk mengambil tiga dos setiap hari untuk masa yang singkat.Arahan akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Ambil pil olsalazine dan / atau kapsul dengan minuman air semasa makan, atau merta selepas itu. Mengambil olsalazine selepas makan akan membantu untuk memastikan kesan sampingan, seperti cirit-birit, ke tahap minimum.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika apabila anda ingat ia adalah hampir masa untuk dos seterusnya, kemudian meninggalkan dos yang terlupa tetapi ingat untuk mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor dan klinik anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu anda mempunyai ujian darah biasa semasa rawatan ini.
 • Rawatan dengan olsalazine mungkin jangka panjang untuk mengelakkan gejala-gejala anda dari pembakaran-up dari semasa ke semasa. Terus mengambil melainkan anda dinasihatkan sebaliknya.
 • Doktor anda mungkin menasihatkan anda membuat beberapa perubahan kepada diet anda sebagai sebahagian daripada rawatan anda. Ini mungkin termasuk diet khas atau makanan tambahan.
 • Jika anda mempunyai keadaan alahan, seperti asma, anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera jika anda mendapati gejala alahan anda menjadi lebih buruk. Jika ini berlaku, doktor anda mungkin mahu mengkaji rawatan anda atau akan menguruskan untuk melihat anda lebih kerap untuk memerhatikan kemajuan anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan olsalazine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan olsalazine – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan. Pastikan anda mengambil olsalazine selepas makan
Rasa atau sakit, senak, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Sakit kepala, sakit sendi atau otot Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai

Penting : olsalazine kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi alahan dan masalah dengan darah anda. Anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera jika:

 • Anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas, atau mana-mana bengkak muka atau lidah anda.
 • Anda mempunyai sebarang pendarahan yang tidak dapat dijelaskan, lebam, berdarah merah atau ungu pada kulit anda, sakit tekak, demam, atau jika anda merasa tidak sihat semasa rawatan ini.
 • Anda membangunkan ruam gatal.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com