OMEGA 3

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

asid lemak Omega-3 adalah dianggap asid lemak perlu. Mereka adalah perlu untuk kesihatan manusia, tetapi badan tidak boleh membuat mereka. Anda perlu untuk mendapatkan mereka melalui makanan. Omega-3 asid lemak yang ditemui dalam ikan, seperti salmon, tuna, dan halibut, makanan laut lain yang termasuk alga dan krill, sesetengah tumbuhan dan minyak kacang. Juga dikenali sebagai asid lemak poli tak tepu (PUFA), asid lemak omega-3 memainkan peranan penting dalam fungsi otak, dan juga pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Mereka juga telah menjadi popular kerana mereka boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan makan ikan (terutamanya lemak ikan seperti ikan kembung, trout tasik, herring, sardin, tuna albacore dan salmon) sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Kajian menunjukkan bahawa omega-3 asid lemak mengurangkan keradangan dan boleh membantu risiko yang lebih rendah penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser, dan artritis.Omega-3 asid lemak yang tertumpu di dalam otak dan kelihatan penting bagi kognitif (memori otak dan prestasi) dan fungsi tingkah laku. Malah, bayi yang tidak mendapat asid lemak omega-3 yang cukup dari ibu mereka semasa mengandung mempunyai risiko untuk membangunkan visi dan saraf masalah. Gejala omega-3 kekurangan asid lemak termasuk keletihan, daya ingatan yang lemah, kulit kering, masalah jantung, perubahan mood atau kemurungan, dan peredaran darah yang lemah.

Ia adalah penting untuk mempunyai nisbah yang betul omega-3 dan omega-6 (lain asid lemak perlu) dalam diet. asid lemak Omega-3 membantu mengurangkan keradangan, dan kebanyakan asid omega-6 lemak cenderung untuk menggalakkan keradangan. makanan khas Amerika mengandungi 14 hingga 25 kali lebih omega-6 asid lemak daripada omega-3 asid lemak, yang ramai doktor berkhasiat berorientasikan anggap sebagai terlalu tinggi di sisi omega-6. Malah, kajian menunjukkan bahawa omega-6 pemakanan yang lebih tinggi untuk omega-3 nisbah muncul untuk dikaitkan dengan semakin teruk keradangan dari masa ke masa dan risiko kematian yang lebih tinggi di kalangan pesakit hemodialisis.

Diet Mediterranean, di sisi lain, mempunyai kira-kira yang sihat di antara omega-3 dan omega-6 asid lemak. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengikuti diet ini adalah kurang berkemungkinan untuk mendapat penyakit jantung. Diet Mediterranean menekankan makanan yang kaya dengan omega-3 asid lemak, termasuk bijirin penuh, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun, bawang putih, dan penggunaan arak sederhana.

KEGUNAAN

KOLESTEROL TINGGI

Orang yang mengikuti diet gaya-Mediterranean cenderung mempunyai (baik) paras kolesterol HDL yang lebih tinggi, yang membantu menggalakkan kesihatan jantung. Inuit Eskimo, yang mendapat jumlah yang tinggi omega-3 asid lemak daripada makan ikan lemak, juga cenderung untuk meningkat kolesterol HDL dan mengurangkan trigliserida (lemak dalam darah). Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan tahap trigliserida. Walnut, yang kaya dengan asid alfa linolenik atau ALA, yang boleh menukar kepada omega-3 di dalam badan, telah dilaporkan untuk mengurangkan jumlah kolesterol dan trigliserida dalam orang yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi.

TEKANAN DARAH TINGGI

Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan omega-3 asid lemak tekanan darah yang lebih rendah pada orang dengan tekanan darah tinggi. Analisis 17 kajian klinikal menggunakan makanan tambahan minyak ikan mendapati bahawa mengambil 3 atau lebih gram harian minyak ikan boleh mengurangkan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi yang tidak dirawat. Dos yang tinggi ini, bagaimanapun, hanya boleh diambil di bawah arahan doktor.

PENYAKIT JANTUNG

Peranan omega-3 asid lemak dalam penyakit kardiovaskular mantap. Salah satu cara yang terbaik untuk membantu mencegah penyakit jantung adalah untuk makan diet rendah lemak tepu, dan makan makanan yang kaya dengan lemak monotaktepu dan lemak politaktepu (termasuk omega-3 asid lemak). Bukti klinikal menunjukkan bahawa EPA dan DHA (asid eicosapentaenoic dan asid docosahexaenoic), kedua-dua asid omega-3 lemak yang ditemui dalam minyak ikan membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, termasuk kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi.Minyak ikan telah ditunjukkan untuk tahap yang lebih rendah trigliserida (lemak dalam darah), dan juga mengurangkan risiko kematian, serangan jantung, strok, dan irama jantung yang tidak normal pada orang yang telah mengalami serangan jantung. Minyak ikan juga muncul untuk membantu mencegah dan merawat aterosklerosis (pengerasan arteri) dengan memperlahankan pembentukan plak dan darah beku, yang boleh menyumbat arteri.

kajian populasi besar mencadangkan bahawa mendapatkan omega-3 asid lemak dalam diet, terutamanya daripada ikan, membantu melindungi daripada strok yang disebabkan oleh pengumpulan plak dan darah beku dalam arteri yang membawa kepada otak. Makan sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan dalam seminggu boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 50%.Walau bagaimanapun, dos tinggi minyak ikan dan omega-3 asid lemak boleh meningkatkan risiko pendarahan. Orang yang makan lebih daripada 3 gram omega-3 asid lemak sehari (bersamaan dengan 3 hidangan ikan setiap hari) mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk strok pendarahan, sejenis yang boleh membawa maut strok di mana arteri di kebocoran otak atau pecah. Kajian juga menunjukkan bahawa Omega-3 asid lemak boleh mempunyai ciri-ciri antioksidan yang meningkatkan fungsi endothelial dan boleh menyumbang kepada manfaat jantung.

DIABETES

Orang yang mempunyai diabetes sering mempunyai tahap HDL rendah trigliserida yang tinggi dan.asid lemak Omega-3 dari minyak ikan boleh membantu trigliserida dan apoproteins (penanda diabetes) lebih rendah, dan meningkatkan HDL. Jadi makan makanan atau mengambil makanan tambahan minyak ikan boleh membantu pesakit diabetes. Satu lagi jenis omega-3 asid lemak, ALA (dari flaxseed, sebagai contoh) mungkin tidak mempunyai manfaat yang sama seperti minyak ikan.Sesetengah orang yang menghidap diabetes tidak boleh cekap menukar ALA kepada satu bentuk omega-3 asid lemak yang badan boleh digunakan. Juga, sesetengah orang dengan diabetes jenis 2 mungkin mempunyai sedikit peningkatan dalam berpuasa gula dalam darah apabila mengambil minyak ikan. Jadi bercakap dengan doktor anda untuk melihat jika minyak ikan yang tepat untuk anda.

ARTRITIS REUMATOID

Kebanyakan kajian klinikal memeriksa omega-3 tambahan asid lemak untuk artritis telah memberi tumpuan kepada artritis reumatoid (RA), penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan pada sendi. Beberapa kajian kecil mendapati bahawa minyak ikan membantu mengurangkan gejala RA, termasuk sakit sendi dan kekakuan pagi. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai RA yang mengambil minyak ikan mungkin boleh mengurangkan dos mereka bukan steroid ubat anti-radang (NSAID). Walau bagaimanapun, tidak seperti ubat-ubatan preskripsi, minyak ikan tidak muncul untuk melambatkan perkembangan RA, hanya untuk merawat gejala. kerosakan sendi masih berlaku.

Kajian makmal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan omega-3 asid lemak (dan rendah dalam omega-6 asid lemak radang) boleh membantu orang dengan osteoarthritis. Kajian yang lebih diperlukan. New Zealand hijau lipped kupang (Perna canaliculus), satu lagi sumber potensi omega-3 asid lemak, telah dilaporkan untuk mengurangkan kekakuan sendi dan kesakitan, meningkatkan kekuatan cengkaman, dan meningkatkan kadar berjalan kaki dalam kumpulan kecil orang dengan osteoarthritis. Bagi sesetengah orang, gejala semakin teruk sebelum mereka bertambah baik.

Analisis 17 rawak, percubaan klinikal terkawal melihat kesan melegakan kesakitan suplemen omega-3 asid lemak pada orang dengan RA atau sakit sendi yang disebabkan oleh penyakit radang usus (IBS) dan sakit haid (senggugut). Keputusan menunjukkan bahawa omega-3 asid lemak, bersama-sama dengan terapi konvensional, seperti NSAID, boleh membantu melegakan sakit sendi yang berkaitan dengan syarat-syarat ini.

SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS (SLE)

Beberapa kajian kecil menunjukkan bahawa EPA dan minyak ikan boleh membantu mengurangkan gejala lupus, keadaan autoimun dicirikan oleh keletihan dan sakit sendi. Bagaimanapun kajian kecil mendapati bahawa minyak ikan mempunyai kesan ke atas lupus nefritis (penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh lupus, komplikasi kerap penyakit).

OSTEOPOROSIS

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu meningkatkan tahap kalsium dalam badan dan meningkatkan kekuatan tulang, walaupun tidak semua keputusan adalah positif. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang tidak mendapat cukup sesetengah asid lemak perlu (terutama EPA dan gamma-linolenik (GLA), omega-6 asid lemak) lebih cenderung untuk mempunyai kehilangan tulang daripada mereka yang mempunyai tahap normal lemak ini asid. Dalam kajian ke atas wanita lebih 65 dengan osteoporosis, mereka yang mengambil EPA dan GLA tambahan mempunyai kurang kehilangan tulang lebih 3 tahun daripada mereka yang mengambil plasebo. Ramai di antara wanita-wanita ini juga mengalami peningkatan dalam kepadatan tulang.

KEMURUNGAN

Penyelidikan tidak jelas sama ada mengambil omega-3 asid lemak boleh membantu melegakan gejala-gejala kemurungan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil-3 asid lemak omega tambahan kepada antidepresan preskripsi mempunyai peningkatan yang lebih besar dalam gejala daripada mereka yang mengambil antidepresan sahaja. kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 asid lemak membantu melindungi daripada kemurungan selepas bersalin dan mendapat banyak manfaat lain. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati tiada manfaat.

Kajian juga dicampur sama ada asid lemak omega-3 sahaja mempunyai apa-apa kesan ke atas kemurungan. Kemurungan adalah penyakit yang serius dan anda tidak harus cuba untuk merawatnya sendiri. Berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan.

GANGGUAN BIPOLAR

Dalam satu kajian klinikal 30 orang dengan gangguan bipolar, mereka yang mengambil minyak ikan sebagai tambahan kepada rawatan preskripsi standard untuk gangguan bipolar selama 4 bulan mengalami perubahan emosi yang lebih sedikit dan berulang berbanding mereka yang menerima placebo. Tetapi satu lagi kajian klinikal 4 bulan lama merawat pesakit kemurungan bipolar dan berbasikal pesat gangguan bipolar tidak menunjukkan bahawa EPA membantu mengurangkan gejala.

SCHIZOPHRENIA

bukti klinikal awal menunjukkan bahawa orang dengan skizofrenia mengambil omega-3 asid lemak, mereka mengalami peningkatan dalam gejala. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan terbaru mendapati bahawa EPA makanan tambahan adalah tidak lebih baik daripada plasebo dalam meningkatkan gejala keadaan ini.

DEFISIT PERHATIAN / GANGGUAN HIPERAKTIF (ADHD)

Kanak-kanak dengan ADHD boleh mempunyai tahap yang rendah asid lemak tertentu (termasuk EPA dan DHA). Dalam kajian klinikal hampir 100 kanak-kanak lelaki, mereka yang mempunyai tahap yang lebih rendah daripada omega-3 asid lemak mempunyai lebih banyak masalah pembelajaran dan tingkah laku (seperti tantrums sabar dan gangguan tidur) daripada kanak-kanak lelaki dengan omega-3 tahap asid lemak normal.

Walau bagaimanapun, kajian yang memeriksa sama ada asid omega-3 asid lemak membantu meningkatkan gejala ADHD telah menghasilkan keputusan yang pelbagai. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 membantu meningkatkan gejala tingkah laku. Tetapi kebanyakan kajian-kajian ini tidak direka dengan baik. Satu kajian yang melihat DHA sebagai tambahan kepada terapi perangsang (terapi standard untuk ADHD) mendapati tiada kesan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan. Dalam pada itu, makan makanan yang tinggi kandungan asid lemak omega-3 adalah satu pendekatan yang munasabah bagi seseorang yang mempunyai ADHD.

PENURUNAN KOGNITIF

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan dikurangkan daripada omega-3 asid lemak dikaitkan dengan peningkatan risiko penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia atau demensia, termasuk penyakit Alzheimer. Ahli-ahli sains percaya omega-3 asid lemak DHA adalah perlindungan terhadap penyakit Alzheimer dan demensia.

PENYAKIT KULIT

Dalam satu kajian klinikal, 13 orang dengan sensitiviti matahari dikenali sebagai foto dermatitis menunjukkan kurang kepekaan terhadap sinar UV selepas mengambil makanan tambahan minyak ikan. Walau bagaimanapun, pelindung matahari topikal adalah jauh lebih baik untuk melindungi kulit daripada kesan kerosakan matahari daripada asid lemak omega-3. Dalam kajian yang lain 40 orang dengan psoriasis, mereka yang mengambil EPA dengan ubat-ubatan preskripsi mereka lakukan lebih baik daripada mereka yang dirawat dengan ubat-ubatan sahaja. Walau bagaimanapun, kajian yang lebih besar daripada orang-orang dengan psoriasis mendapati ada manfaat dari minyak ikan.

PENYAKIT KERADANGAN USUS (IBD)

Keputusan dicampurkan sama ada asid lemak omega-3 boleh membantu mengurangkan gejala penyakit Crohn dan kolitis ulser, dua jenis IBD. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu apabila ditambah kepada ubat-ubatan, seperti sulfasalazine (ubat standard untuk IBD). Lain menunjukkan kesan. Lebih banyak kajian diperlukan. makanan tambahan minyak ikan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serupa dengan gejala IBD (seperti perut kembung, sendawa, kembung, dan cirit-birit).

ASMA

Kajian memeriksa omega-3 asid lemak untuk asma adalah bercampur-campur. Dalam satu kecil, kajian klinikal yang direka dengan 29 kanak-kanak dengan asma, mereka yang mengambil makanan tambahan minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA selama 10 bulan mengalami sedikit gejala berbanding kanak-kanak yang mengambil plasebo. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian telah menunjukkan kesan.

DEGENERASI MAKULA

Soal selidik yang diberikan kepada lebih daripada 3,000 orang yang berusia 49 ke atas mendapati bahawa mereka yang makan ikan lebih kurang berkemungkinan untuk mempunyai degenerasi makula, satu keadaan mata yang berkaitan dengan usia yang serius yang boleh maju kepada buta, berbanding mereka yang makan ikan kurang. Begitu juga, kajian klinikal membandingkan 350 orang dengan degenerasi makula 500 tanpa penyakit mata itu mendapati mereka yang mempunyai keseimbangan yang sihat pemakanan omega-3 dan asid lemak omega-6, dan juga lebih banyak ikan dalam diet mereka, kurang berkemungkinan untuk mempunyai degenerasi makula.

SENGGUGUT

Dalam satu kajian 42 wanita, peserta kurang sakit haid apabila mereka mengambil makanan tambahan minyak ikan daripada apabila mereka mengambil plasebo.

KANSER KOLON

Makan makanan yang kaya dengan omega-3 asid lemak seolah-olah mengurangkan risiko kanser kolorektal. Sebagai contoh, orang Eskimo, yang cenderung untuk mempunyai diet yang tinggi lemak, tetapi makan sejumlah besar ikan yang kaya dengan omega-3 asid lemak, mempunyai kadar yang rendah kanser kolorektal. Kajian haiwan dan kajian makmal mendapati bahawa asid lemak omega-3 menghalang semakin teruk kanser kolon. Kajian awal menunjukkan pengambilan minyak ikan setiap hari boleh membantu melambatkan perkembangan kanser kolon pada orang dengan peringkat awal penyakit ini. Jika anda mempunyai kanser kolorektal, minta doktor anda sebelum mengambil sebarang makanan tambahan.

KANSER PAYUDARA

Walaupun tidak semua pakar bersetuju, wanita yang makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 selama bertahun-tahun mungkin kurang berkemungkinan untuk mendapat kanser payudara. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami kesan bahawa asid lemak omega-3 mungkin mempunyai mengenai pencegahan kanser payudara.

KANSER PROSTAT

kajian berasaskan populasi kumpulan lelaki mencadangkan bahawa diet rendah lemak termasuk omega-3 asid lemak (daripada ikan atau minyak ikan) boleh membantu mencegah perkembangan kanser prostat.

SUMBER PEMAKANAN

Ikan, tumbuh-tumbuhan, dan kacang minyak adalah sumber pemakanan utama asid lemak omega-3. asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA) ditemui dalam ikan air sejuk seperti salmon, mackerel, halibut, sardin, tuna, dan ikan hering. ALA didapati dalam biji flaks, minyak flaxseed, minyak canola (rapeseed), kacang soya, minyak kacang soya, biji labu, minyak biji labu, krokot, minyak biji perilla, walnut dan walnut minyak. Kesan-kesan kesihatan omega-3 asid lemak datang kebanyakannya dari EPA dan DHA. ALA dari flaks dan sumber vegetarian lain perlu ditukar dalam badan untuk EPA dan DHA. Walau bagaimanapun, badan ramai orang tidak membuat penukaran ini sangat berkesan. Ini masih perbahasan yang berterusan dalam masyarakat pemakanan; ikan dan sayur-sayuran laut sumber EPA dan DHA berbanding sumber vegetarian ALA. lain-lain sumber omega-3 asid lemak termasuk kehidupan laut seperti udang krill dan alga.

BORANG BOLEH DIDAPATI

Kedua-dua EPA dan DHA boleh diambil dalam bentuk kapsul minyak ikan. Simpan biji flaks, minyak biji flaks, ikan, dan minyak krill dalam peti sejuk. biji flaks Seluruh mesti dikisar dalam tempoh 24 jam penggunaan, jadi bahan-bahan yang kekal aktif. Biji flaks juga disediakan dalam bentuk tanah dalam pakej mylar khas supaya komponen dalam benih flaks kekal aktif.

Pastikan anda membeli suplemen omega-3 asid lemak yang dibuat oleh syarikat yang ditubuhkan yang mengesahkan bahawa produk mereka adalah bebas daripada logam berat, seperti merkuri, plumbum, dan kadmium.

CARA AMBIL IA

Dos untuk makanan tambahan minyak ikan seharusnya berdasarkan kepada jumlah EPA dan DHA, bukan pada jumlah minyak ikan. Tambahan berbeza dalam jumlah dan nisbah EPA dan DHA. Satu jumlah yang biasa omega-3 asid lemak dalam kapsul minyak ikan adalah 0.18 gram (180 mg) EPA dan 0.12 gram (120 mg) DHA. jenis ikan mengandungi jumlah pembolehubah asid lemak omega-3, dan jenis kacang atau minyak mengandungi jumlah pembolehubah ALA. Minyak ikan mengandungi kira-kira 9 kalori per gram minyak.

Kanak-kanak (18 tahun ke bawah)

Tiada dos ditubuhkan untuk kanak-kanak. Omega-3 asid lemak yang digunakan dalam beberapa formula bayi. kapsul minyak ikan tidak boleh digunakan pada kanak-kanak kecuali di bawah arahan pembekal penjagaan kesihatan. Kanak-kanak harus mengelak daripada makan ikan yang mungkin tinggi dalam merkuri, seperti ikan yu, ikan todak, ikan kembung raja, dan ikan merah.(Lihat bahagian Langkah berjaga-jaga.)

Dewasa

JANGAN mengambil lebih daripada 3 gram setiap hari asid omega-3 asid lemak dari kapsul tanpa pengawasan pembekal penjagaan kesihatan, kerana peningkatan risiko pendarahan.

  • Bagi orang dewasa yang sihat yang tidak mempunyai sejarah penyakit jantung: AHA mengesyorkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
  • Bagi orang dewasa yang mempunyai penyakit jantung koronari: AHA menyarankan omega-3 asid lemak tambahan (seperti minyak ikan), 1 gram harian EPA dan DHA. Ia mungkin mengambil masa 2 hingga 3 minggu sebelum anda mengalami faedah daripada makanan tambahan minyak ikan. Anda perlu mengambil makanan tambahan di bawah arahan doktor.
  • Bagi orang dewasa yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi: AHA menyarankan omega-3 asid lemak tambahan (seperti minyak ikan), 2-4 gram setiap hari EPA dan DHA. Ia mungkin mengambil masa 2 hingga 3 minggu untuk mengalami faedah daripada makanan tambahan minyak ikan. Makanan tambahan perlu diambil di bawah arahan doktor.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Oleh kerana potensi kesan sampingan dan interaksi dengan ubat-ubatan, anda hanya perlu mengambil makanan tambahan hanya di bawah pengawasan pembekal penjagaan kesihatan berpengetahuan.

Omega-3 asid lemak perlu digunakan dengan berhati-hati dengan orang-orang yang meremukkan dengan mudah, mempunyai gangguan pendarahan, atau mengambil ubat-ubatan darah-penipisan, termasuk warfarin (Coumadin), clopidogrel (Plavix), atau aspirin. Dos yang tinggi asid lemak omega-3 boleh meningkatkan risiko pendarahan, walaupun pada orang tanpa sejarah gangguan pendarahan, dan juga pada mereka yang tidak mengambil ubat-ubatan lain.

Minyak ikan boleh menyebabkan gas, kembung, sendawa, dan cirit-birit. Semasa melepaskan persediaan boleh mengurangkan kesan-kesan sampingan, namun.

Orang yang mempunyai sama ada diabetes atau skizofrenia mungkin tidak mempunyai keupayaan untuk menukar alpha-linolenik (ALA) ke eicosapentaenoic acid (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), bentuk yang lebih mudah diserap oleh badan. Orang yang mempunyai syarat-syarat ini perlu memastikan untuk mendapatkan cukup EPA dan DHA daripada diet mereka. Juga, orang-orang dengan diabetes jenis 2 mungkin mengalami kenaikan berpuasa tahap gula dalam darah semasa mengambil makanan tambahan minyak ikan. Jika anda mempunyai diabetes jenis 2, menggunakan makanan tambahan minyak ikan hanya di bawah pengawasan pembekal penjagaan kesihatan.

Walaupun kajian menunjukkan bahawa makan ikan (yang termasuk omega-3 asid lemak EPA dan DHA) boleh mengurangkan risiko degenerasi makula, satu kajian yang lebih terkini termasuk 2 kumpulan besar lelaki dan wanita mendapati bahawa diet yang kaya dengan ALA boleh meningkatkan risiko penyakit ini. Sehingga terdapat lebih banyak maklumat, orang dengan degenerasi makula perlu mendapatkan asid lemak omega-3 daripada sumber EPA dan DHA, dan bukannya ALA.

Ikan dan minyak ikan boleh melindungi daripada kanser prostat, tetapi ada juga yang berpendapat ALA boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat pada lelaki. Lebih banyak penyelidikan dalam bidang ini diperlukan.

Sesetengah ikan mungkin mengandungi bahan cemar yang mungkin berbahaya, seperti logam berat (termasuk merkuri), dioksin, dan biphenyls polychlorinated (PCB). Untuk sukan menangkap ikan, Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mengesyorkan bahawa wanita hamil atau menyusu makan tidak lebih daripada makan 6 auns tunggal setiap minggu, dan kanak-kanak kurang daripada 2 auns seminggu. Bagi ladang yang dibangkitkan, diimport, atau ikan marin, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengesyorkan bahawa mengandung atau menyusu wanita dan kanak-kanak mengelakkan makan jenis yang mempunyai tahap merkuri (seperti ikan kembung, ikan yu, ikan todak, atau tilefish), dan makan sehingga 12 auns seminggu jenis ikan lain.

Membeli minyak ikan dari sumber bereputasi yang menguji untuk raksa dan racun perosak sisa di dalam produknya.

INTERAKSI MUNGKIN

Jika anda sedang dirawat dengan mana-mana ubat-ubatan berikut, anda tidak perlu menggunakan omega-3 tambahan asid lemak, termasuk EPA, DHA, ALA dan, tanpa terlebih dahulu berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Ubat darah-penipisan: Omega-3 asid lemak boleh meningkatkan kesan ubat penipisan darah, termasuk aspirin, warfarin (Coumadin), dan clopedigrel (Plavix). Mengambil aspirin dan omega-3 asid lemak boleh membantu dalam keadaan tertentu (seperti dalam penyakit jantung), tetapi anda hanya perlu membawa mereka bersama-sama di bawah pengawasan pembekal.

Diabetes ubat-ubatan: Mengambil omega-3 tambahan asid lemak boleh meningkatkan tahap gula darah berpuasa. Berbincang dengan doktor anda jika anda mengambil ubat-ubatan untuk menurunkan gula darah, seperti glipizide (Glucotrol dan Glucotrol XL), glyburide (Micronase atau Diabeta), Glucophage (Metformin), atau insulin. Doktor anda mungkin perlu meningkatkan dos ubat anda. Ubat-ubatan ini termasuk:

  • Glipizide (Glucotrol dan Glucotrol XL)
  • Glyburide (Micronase atau Diabeta)
  • Metformin (Glucophage)
  • insulin

Cyclosporine: cyclosporine adalah ubat yang diberikan kepada orang-orang dengan pemindahan organ. Mengambil omega-3 asid lemak semasa cyclosporine (Sandimmune) terapi boleh mengurangkan kesan sampingan toksik, seperti tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang, yang berkaitan dengan ubat ini.

Etretinate dan steroid topikal: Menambah omega-3 asid lemak (khususnya EPA) kepada etretinate terapi dadah (Tegison) dan corticosteroids topikal boleh meningkatkan gejala psoriasis.

Ubat-ubatan kolesterol: garis panduan pemakanan Mengikuti, termasuk meningkatkan jumlah omega-3 asid lemak dalam diet anda dan mengurangkan omega-6 nisbah omega-3 untuk, boleh membantu sekumpulan ubat kolesterol dipanggil statin bekerja dengan lebih berkesan. Ubat-ubatan ini termasuk:

  • Atorvastatin (liptor)
  • Lovastatin (Mevacor)
  • Simvastatin (Zocor)

Ubat bukan steroid anti-radang (NSAID): Dalam kajian haiwan, rawatan dengan omega-3 asid lemak mengurangkan risiko ulser daripada NSAIDs. NSAID termasuk ibuprofen (Motrin atau Advil) dan naproxen (Aleve atau Naprosyn). Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat sama ada asid lemak omega-3 akan mempunyai kesan yang sama pada orang.

OMEGA-3 ASID LEMAK VIDEO

Mymedabc.com