OMEPRAZOLE

Mymedabc.com
Jenis ubat Proton pam perencat
Digunakan untuk Penyembuhan atau pencegahan ulser gastrik atau duodenum; gastro-oesophageal reflux penyakit; pylori Helicobacter jangkitan; Sindrom Zollinger-Ellison; dispepsia asid yang berkaitan; pengurangan asid gastrik semasa pembedahan
Juga dipanggil Losec®; Mepradec®; Mezzopram®
Gabungan jenama: Axorid® (omeprazole dalam kombinasi dengan ketoprofen)
Terdapat sebagai Kapsul, tablet, tablet larut, dan suntikan

Asid yang dihasilkan secara semula jadi di dalam perut anda untuk membantu anda mencerna makanan dan untuk membunuh bakteria. Asid ini perengsa supaya badan anda menghasilkan rintangan mukus semulajadi yang dapat melindungi lapisan perut anda. Pada sesetengah orang, halangan ini boleh memecahkan membolehkan asid merosakkan perut, menyebabkan keradangan, ulser dan keadaan lain. Orang lain boleh mempunyai masalah dengan band otot di bahagian atas perut yang menyimpan perut ditutup ketat. Ini boleh membenarkan asid untuk melarikan diri dan mengganggu esofagus, menyebabkan pedih hulu hati. Ini sering dirujuk sebagai ‘refluks asid.

Perencat pam proton seperti sel-sel berhenti omeprazole dalam lapisan perut dari menghasilkan asid terlalu banyak. Ini boleh membantu untuk mencegah ulser dari terbentuk, atau membantu proses penyembuhan di mana kerosakan telah berlaku. Dengan mengurangkan jumlah asid, mereka juga boleh membantu mengurangkan gejala penyakit refluks asid, seperti pedih hulu hati.Omeprazole juga diberikan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk menghilangkanHelicobacter pylori , bakteria yang terdapat dalam perut, yang boleh menyebabkan ulser.

Omeprazole terdapat pada preskripsi. Anda juga boleh membeli kursus pendek omeprazole di farmasi untuk merawat gejala refluks (seperti pedih ulu hati) di kalangan orang dewasa.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil omeprazole ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut: kesukaran menelan, kehilangan darah, berat badan, atau jika anda sedang sakit.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai omeprazole dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Jika anda telah membeli omeprazole untuk gejala refluks seperti pedih hulu hati, mengambil satu atau dua (10 mg) tablet setiap hari, sebaik-baiknya pada waktu pagi. Anda mungkin perlu mengambil omeprazole untuk satu hari atau lebih untuk mengawal gejala-gejala anda. Jika simptom anda tidak bertambah baik dalam tempoh masa ini, anda perlu berbincang dengan doktor anda tentang perkara ini. Menelan tablet dengan minuman air – tidak mengunyah atau menghancurkan tablet sebelum anda menelan. Jangan mengambil omeprazole untuk lebih daripada empat minggu tanpa bercakap dengan doktor.
 • Jika anda telah ditetapkan omeprazole , mengambil segala sesuatu seperti doktor anda memberitahu anda. Terdapat kekuatan yang berbeza tablet dan kapsul disediakan supaya doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda. Ia biasanya diambil sekali sehari. Jika anda mengambil ia untuk memuat Helicobacter pylori pembasmian atau untuk sindrom Zollinger-Ellison, kemungkinan anda akan diminta untuk mengambil dua dos sehari. Doktor anda akan memberitahu anda yang mana dos yang tepat untuk anda dan arahan juga akan menjadi pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • tablet omeprazole dan kapsul mengandungi pelet kecil yang disalut khas untuk memastikan bahawa ubat itu diserap dengan betul oleh badan anda. Jangan mengunyah pelet. Jika anda mendapati kapsul atau tablet sukar untuk menelan, beritahu doktor anda. Sesetengah kapsul omeprazole dan tablet boleh dicampur dengan air atau jus buah-buahan untuk membuat menelan lebih mudah dan doktor anda boleh menetapkan ini untuk anda.
 • Omeprazole boleh diambil sebelum atau selepas makan, walaupun mengambilnya sebelum makanan boleh menjadi lebih baik.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang pada masa biasa anda, anda boleh mengambil apabila anda ingat (melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang tertinggal). Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini supaya kemajuan anda boleh disemak.
 • Satu kursus tipikal rawatan berlangsung selama satu atau dua minggu jika anda mengambil omeprazole untuk Helicobacter pylori pembasmian. Ia akan berlangsung selama satu atau dua bulan jika ia adalah untuk membolehkan ulser sembuh. Untuk semua sebab-sebab lain kerana mengambil omeprazole, rawatan anda akan bertahan selama yang adalah perlu untuk mengawal gejala-gejala anda.
 • Sesetengah makanan boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk. Makanan dan minuman yang telah disyaki ini termasuklah pudina, tomato, coklat, makanan pedas, minuman panas, kopi, dan minuman beralkohol. Jika ia kelihatan bahawa makanan yang memburukkan lagi gejala-gejala anda, cuba mengelakkan ia untuk seketika untuk melihat jika simptom anda bertambah baik. Juga, cuba mengelakkan makan makanan yang besar, kerana ini boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk juga.
 • Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, ia meletakkan tekanan tambahan ke atas perut anda dan menggalakkan gejala refluks asid. Kehilangan berat badan dan makan diet seimbang yang sihat boleh membantu anda.
 • Merokok meningkatkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut dan boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk. Jika anda seorang perokok, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara untuk berhenti.
 • Kajian terbaru menunjukkan bahawa mungkin terdapat sedikit peningkatan dalam risiko keretakan tulang apabila perencat pam proton seperti omeprazole diambil bagi tahun lebih lama daripada. Jika ini memberi kesan kepada anda, doktor anda akan memastikan bahawa anda mengambil cukup vitamin D dan kalsium untuk mengurangkan risiko ini.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan ‘over-the-counter’, sentiasa periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil bersama-sama ubat-ubatan anda yang lain.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan omeprazole. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan omeprazole (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit perut (seperti rasa sakit, sakit perut, atau angin) Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air. Jika ia berterusan atau bertambah teruk, beritahu doktor anda
sembelit Cuba makan diet yang seimbang dan minum beberapa gelas air setiap hari
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO OMEPRAZOLE

Mymedabc.com