ORLISTAT

Mymedabc.com

Orlistat adalah ubat yang boleh membantu anda untuk menurunkan berat badan jika anda obes atau berat badan berlebihan. Ia berfungsi dengan mengganggu cara yang lemak dicerna dan diserap ke dalam badan. Doktor mempunyai garis panduan tentang bila orlistat boleh ditetapkan.Anda juga boleh membeli orlistat dari farmasi – tetapi syarat-syarat tertentu dikenakan, diperincikan di bawah. Jika anda mengambil orlistat, kerana ia mungkin boleh mengganggu penyerapan beberapa vitamin, anda perlu mengambil makanan tambahan multivitamin sebelum tidur. Beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan lain, kerana orlistat boleh mengganggu penyerapan ubat.

Orlistat adalah ubat yang boleh membantu anda untuk menurunkan berat badan jika anda obes atau berat badan berlebihan. Ia berfungsi dengan menyekat bahan kimia (enzim) dalam usus anda yang mencerna lemak. Hampir satu pertiga daripada lemak yang anda makan disekat oleh orlistat.Lemak yang tidak dihadam tidak diserap ke dalam badan anda, dan pengsan dengan najis anda (najis). Dos yang biasa ialah satu kapsul – 120 mg, tiga kali sehari dengan setiap hidangan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengambil satu jika tidak ada lemak di makan atau jika anda terlepas makan.

Orlistat adalah satu-satunya ubat yang tersedia untuk menetapkan untuk membantu dengan kehilangan berat badan. Dua ubat-ubatan lain – sibutramine dan rimonabant – sebelum ini digunakan untuk membantu dengan penurunan berat badan tidak lagi boleh didapati di UK kerana kebimbangan terhadap keselamatan mereka.

Anda obes atau berat badan berlebihan jika anda membawa lemak badan yang berlebihan.Sebagai seorang dewasa, salah satu cara anda boleh mengetahui sama ada anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes, dan sama ada kesihatan anda mungkin berisiko, adalah dengan mengira indeks jisim badan (BMI).

BMI digunakan untuk menganggarkan berapa banyak badan anda terdiri daripada lemak, dan jika berat badan seseorang adalah meletakkan kesihatan mereka pada risiko. Ia adalah ukuran berat badan anda yang berkaitan dengan ketinggian anda. BMI tidak boleh menjadi ukuran tepat untuk orang yang sangat berotot, kerana otot lebih berat daripada lemak. Pada orang-orang, BMI yang tinggi tidak semestinya bermakna mereka mempunyai terlalu banyak lemak dalam badan mereka.

Doktor anda biasanya akan mengira BMI anda dan menggunakan nombor ini, dan juga faktor-faktor lain, untuk membuat keputusan jika anda perlu ditetapkan orlistat.

MENGIRA BMI ANDA

BMI anda dikira dengan membahagikan berat badan anda (dalam kilogram) dengan kuasa dua ketinggian anda (dalam meter). Jadi, sebagai contoh:

 • Jika anda mempunyai berat 70 kg dan 1.55 meter tinggi, BMI anda adalah 70 / (1.55 x 1.55), yang merupakan 29.
 • Jika anda mempunyai berat 85 kg dan 1.7 meter tinggi, BMI anda adalah 85 / (1.70 x 1.70), yang merupakan 29.

Jika anda tidak mempunyai skala, jururawat amalan anda boleh mengukur dan berat anda, dan memberitahu anda BMI anda. Anda juga boleh menggunakan kalkulator kami untuk mengetahui BMI anda.

Normal sihat BMI adalah 18.5 hingga 24.9 kg / m 2 . Secara umum, lebih BMI anda adalah lebih daripada 25, lebih banyak berat badan berlebihan atau obes anda berada, dan lebih besar risiko kepada kesihatan anda. Jika anda sangat berat badan berlebihan, risiko kepada kesihatan anda boleh menjadi sangat tinggi.

Satu lagi cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes adalah untuk mengukur lilitan pinggang anda. Ini dibincangkan secara terperinci dalam risalah yang berasingan yang dipanggil Obesiti dan berat badan berlebihan dalam dewasa.

Untuk mengurangkan berat badan, peluang terbaik untuk kejayaan jangka panjang adalah untuk makan makanan yang sihat dan, jika anda mampu, buat senaman. Untuk mengurangkan berat badan, anda perlu menggunakan lebih banyak tenaga (kalori) daripada anda mengambil dengan makan.

Hanya ada peranan terhad untuk ubat-ubatan untuk membantu dengan kehilangan berat badan.Orlistat adalah ubat yang kadang-kadang dinasihatkan. Walau bagaimanapun, adalah tidak ‘hairanlah dadah’; ia hanya sebahagiannya membantu, dan anda masih perlu membuat perubahan gaya hidup untuk memperbaiki diet anda, makan kurang dan meningkatkan tahap aktiviti fizikal anda untuk menurunkan berat badan.

Untuk maklumat lanjut lihat Pengurangan risalah calledWeight berasingan – Bagaimana untuk Kurangkan Berat.

Kajian telah menunjukkan bahawa, secara purata, orlistat, ditambah dengan diet berat mengurangkan dan senaman, menyebabkan kehilangan berat badan lebih daripada diet berat mengurangkan dan senaman sahaja. Sesetengah orang kehilangan 10% atau lebih daripada berat badan mereka dalam tempoh enam bulan dengan bantuan orlistat. Pada orang lain, ia kurang berkesan.

Salah satu sebab mengapa orlistat mungkin tidak berfungsi adalah bahawa anda mungkin berfikir bahawa anda boleh berehat diet berat mengurangkan anda, dan orlistat akan ‘melakukan semuanya. Ini tidak benar. Dalam usaha untuk mengurangkan berat badan anda masih perlu makan kurang, dan bersenam secara teratur. Ingat, orlistat menghalang hanya beberapa lemak yang anda makan daripada diserap (hanya di bawah satu pertiga). Tetapi, jika anda tidak menjaga berat-mengurangkan diet yang sihat, dan anda makan lebih banyak lemak (coklat, kek, dan lain-lain), lemak tambahan yang anda makan dengan mudah akan membatalkan kesan orlistat itu.

Orlistat tidak digunakan dalam semua orang yang mahu menurunkan berat badan. Ia hanya disyorkan dalam orang dalam BMI tertentu. Bagi seorang doktor untuk menetapkan orlistat, mereka juga perlu memastikan bahawa anda telah cuba menukar diet anda dan meningkatkan tahap aktiviti fizikal anda terlebih dahulu.

Doktor akan menggunakan garis panduan berikut apabila menetapkan orlistat:

 • BMI anda:
  • Mesti 30 dan ke atas; atau
  • Mesti 28 atau di atas, dan anda mempunyai keadaan perubatan yang akan mendapat manfaat daripada kehilangan berat badan (seperti diabetes atau tekanan darah tinggi).
 • Anda mesti kehilangan sekurang-kurangnya 5% daripada berat badan anda dengan tiga bulan dari bermula orlistat; jika tidak, rawatan perlu dihentikan.

Jika anda telah kehilangan 5% daripada berat badan anda dalam tempoh tiga bulan, tidak ada sekatan kepada berapa lama orlistat yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor akan mengkaji semula rawatan secara teratur, dan akan membuat keputusan jika ia masih sesuai untuk anda untuk menjalankan mengambil orlistat. Jika anda terus kehilangan berat badan selepas enam bulan, doktor anda mungkin menasihatkan anda terus mengambil orlistat. Ini mungkin sehingga 1-2 tahun, atau lebih lama jika anda mempunyai banyak berat badan kehilangan.

Selepas rawatan dihentikan, beberapa orang-orang yang telah kehilangan berat badan dengan bantuan orlistat meletakkan berat badan semula. Cuba untuk menjangka ini. Sebaik sahaja anda telah kehilangan berat badan beberapa, anda lebih cenderung untuk mengekalkan berat badan anda ke bawah jika anda berpegang kepada diet yang sihat, bersenam secara teratur (jika anda mampu), dan timbanglah diri anda seminggu sekali.

Orlistat boleh didapati di preskripsi daripada doktor anda (120 mg) dan dos rendah orlistat (60 mg) juga boleh didapati untuk membeli over-the-kaunter di farmasi. Ahli farmasi tidak boleh hanya menjual kepada sesiapa. Mereka juga dijangka untuk mengikuti garis panduan yang termasuk:

 • BMI mesti mengandungi 28 atau ke atas.
 • BMI anda perlu diperiksa pada setiap kali yang anda meminta orlistat.
 • Anda mesti berumur 18 tahun.
 • Anda tidak perlu mengambil orlistat selama lebih daripada enam bulan di kaunter.
 • Jika anda tidak kehilangan berat badan selepas mengambil orlistat selama tiga bulan, anda tidak perlu terus mengambilnya.

ahli farmasi anda juga akan memberi anda nasihat mengenai diet yang sesuai – kalori rendah dan diet rendah lemak.

Kesan-kesan sampingan utama adalah disebabkan oleh lemak yang pengsan dengan najis anda (najis). Anda boleh mendapatkan lemak najis berbau, mendesak untuk mendapatkan ke tandas, spotting berminyak pada pakaian dalam anda, dan angin yang berlebihan. Kesan-kesan sampingan kurang cenderung jika anda makan diet rendah lemak. Mereka cenderung untuk menyelesaikan dengan masa, mungkin kerana jika ia berlaku mereka mengingatkan anda bahawa anda perlu makan makanan yang rendah lemak. Kesan sampingan yang lain adalah jarang berlaku. Nota : di atas itu bukan senarai penuh kesan sampingan bagi mereka yang mengambil orlistat. Sila lihat risalah yang datang dengan ubat anda untuk mendapatkan senarai penuh mungkin-kesan sampingan dan amaran.

Orang-orang yang berikut tidak perlu mengambil orlistat:

 • Mengandung atau menyusukan wanita.
 • Orang di bawah umur 18 tahun.
 • Orang yang mempunyai keadaan di mana makanan tidak dapat diserap dengan betul (sindrom malabsorption).
 • Orang dengan cholestasis. Ini adalah satu keadaan di mana hempedu tidak mengalir dengan betul dari hati ke duodenum.

Orlistat juga boleh mengganggu penyerapan pelbagai ubat-ubatan dan vitamin dan memberi kesan kepada cara mereka bekerja. Sebagai contoh, orlistat mengganggu:

 • Sesetengah rawatan untuk HIV dan AIDS.
 • Ciclosporin.
 • Acarbose.
 • Levotiroksina.
 • Amiodarone.
 • Warfarin.
 • Sesetengah rawatan untuk epilepsi.

Ia juga boleh menjejaskan bagaimana pil perancang berfungsi jika anda mendapat begitu banyak cirit-birit yang mereka tidak menyerap dengan baik. Jika anda mengambil orlistat:

 • Jika anda mengambil pil perancang keluarga dan mengalami cirit-birit teruk anda perlu menggunakan kaedah lain kontraseptif tambahan kepada pil – sebagai contoh, kondom.
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai ubat-ubatan lain yang anda ambil, sebelum memulakan orlistat.
 • Mengambil makanan tambahan multivitamin sebelum tidur – masa yang apabila anda tidak akan mengambil orlistat – untuk membantu memastikan pengambilan vitamin yang mencukupi.

Sentiasa baca risalah paket untuk mendapatkan senarai penuh amaran dan orang-orang yang tidak perlu mengambil orlistat.

Jika anda fikir anda mempunyai kesan sampingan kepada salah satu daripada ubat-ubatan anda, anda boleh melaporkan halaman ini kepada Skim Kad Kuning. Anda boleh melakukan ini dalam talian di alamat web berikut: www.mhra.gov.uk/yellowcard.

Skim Kad Kuning digunakan untuk membuat ahli farmasi, doktor dan jururawat mengetahui sebarang kesan sampingan baru yang ubat anda atau mana-mana produk kesihatan yang lain yang berlaku. Jika anda ingin melaporkan kesan sampingan, anda perlu memberikan maklumat asas mengenai:

 • Kesan sampingan.
 • Nama ubat yang anda fikir menyebabkan ia.
 • Orang yang mempunyai kesan sampingan.
 • butir-butir hubungan anda sebagai wartawan daripada kesan sampingan.

Ia membantu jika anda mempunyai ubat dan / atau risalah yang datang dengan ia dengan anda semasa anda mengisi laporan itu.

VIDEO ORLISTAT

Mymedabc.com