PANCREATINE

Mymedabc.com

APA PANCREATINE?

Pancreatine adalah gabungan enzim penghadaman (protein). Enzim ini biasanya dihasilkan oleh pankreas dan penting untuk mencerna lemak, protein, dan gula.

Pancreatine digunakan untuk menggantikan enzim pencernaan apabila badan tidak mempunyai cukup tersendiri. Sesetengah penyakit boleh menyebabkan kekurangan ini enzim, seperti cystic fibrosis, pankreas, kanser pankreas, atau pembedahan pankreas.

Pancreatine juga boleh digunakan untuk merawat keadaan yang dipanggil steatorrhea (longgar, najis lemak).

Pancreatine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh mengambil pancreatin jika anda alah kepada protein daging babi, atau jika anda mempunyai permulaan secara tiba-tiba pankreatitis atau semakin teruk masalah jangka panjang dengan pankreas anda.

Anda tidak boleh mengambil pancreatin jika anda alah kepada protein daging babi, atau jika anda mempunyai permulaan secara tiba-tiba pankreatitis atau semakin teruk masalah jangka panjang dengan pankreas anda.

Untuk memastikan pancreatin adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

  • gout;
  • asma; atau
  • sebarang alahan.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada pancreatin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada pancreatin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PANCREATINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • loya yang teruk, muntah, atau cirit-birit;
  • sakit perut yang teruk;
  • sendi bengkak atau sakit; atau
  • apa-apa perubahan dalam gejala anda.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • loya, sakit perut yang sederhana;
  • cirit-birit; atau
  • ruam kulit yang sederhana.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI PANCREATINE

Jangan mengambil apa-apa enzim pencernaan yang lain melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Elakkan mengambil antasid dalam tempoh 1 jam sebelum atau selepas anda mengambil pancreatin.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan pancreatin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

PANCREATINE DOS

Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda.Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Pancreatine perlu diambil dengan makanan atau snek.

Ambil pancreatin dengan segelas penuh air.

Jangan pegang tablet dalam mulut anda. ubat yang boleh mengganggu bahagian dalam mulut anda.

Jangan hancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet pancreatin. Menelannya keseluruhan.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, anda mungkin perlu menjalani ujian darah. Anda tidak boleh melihat apa-apa perubahan dalam gejala-gejala anda, tetapi kerja-kerja darah anda akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan pancreatin.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik, atau jika mereka lebih buruk semasa menggunakan pancreatin.

Pancreatine mungkin hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang juga termasuk diet khas. Mengikuti pelan diet yang diwujudkan untuk anda dengan doktor atau kaunselor pemakanan. Biasakan diri dengan senarai makanan yang anda perlu makan atau mengelakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

Gunakan pancreatin kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya. Anda mungkin perlu menggunakan ubat ini untuk sepanjang hayat anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Jika doktor anda menukar jenama, kekuatan, atau jenis anda pancreatin, keperluan dos anda mungkin berubah. Tanya ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai jenis baru pancreatin anda menerima di farmasi.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

Sentiasa mengambil pancreatin dengan makanan.

VIDEO Pancreatine

Mymedabc.com