PARICALCITOL

Mymedabc.com

APA PARICALCITOL?

Paricalcitol adalah satu bentuk buatan manusia vitamin D. Vitamin D adalah penting untuk penyerapan kalsium dari perut dan untuk fungsi kalsium dalam badan.

Paricalcitol digunakan untuk merawat atau mencegah kelenjar paratiroid yang terlalu aktif (hyperparathyroidism) pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik.

Paricalcitol juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan paricalcitol jika anda mempunyai tahap yang tinggi kalsium atau vitamin D dalam darah anda.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada vitamin D, atau jika anda mempunyai:

 • tahap kalsium dalam darah (hypercalcemia); atau
 • tahap vitamin D dalam badan (keracunan vitamin D) anda.

Untuk memastikan paricalcitol adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • tekanan darah tinggi;
 • penyakit hati; atau
 • ketidakseimbangan elektrolit (seperti tahap serendah kalium dan magnesium di dalam darah anda).

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada paricalcitol akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada paricalcitol melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PARICALCITOL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan paricalcitol dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema;
 • sakit atau terbakar apabila anda membuang air kecil;
 • tanda-tanda awal vitamin D berlebihan-kelemahan, rasa logam di dalam mulut anda, penurunan berat badan, sakit otot atau tulang, sembelit, loya, dan muntah; atau
 • tanda-tanda terlalu banyak kalsium dalam darah-loya, muntah-muntah, hilang selera makan, penurunan berat badan, sembelit, peningkatan dahaga atau membuang air kecil, kekeliruan, dan rasa letih atau resah.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • muntah-muntah, cirit-birit;
 • pening; atau
 • peningkatan tekanan teruk darah sakit kepala, penglihatan kabur, berdebar-debar di leher atau telinga anda, kebimbangan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

PARICALCITOL INTERAKSI

Jangan mengambil lain vitamin atau mineral tambahan (termasuk minyak mineral), melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk.

Elakkan menggunakan makanan tambahan kalsium atau antasid tanpa nasihat doktor anda.Gunakan hanya jenis tertentu makanan tambahan atau anti-asid doktor anda mencadangkan.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan paricalcitol, terutama sekali:

 • cholestyramine;
 • digoxin (digitalis, Lanoxin);
 • nefazodone;
 • antikulat ubat-ketoconazole, itraconazole, voriconazole;
 • antibiotik-clarithromycin, telithromycin; atau
 • HIV atau AIDS ubat-atazanavir, Indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir.

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan paricalcitol, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

PARICALCITOL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Paricalcitol kadang-kadang diambil setiap hari, dan kadang-kadang diambil setiap hari atau 3 kali seminggu. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan.

Semasa menggunakan paricalcitol, anda mungkin perlu menjalani ujian darah.

Paricalcitol hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang juga mungkin termasuk diet khas. Ia adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang diwujudkan untuk anda dengan doktor atau kaunselor pemakanan. Anda perlu menjadi sangat akrab dengan senarai makanan yang anda perlu makan atau mengelakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, cahaya, dan panas.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Dos berlebihan vitamin D boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius atau mengancam nyawa.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk sakit kepala, lemah, mengantuk, mulut kering, loya, muntah, sembelit, otot atau sakit tulang, rasa logam dalam mulut, penurunan berat badan, kulit gatal, perubahan dalam kadar jantung, kehilangan minat dalam seks, kekeliruan, luar biasa pemikiran atau tingkah laku, perasaan luar biasa panas, sakit teruk pada bahagian atas perut anda merebak ke belakang anda, atau pengsan.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO PARICALCITOL

Mymedabc.com