PENICILLIN G

Mymedabc.com

APA PENICILLIN G KALIUM?

Penicillin G kalium adalah antibiotik bertindak pantas yang melawan bakteria di dalam badan anda.

Penicillin G kalium digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan yang teruk, termasuk strep dan Staph jangkitan, difteria, meningitis, gonorea dan sifilis.

Penicillin G kalium juga digunakan untuk mencegah jangkitan injap jantung pada orang yang mempunyai masalah jantung tertentu yang memerlukan kerja-kerja pergigian atau pembedahan.

Penicillin G kalium juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada penisilin. Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada antibiotik sefalosporin seperti Ceftin, Cefzil, Omnicef, Keflex, dan lain-lain.

Untuk memastikan penisilin G kalium adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • asma atau sejarah alahan;
 • penyakit hati;
 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit jantung;
 • jika anda mengambil diuretik atau “pil air”; atau
 • jika anda mengambil sebarang antibiotik lain, termasuk ubat sulfa.

Penicillin G kalium dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Penicillin G kalium boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

PENICILLIN G KESAN KALIUM SIDE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • tanda pertama apa-apa ruam kulit, tidak kira bagaimana sederhana;
 • kulit merah atau bersisik;
 • demam, menggigil, bengkak kelenjar, otot atau sakit sendi, degupan jantung yang pantas, perasaan sakit umum;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • sakit perut yang teruk, cirit-birit yang berair atau berdarah;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • penyitaan (sawan); atau
 • perubahan yang luar biasa dalam mood atau tingkah laku.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • cirit-birit ringan;
 • sakit kepala;
 • lidah hitam atau berbulu; atau
 • kesakitan, bengkak, lebam, atau kerengsaan sekitar jarum IV.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

PENICILLIN G INTERAKSI KALIUM

ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru.Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda. Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan penisilin G kalium, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

PENICILLIN G KALIUM DOS

Penicillin G kalium disuntik ke dalam otot atau ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak memahami sepenuhnya bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

Penicillin G kalium juga boleh disuntik ke dalam membran yang mengelilingi paru-paru, atau ke dalam cecair yang mengelilingi saraf tunjang. Pembekal penjagaan kesihatan akan memberikan anda jenis suntikan.

Penicillin G kalium adalah ubat serbuk yang perlu dicampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk bergaul dengan baik dan menyimpan ubat.

Menyimpan serbuk pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Selepas mencampurkan serbuk dengan cecair, simpan di dalam peti sejuk dan menggunakannya dalam masa 7 hari. Tidak membekukan.

Penicillin G kalium yang dibekalkan sebagai penyelesaian beku perlu disimpan dalam peti sejuk yang mendalam pada suhu 4 darjah di bawah 0 (F).

Cair penyelesaian sama ada di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik. Jangan panaskan ubat mencair lebih cepat. Setelah penyelesaian telah dicairkan, ia perlu kelihatan jelas.

Penicillin G kalium yang dicairkan dalam peti sejuk perlu digunakan dalam tempoh 14 hari. Jika anda telah dicairkan ubat pada suhu bilik, anda perlu menggunakannya dalam tempoh 24 jam.Jangan membekukan semula.

Jangan gunakan penisilin G kalium jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Gunakan jarum pakai buang dan picagari hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan yang salah dengan ujian makmal tertentu untuk glukosa (gula) dalam air kencing. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan penisilin G kalium.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan jangka panjang ini, darah anda mungkin perlu diuji untuk memastikan ubat tidak menyebabkan kesan berbahaya. fungsi buah pinggang atau hati anda juga mungkin perlu diuji.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Penicillin G kalium tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema atau selesema biasa.

Setelah selesai rawatan anda dengan penisilin G kalium, doktor anda mungkin mahu melakukan ujian untuk memastikan jangkitan anda telah benar-benar dibersihkan sehingga.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk kekeliruan, keresahan, halusinasi, atau penyitaan (sawan).

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO PENICILLIN G

Mymedabc.com