PENICILLIN V

Mymedabc.com
Jenis ubat A antibiotik penisilin
Digunakan untuk Jangkitan (di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak)
Juga dipanggil penicillin V
Terdapat sebagai Tablet dan ubat cecair oral

Penicillin V digunakan untuk merawat jangkitan bakteria, seperti jangkitan dada, tonsillitis, selulitis, jangkitan telinga, dan abses gigi. Ia digunakan terutamanya untuk jangkitan pernafasan pada kanak-kanak. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Anda juga boleh ditetapkan untuk mengelakkan jangkitan daripada berlaku jika anda mempunyai risiko tertentu mendapat jangkitan.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah buah pinggang.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda mempunyai keadaan alahan (seperti asma, ekzema, atau demam alergi), atau jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ini adalah penting terutamanya jika anda pernah mempunyai reaksi buruk kepada mana-mana antibiotik penisilin.
 • Sebelum anda mula antibiotik ini, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek.risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) betul-betul seperti doktor anda memberitahu anda. Ia biasanya diambil empat kali sehari. Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda berapa banyak untuk mengambil dan bila untuk mengambil keterangan itu, dan dos anda juga akan menjadi pada label pek untuk mengingatkan anda. Space dos sama rata sepanjang hari.
 • Anda perlu mengambil Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) apabila perut anda kosong, yang bermaksud mengambil satu jam sebelum apa-apa makanan, atau menunggu sehingga dua jam selepas itu. Ini kerana badan anda menyerap kurang ubat selepas makan, yang bermakna ia kurang berkesan.
 • Walaupun anda berasa jangkitan anda telah sembuh, terus mengambil antibiotik ini sehingga kursus selesai, melainkan anda diberitahu untuk stop.This adalah untuk mengelakkan jangkitan daripada kembali. Kursus rawatan sering berlangsung sekitar tujuh hari, walaupun ia mungkin lebih lama daripada ini. Jika anda masih merasa kurang sihat selepas tamat kursus ini, kembali untuk berjumpa dengan doktor anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil satu sebaik sahaja anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari, tetapi tidak mengambil dua dos pada masa yang sama untuk membuat.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil antibiotik. Jika ini berlaku kepada anda, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Jika anda menggunakan gabungan oral kontraseptif hormon (yang ‘pil’), langkah berjaga-jaga kontraseptif tambahan seperti kondom tidak diperlukan semasa kursus antibiotik ini melainkan jika anda sakit (muntah) atau mengalami cirit-birit. Jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin). Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang. Jika cirit-birit berterusan, menjadi teruk, atau mengandungi darah, beritahu doktor anda dengan segera
Ruam kulit, dan lain-lain reaksi alahan-jenis Beritahu doktor anda secepat mungkin sebagai rawatan anda mungkin perlu diubah

Penting : jika anda mengalami ruam gatal, muka bengkak atau mulut, atau mempunyai kesukaran bernafas, ini boleh menjadi tanda-tanda bahawa anda alah kepada antibiotik penisilin. Jangan mengambil apa-apa lebih Penicillin V (Phenoxymethylpenicillin) dan bercakap dengan doktor anda atau pergi ke kemalangan dan kecemasan merta tempatan anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Jika anda telah diberikan ubat cecair, menyimpannya dalam peti sejuk. Ia akan telah dibuat oleh farmasi dan berlangsung selama tujuh hari, jadi periksa tarikh luput pada botol dan tidak menggunakannya selepas tarikh ini.

VIDEO PENICILLIN V

Mymedabc.com