PENTOXIFYLLINE

Mymedabc.com

MENGAPA PENTOXIFYLLINE DITETAPKAN?

Pentoxifylline digunakan untuk meningkatkan aliran darah pada pesakit dengan masalah peredaran untuk mengurangkan sakit, kekejangan, dan keletihan di tangan dan kaki. Ia berfungsi dengan mengurangkan ketebalan (kelikatan) darah. Perubahan ini membolehkan darah mengalir dengan lebih mudah, terutamanya dalam saluran darah kecil daripada tangan dan kaki.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH PENTOXIFYLLINE DIGUNAKAN?

Pentoxifylline datang sebagai tablet extended-release (long-acting) untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil tiga kali sehari. Tidak pecah, menghancurkan, atau mengunyah tablet;menelan bulat-bulat. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil pentoxifylline betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Walaupun anda mungkin merasa kesan ubat ini dalam 2-4 minggu, anda mungkin perlu mengambil ia sehingga 8 minggu sebelum anda rasa kesan penuh pentoxifylline.

Pentoxifylline mengawal gejala masalah peredaran, tetapi tidak menyembuhkan mereka. Terus mengambil pentoxifylline walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil pentoxifylline tanpa berbincang dengan doktor anda.

KEGUNAAN LAIN PENTOXIFYLLINE

Pentoxifylline juga digunakan untuk ulser kaki, strok, altitud tinggi penyakit, mata dan telinga gangguan dan penyakit sel sabit dan untuk merawat sakit dari neuropati diabetes. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko yang mungkin menggunakan ubat ini untuk keadaan anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL PENTOXIFYLLINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada produk yang mengandungi kafein (kopi, teh, kola), pentoxifylline, theobromine, theophylline (Theo-Dur), atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, terutama anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin) dan vitamin.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit buah pinggang.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil pentoxifylline, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil pentoxifylline.
 • anda perlu tahu bahawa ubat ini boleh membuat anda mengantuk atau pening. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ia memberi kesan kepada anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Ambil pentoxifylline dengan makanan untuk mengelakkan sakit perut. Jika gejala berterusan, beritahu doktor anda. dos anda mungkin perlu dikurangkan.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

PENTOXIFYLLINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • Sakit perut
 • muntah
 • gas
 • pening
 • sakit kepala

JIKA ANDA MENGALAMI SALAH SATU DARIPADA TANDA-TANDA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • sakit dada
 • denyutan jantung yang cepat

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Tekanan darah anda mungkin perlu diperiksa secara berkala, terutamanya jika anda mengambil ubat-ubatan jantung yang lain.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO PENTOXIFYLLINE

Mymedabc.com