PENYELUDUPAN

Mymedabc.com

Alverine adalah ubat antispasmodic yang diambil untuk melegakan kembung dan sakit crampy di dalam perut yang lebih rendah (abdomen). Gejala-gejala ini biasanya dikaitkan dengan keadaan gastrousus sindrom usus dan penyakit diverticular. Alverine juga boleh diambil untuk membantu melegakan kekejangan tempoh kesakitan. Alverine berfungsi pada otot-otot di bahagian bawah abdomen, menyebabkan mereka untuk berehat.

kapsul Alverine boleh didapati pada preskripsi dan anda boleh membelinya dari farmasi, tanpa preskripsi, jika simptom anda telah sebelum ini telah didiagnosis oleh doktor.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil alverine ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda menjangkakan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas syor doktor.
 • Jika anda mempunyai sembelit yang serius, atau jika anda merasa usus anda tidak berfungsi dengan betul.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai alverine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil kapsul seperti yang diarahkan pada label. Terdapat dua kekuatan kapsul – 60 mg dan 120 mg. Kapsul 120 mg mempunyai mempunyai perkataan ‘Forte’ selepas nama jenama.Dos yang biasa untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke atas adalah 60-120 mg diambil satu, dua atau tiga kali sehari, bergantung kepada keterukan gejala.Alverine tidak sesuai untuk mereka yang berumur di bawah 12 tahun.
 • Menelan kapsul dengan minuman air. Anda boleh mengambil alverine sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, tidak mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas – teruskan dengan dos seterusnya apabila ia perlu dibayar.
 • Ia biasanya disyorkan bahawa anda mengambil kapsul alverine hanya apabila perlu. Jadi, mula mengambil kapsul apabila gejala-gejala anda marah, dan terus membawa mereka sehingga anda berasa lebih baik. Berhenti mengambil kapsul apabila gejala-gejala anda menetap sekali lagi (ini biasanya dalam masa satu atau dua minggu).
 • Jika anda mengalami sebarang gejala baru, atau jika simptom anda menjadi lebih buruk, membuat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda untuk nasihat lanjut.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa kesan sampingan yang dikaitkan dengan alverine. Ini biasanya ringan dan jarang menyebabkan masalah. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda.

Alverine-kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Berasa tidak sihat Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
rasa pening Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda rasa baik lagi
Gatal-gatal dan ruam kulit, rasa sesak nafas Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat dalam kes ini adalah tanda-tanda tindak balas alahan-jenis

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh kapsul, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com