PERINDOPRIL

Mymedabc.com

APA PERINDOPRIL?

Perindopril adalah dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai perencat ACE. ACE bermaksud angiotensin converting enzyme.

Perindopril digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi) dan untuk mencegah serangan jantung pada orang dengan penyakit arteri koronari.

Perindopril juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan perindopril jika anda hamil. Berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil.

Anda tidak perlu menggunakan perindopril jika anda mempunyai angioedema keturunan.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan perindopril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren.

Jangan gunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada perindopril atau kepada mana-mana perencat ACE lain, seperti Benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, quinapril, ramipril atau trandolapril.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan perindopril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda juga mungkin perlu untuk mengelakkan mengambil perindopril dengan aliskiren jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Anda tidak perlu menggunakan perindopril jika anda mempunyai angioedema keturunan.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil perindopril, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis);
 • penyakit hati;
 • penyakit jantung atau kegagalan jantung kongestif;
 • diabetes; atau
 • penyakit tisu perantara seperti sindrom Marfan, sindrom Sjogren, lupus, scleroderma, atau artritis reumatoid.

Kategori kehamilan ialah D. Jangan gunakan perindopril jika anda hamil. Berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil. Perindopril boleh menyebabkan kecederaan atau kematian kepada bayi dalam kandungan jika anda mengambil ubat semasa trimester kedua atau ketiga anda. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan semasa mengambil perindopril.

Ia adalah tidak diketahui sama ada perindopril melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PERINDOPRIL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sakit perut yang teruk, sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • demam, menggigil, sakit badan, tanda-tanda selesema, kudis dalam mulut dan tekak anda;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • bengkak, berat badan yang cepat;
 • kalium tinggi (kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, kelemahan otot, perasaan tingly);
 • kulit pucat, mudah lebam atau pendarahan; atau
 • jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • pening;
 • sakit belakang; atau
 • batuk.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PERINDOPRIL

Minum arak boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada perindopril.

Elakkan terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening.Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh.

Jangan gunakan pengganti garam atau makanan tambahan kalium semasa mengambil perindopril, melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan perindopril, terutama sekali:

 • suntikan emas untuk merawat arthritis;
 • lithium;
 • NSAID (bukan steroid ubat anti-radang) -ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain;
 • makanan tambahan kalium;
 • pengganti garam yang mengandungi kalium; atau
 • diuretik atau “pil air.”

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan perindopril, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

PERINDOPRIL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ambil setiap dos dengan segelas penuh air. Minum air semasa anda mengambil perindopril.

Perindopril boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Syarat-syarat yang boleh menyebabkan tekanan darah yang sangat rendah termasuk: muntah-muntah, cirit-birit, berpeluh berat, penyakit jantung, dialisis, diet garam yang rendah, atau mengambil diuretik (pil air). Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit berpanjangan yang menyebabkan cirit-birit atau muntah-muntah.

Tekanan darah anda akan perlu diperiksa selalu. fungsi buah pinggang atau hati anda juga mungkin perlu diperiksa.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda gunakan perindopril. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Jika anda sedang dirawat untuk tekanan darah tinggi, terus menggunakan ubat ini walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa amat pening atau pitam atau pengsan.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO PERINDOPRIL

Mymedabc.com