PERTENGAHAN

Mymedabc.com

PENERANGAN

Pertengahan (Dexlansoprazole) digunakan untuk merawat keadaan tertentu di mana terdapat terlalu banyak asid dalam perut. Ia digunakan untuk merawat esophagitis yg menyebabkan hakisan atau “pedih ulu hati” yang disebabkan oleh penyakit refluks gastroesophageal (GERD), satu keadaan di mana asid dalam perut mencuci kembali ke dalam esofagus.

Pertengahan (Dexlansoprazole) adalah perencat pam proton (PPI). Ia berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

Produk ini boleh didapati dalam bentuk dos yang berikut:

 • Kapsul, Siaran Tertunda

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan dexlansoprazole dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan.

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah geriatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan dexlansoprazole di kalangan orang tua.

KEHAMILAN

Maklumat mengenai dexlansoprazole-oral-laluan ini
kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester B Kajian haiwan telah menurunkan sebarang bukti kemudaratan kepada janin, bagaimanapun, tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk, tetapi kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil telah gagal untuk menunjukkan risiko kepada janin.

PENYUSUAN SUSU IBU

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah. Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • atazanavir
 • Bosutinib
 • Dabrafenib
 • erlotinib
 • gefitinib
 • ketoconazole
 • Ledipasvir
 • methotrexate
 • mycophenolate mofetil
 • Asid Mycophenolic
 • Nilotinib
 • Pazopanib
 • saquinavir
 • Vismodegib

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan yang tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat-ubatan boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Kranberi
 • levotiroksina
 • warfarin

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • cirit-birit atau
 • Hypomagnesemia (magnesium yang rendah dalam darah), sejarah atau
 • Osteoporosis (masalah tulang) atau
 • Sawan, sejarah-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • penyakit hati, sederhana Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat kerana penyingkiran perlahan ubat dari badan.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Ambil ubat ini hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan ambil lebih dari itu, tidak mengambil ia lebih kerap, dan tidak mengambil masa yang lebih lama daripada doktor anda pesan.

Ubat ini dilengkapi dengan Panduan Pengubatan. Baca dan ikut arahan dengan teliti. Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan.

Menelan lambat-release kapsul keseluruhan. Jika anda tidak boleh menelan seluruh kapsul, anda boleh membukanya dan tuangkan ubat ke dalam satu sudu sos epal. Menelan campuran segera tanpa mengunyah. Jangan simpan ubat yang bercampur untuk kegunaan kemudian.

Jika ubat ini diberikan melalui picagari lisan:

 • Buka kapsul dan tuangkan ubat ke dalam bekas yang bersih dengan 20 mililiter (ml) air.
 • Gunakan picagari lisan untuk merangka air dan biji campuran.
 • Pusaran picagari perlahan-lahan untuk menjaga granul daripada menetap.
 • Beri campuran terus ke dalam mulut segera. Jangan simpan ubat yang bercampur untuk kegunaan kemudian.
 • Untuk bilas sebarang ubat sisa dalam alat penyuntik, mengisi semula alat penyuntik dengan 10 mL air, pusaran perlahan-lahan dan menelan air. Ulang dengan tambahan 10 mL air.

Jika ubat ini diberikan melalui tiub makanan:

 • Buka kapsul dan tuangkan ubat ke dalam bekas yang bersih dengan 20 mL air.
 • Dapatkan ubat yang bercampur ke dalam picagari kateter-tip.
 • Pusaran picagari perlahan-lahan untuk menjaga granul daripada menetap, dan menyuntik ubat ke dalam tiub NG segera.
 • Isi semula picagari dengan 10 mL air. Pusaran perlahan-lahan, dan menyuntik ke dalam tiub untuk cuci sebarang ubat sisa melalui tiub. Ulang dengan tambahan 10 mL air.

Gunakan hanya jenama ubat ini bahawa doktor anda ditetapkan. Jenama yang berbeza mungkin tidak berfungsi dengan cara yang sama.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk bentuk dos oral (kapsul lambat-release):
  • Untuk esophagitis yg menyebabkan hakisan (EE):
   • Dewasa-60 miligram (mg) sekali sehari sehingga 8 minggu. Untuk mengelakkan esophagitis yg menyebabkan hakisan daripada datang kembali dan untuk melegakan pedih ulu hati, doktor anda mungkin mahu anda mengambil 30 mg sekali sehari sehingga 6 bulan.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.
  • Untuk penyakit refluks gastroesophageal (GERD):
   • Dewasa-30 miligram (mg) sekali sehari selama 4 minggu.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

SIMPANAN

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia adalah penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap. Ini akan membolehkan doktor anda untuk melihat jika ubat ini berfungsi dengan baik dan untuk memutuskan sama ada anda perlu terus mengambilnya. Darah, air kencing, dan ujian makmal lain mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi alahan serius, termasuk anafilaksis. Anaphylaxis boleh mengancam nyawa dan memerlukan perhatian perubatan dengan segera. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai ruam, gatal-gatal, serak, masalah pernafasan, masalah menelan, atau mana-mana bengkak tangan, muka, atau mulut semasa anda menggunakan ubat ini.

Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai demam, sakit sendi, ruam kulit, bengkak badan, kaki, atau pergelangan kaki, atau menaikkan berat badan luar biasa selepas mengambil ubat ini. Ini boleh menjadi tanda-tanda nefritis celahan akut.

Mengambil ubat ini untuk masa yang lama boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap vitamin B12. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kekurangan vitamin B12.

Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai najis berair yang tidak hilang, sakit perut, dan demam semasa mengambil ubat ini.

Pertengahan (Dexlansoprazole) boleh meningkatkan risiko anda mendapat patah pinggul, pergelangan tangan, dan tulang belakang. Ini juga berlaku sekiranya anda adalah 50 tahun dan lebih tua, jika anda menerima dos yang tinggi ubat ini, atau menggunakannya untuk satu tahun atau lebih.

Ubat ini boleh menyebabkan hypomagnesemia (magnesium yang rendah dalam darah). Ini adalah lebih kerap berlaku jika anda mengambil ubat ini selama lebih daripada satu tahun, atau jika anda sedang mengambil ubat ini bersama-sama dengan digoxin (Lanoxin®) atau diuretik tertentu (pil air). Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sawan (sawan), cepat, perlumbaan, atau degupan jantung tidak sekata, kekejangan otot (tetany), gegaran, atau keletihan luar biasa atau kelemahan.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa memeriksa dengan doktor anda, atau melainkan jika disuruh oleh doktor anda.

Jangan mengambil ubat-ubatan lain kecuali mereka telah berbincang dengan doktor anda. Ini termasuk preskripsi (contohnya, atazanavir, Reyataz®) atau nonprescription (over-the-counter [OTC]) ubat-ubatan dan herba atau vitamin tambahan.

KESAN SAMPINGAN

Bersama-sama dengan kesannya diperlukan, ubat boleh menyebabkan beberapa kesan yang tidak diingini. Walaupun tidak semua kesan sampingan yang mungkin berlaku, jika mereka berlaku mereka mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda dengan segera jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

KURANG BIASA

 1. Burning, merangkak, gatal-gatal, kebas, prickling, “pin dan jarum”, atau kesemutan perasaan
 2. sakit dada atau ketidakselesaan
 3. sesak dada atau berat
 4. kekeliruan
 5. meneruskan sakit perut
 6. cirit-birit
 7. sukar atau sukar bernafas
 8. cepat, tidak teratur, berdebar-debar, atau degupan jantung perlumbaan atau nadi
 9. demam
 10. sakit kepala
 11. ucapan tidak keruan
 12. sakit sendi, kekejangan, atau bengkak
 13. kepala, pening, atau pengsan
 14. sakit otot, kekejangan, atau kelemahan
 15. loya atau muntah-muntah
 16. kebas atau kesemutan di tangan, kaki, atau bibir
 17. sakit atau tidak selesa di tangan, rahang, kaki, belakang atau leher
 18. berdebar-debar dalam telinga
 19. ruam atau gatal-gatal
 20. kegoyahan di kaki, lengan, tangan, atau kaki
 21. berpeluh
 22. bengkak pada kelopak mata, muka, bibir, tangan, atau kaki
 23. bengkak, sakit, atau tender kelenjar limfa di leher, ketiak, atau pangkal paha
 24. pendarahan yang luar biasa atau lebam
 25. muntah darah atau bahan yang kelihatan seperti serbuk kopi
 26. cirit-birit berair atau berdarah

KEJADIAN TIDAK DIKETAHUI

 1. Melepuh, mengelupas, atau melonggarkan kulit
 2. seram sejuk
 3. batuk
 4. mengantuk
 5. kekejangan otot (tetany) atau bergerak-gerak
 6. luka-luka kulit merah, sering dengan pusat ungu
 7. merah, mata gatal-gatal
 8. sawan
 9. kudis, ulser, atau bintik putih di dalam mulut atau pada bibir
 10. bengkak badan, kaki, atau pergelangan kaki
 11. menggeletar
 12. berat badan yang luar biasa

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku yang biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan.Kesan sampingan ini mungkin akan hilang semasa rawatan kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat ini. Juga, profesional penjagaan kesihatan anda mungkin dapat memberitahu anda tentang cara-cara untuk mencegah atau mengurangkan beberapa kesan-kesan sampingan. Semak dengan profesional penjagaan kesihatan anda jika mana-mana bahagian berikut kesan berlarutan atau mengganggu atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai mereka:

KURANG BIASA

 1. impian yang tidak normal
 2. sakit badan atau sakit
 3. perasaan kembung atau penuh
 4. pedih atau gatal-gatal di sekitar dubur
 5. perubahan dalam rasa atau buruk, luar biasa, atau tidak menyenangkan (selepas) rasa
 6. meneruskan dering atau dengung atau bunyi yang tidak dapat dijelaskan lain di telinga
 7. kencing sukar atau menyakitkan
 8. kesukaran dengan bergerak
 9. kesesakan telinga
 10. sakit telinga
 11. lebihan udara atau gas di dalam perut atau usus
 12. jatuh
 13. rasa pergerakan yang berterusan diri atau persekitaran
 14. kerugian dalam seksual keupayaan, keinginan, memandu, atau prestasi
 15. kehilangan suara
 16. rasa logam
 17. sakit otot atau tulang
 18. hidung tersumbat
 19. gas lulus
 20. kemerahan muka, leher, lengan, dan kadang-kadang, dada atas
 21. hidung berair
 22. sensasi berputar
 23. bersin
 24. sakit tekak
 25. selaran matahari
 26. masalah tidur

kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan juga boleh berlaku pada sesetengah pesakit. Jika anda mendapati sebarang kesan-kesan lain, periksa dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

PERTENGAHAN VIDEO

Mymedabc.com