PHENYTOIN

Mymedabc.com

MENGAPA PHENYTOIN DITETAPKAN?

Phenytoin digunakan untuk mengawal jenis tertentu sawan, dan untuk merawat dan mencegah sawan yang boleh bermula semasa atau selepas pembedahan untuk otak atau sistem saraf.Phenytoin berada dalam kelas ubat yang dipanggil anticonvulsants. Ia berfungsi dengan mengurangkan aktiviti elektrik yang tidak normal di dalam otak.

BAGAIMANAKAH PHENYTOIN DIGUNAKAN?

Phenytoin datang sebagai kapsul extended-release (long-acting), sebuah tablet kunyah, dan penggantungan (cecair) untuk mengambil melalui mulut. Tablet kunyah dan penggantungan biasanya mengambil masa dua atau tiga kali sehari. Kapsul extended-release biasanya diambil 1-4 kali sehari. Ambil phenytoin pada masa yang sama (s) setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil phenytoin betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Doktor anda akan memulakan anda pada dos yang rendah phenytoin dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda, tidak lebih kerap daripada sekali setiap 7 hingga 10 hari.

produk phenytoin berbeza diserap oleh badan dengan cara yang berbeza dan tidak boleh digantikan dengan satu sama lain. Jika anda perlu beralih dari satu produk phenytoin yang lain, doktor anda mungkin perlu menyesuaikan dos anda. Setiap kali anda menerima ubat anda, periksa untuk memastikan bahawa anda telah menerima produk phenytoin yang telah ditetapkan untuk anda. Tanya ahli farmasi anda jika anda tidak pasti bahawa anda menerima ubat yang betul.

Goncang cecair sebelum setiap kali digunakan untuk campuran ubat yang sama rata. Gunakan alat pengukur yang tepat untuk memastikan anda menerima jumlah yang betul ubat. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai bagaimana untuk mengukur dos anda.

Menelan diperluaskan-siaran kapsul keseluruhan; jangan berpecah, mengunyah, atau menghancurkan mereka. Jangan mengambil kapsul yang berubah warna.

Anda boleh mengunyah tablet kunyah teliti sebelum menelan mereka, atau kamu dapat memakan mereka keseluruhan tanpa mengunyah.

Jika anda menerima formula atau makanan tambahan melalui tiub suapan, berbincang dengan doktor anda tentang apabila anda perlu mengambil phenytoin. Anda perlu untuk membolehkan masa antara menerima penyusuan anda dan mengambil phenytoin.

Phenytoin boleh membantu mengawal keadaan anda tetapi tidak akan menyembuhkannya. Terus mengambil phenytoin walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil phenytoin tanpa berbincang dengan doktor anda, walaupun anda mengalami kesan sampingan seperti perubahan yang luar biasa dalam tingkah laku atau mood. Jika anda tiba-tiba berhenti mengambil phenytoin, sawan anda mungkin menjadi lebih teruk. Doktor anda mungkin akan mengurangkan dos secara beransur-ansur.

KEGUNAAN LAIN PHENYTOIN

Phenytoin juga digunakan untuk mengawal degupan jantung yang tidak teratur. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan Phenytoin untuk keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL PHENYTOIN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada phenytoin, ubat-ubatan hydantoin lain seperti ethotoin (Peganone) atau fosphenytoin (CEREBYX), atau mana-mana ubat-ubatan lain. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada carbamazepine (carbatrol, equetro, Tegretol), atau jika doktor anda memilih untuk tidak melayan anda dengan carbamazepine kerana ujian makmal menunjukkan bahawa anda mempunyai faktor risiko yang diwarisi yang menjadikan ia lebih berkemungkinan bahawa anda akan mempunyai reaksi alahan kepada carbamazepine. Faktor risiko juga boleh meningkatkan peluang bahawa anda akan mempunyai reaksi alahan kepada phenytoin.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: amiodarone (Cordarone, Pacerone); anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin); antidepresan lain tertentu termasuk amitriptyline (Elavil), amoxapine, clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), maprotiline, nortriptyline (Pamelor), protriptyline (Vivactil), dan trimipramine (Surmontil); chloramphenicol; chlordiazepoxide (Librium, dalam Limbitrol); diazepam (Valium); digoxin (Lanoxin); disulfiram (Antabuse);doxycycline (Doryx, Monodox, Vibramycin, lain-lain); fluoxetine (Prozac, Sarafem, dalam Symbyax); furosemide (Lasix); H 2 antagonis seperti cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid) nizatidine (Axid), dan ranitidine (Zantac); pil hormon (pil kawalan kelahiran, patch, cincin, atau suntikan); terapi penggantian hormon (HRT); isoniazid (dalam Rifamate, dalam Rifater); ubat untuk penyakit mental dan loya; ubat-ubatan lain untuk sawan seperti carbamazepine (carbatrol, equetro, Tegretol), ethosuximide (Zarontin), methsuximide (Celontin), phenobarbital, dan asid valproic (Depakon, Depakene, Stavzor); methylphenidate (Daytrana, Concerta, Metadate, Ritalin); molindone (Moban); ubat steroid seperti dexamethasone (Decadron, Dexone), methylprednisolone (Medrol), prednisolone dan prednisone (Deltasone);paroxetine (Paxil, Pexeva); quinidine; reserpine (Serpalan); rifampin (Rimactane, dalam Rifamate, dalam Rifater); penahan sakit salisilat seperti aspirin, choline magnesium trisalicylate, choline salisilat (Arthropan), diflunisal (Dolobid), salisilat magnesium (Doan ini, yang lain), dan salsalate (Argesic, Disalcid, Salgesic); Sucralfate (carafate); antibiotik sulfa;theophylline (Theo-Dur); ticlopidine (Ticlid); tolbutamide; trazodone; dan vitamin D. Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda mengambil antasid yang mengandungi kalsium (Maalox, setakat ini Mylanta, Tums, lain-lain). Doktor anda boleh memberitahu anda untuk membenarkan sedikit masa untuk melepasi antara pengambilan antasid dan mengambil phenytoin.
 • beritahu doktor anda jika anda minum atau mempunyai jumlah yang besar pernah mabuk alkohol dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai diabetes, PORPHYRIA (keadaan di mana cerain bahan semulajadi terkumpul di dalam badan dan boleh menyebabkan sakit perut, perubahan dalam pemikiran atau tingkah laku, atau gejala-gejala lain), atau buah pinggang atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil phenytoin, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil phenytoin.
 • anda perlu tahu bahawa Phenytoin boleh menyebabkan pening dan masalah dengan penyelarasan. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana Phenytoin memberi kesan kepada anda.
 • berbincang dengan doktor anda tentang penggunaan selamat alkohol semasa anda mengambil Phenytoin.
 • anda perlu tahu bahawa kesihatan mental anda boleh berubah dalam cara yang tidak dijangka dan anda boleh menjadi membunuh diri (berfikir tentang merosakkan atau membunuh diri sendiri atau merancang atau cuba untuk berbuat demikian) semasa anda mengambil phenytoin. Sebilangan kecil orang dewasa dan kanak-kanak 5 tahun dan lebih tua (kira-kira 1 dalam 500 orang) yang mengambil anticonvulsants seperti phenytoin untuk merawat pelbagai keadaan semasa kajian klinikal menjadi membunuh diri semasa rawatan mereka. Sesetengah orang-orang maju pemikiran dan tingkah laku membunuh diri seawal seminggu selepas mereka mula mengambil ubat. Terdapat risiko bahawa anda mungkin mengalami perubahan dalam kesihatan mental anda jika anda mengambil ubat-ubatan anticonvulsant seperti phenytoin, tetapi mungkin juga terdapat risiko bahawa anda akan mengalami perubahan dalam kesihatan mental anda jika keadaan anda tidak dirawat. Anda dan doktor anda akan membuat keputusan sama ada risiko mengambil ubat anticonvulsant adalah lebih besar daripada risiko tidak mengambil ubat. Anda, keluarga anda, atau penjaga anda perlu hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala berikut: serangan panik;pergolakan atau kegelisahan; baru atau semakin teruk cepat marah, kebimbangan, atau kemurungan; bertindak atas dorongan berbahaya; kesukaran jatuh atau tinggal tidur; agresif, marah, atau ganas tingkah laku; mania (penuh kegilaan, mood yang luar biasa teruja);bercakap atau berfikir tentang keinginan untuk mencederakan diri sendiri atau untuk menamatkan hidup anda; menarik diri daripada rakan-rakan dan keluarga; keasyikan dengan kematian dan mati; memberikan harta benda berharga; atau apa-apa perubahan lain yang luar biasa dalam tingkah laku atau mood. Pastikan bahawa keluarga atau penjaga anda tahu yang gejala boleh menjadi serius supaya mereka boleh memanggil doktor jika anda tidak mampu untuk mendapatkan rawatan pada anda sendiri.
 • berbincang dengan doktor anda mengenai cara terbaik untuk menjaga gigi, gusi dan mulut semasa rawatan anda dengan phenytoin. Ia adalah sangat penting bahawa anda mengambil berat untuk mulut anda dengan betul untuk mengurangkan risiko kerosakan gusi yang disebabkan oleh phenytoin.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN PHENYTOIN?

PHENYTOIN BOLEH MENYEBABKAN PENINGKATAN GULA DALAM DARAH ANDA. BERBINCANG DENGAN DOKTOR ANDA MENGENAI GEJALA GULA DARAH TINGGI DAN APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA ANDA MENGALAMI GEJALA-GEJALA INI.

PHENYTOIN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • masalah untuk tidur atau tinggal tidur
 • pergerakan mata yang tidak terkawal
 • pergerakan badan yang tidak normal
 • kehilangan koordinasi
 • kekeliruan
 • pemikiran perlahan
 • percakapan yang tidak jelas
 • pening
 • sakit kepala
 • loya
 • muntah
 • sembelit
 • pertumbuhan rambut yang tidak diingini
 • pengasaran ciri-ciri wajah
 • pembesaran bibir
 • penumbuhan yg terlalu cepat gusi
 • kesakitan atau melengkung zakar

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • bengkak kelenjar
 • demam
 • lepuh
 • ruam
 • sakit sendi
 • kekuningan kulit atau mata
 • sakit di bahagian kanan atas perut
 • keletihan yang berlebihan
 • lebam yang luar biasa atau pendarahan
 • hilang selera makan
 • simptom seperti selesema

Phenytoin boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa anda mengambil Phenytoin.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

Mengambil phenytoin boleh meningkatkan risiko bahawa anda akan membangunkan osteomalacia (lemah dan lemah tulang) dan masalah dengan kelenjar limfa anda termasuk penyakit Hodgkin (kanser yang bermula di dalam sistem limfa). Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan Phenytoin untuk merawat keadaan anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN PHENYTOIN?

Pastikan Phenytoin dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik, jauh daripada haba cahaya dan berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Jangan membekukan cecair. Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA DOS BERLEBIHAN MUNGKIN TERMASUK:

 • pergerakan mata yang tidak terkawal
 • kehilangan koordinasi
 • ucapan perlahan atau tidak jelas
 • gegaran yang tidak terkawal sebahagian daripada badan
 • loya
 • muntah
 • kesukaran realiti memahami
 • koma (kehilangan kesedaran untuk tempoh masa)

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Doktor anda boleh memerintahkan ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada phenytoin.

Sebelum mempunyai apa-apa ujian makmal, beritahu doktor anda dan kakitangan makmal yang anda mengambil phenytoin.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO PHENYTOIN

Mymedabc.com