PHYTONADIONE

Mymedabc.com

MENGAPA PHYTONADIONE DITETAPKAN?

Phytonadione (vitamin K) digunakan untuk mengelakkan pendarahan pada orang dengan masalah pembekuan darah atau terlalu sedikit vitamin K di dalam badan. Phytonadione berada dalam kelas ubat yang dipanggil vitamin. Ia berfungsi dengan menyediakan vitamin K yang diperlukan untuk darah beku seperti biasa dalam badan.

BAGAIMANAKAH PHYTONADIONE DIGUNAKAN?

Phytonadione datang sebagai tablet untuk mengambil melalui mulut. Ia perlu diambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Doktor anda kadang-kadang boleh menetapkan ubat lain (garam hempedu) untuk mengambil dengan phytonadione. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Jangan berhenti mengambil phytonadione tanpa berbincang dengan doktor anda.Ambil phytonadione betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

KEGUNAAN LAIN PHYTONADIONE

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL PHYTONADIONE,

    • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada phytonadione, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam bentuk tablet phytonadione.Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan.
    • Jangan mengambil anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin) semasa anda mengambil phytonadione kecuali disuruh berbuat demikian oleh doktor anda.
    • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: antibiotik; penahan sakit salisilat seperti aspirin atau produk aspirin yang mengandungi, choline magnesium trisalicylate, salisilat choline (Arthropan), diflunisal (Dolobid), magnesium salisilat (Doan ini, yang lain), dan salsalate (Argesic, Disalcid, Salgesic). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
    • jika anda mengambil orlistat (Xenical), ambil 2 jam sebelum atau 2 jam selepas phytonadione.

beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit hati.

  • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil phytonadione, hubungi doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Berbincang dengan doktor anda mengenai jumlah vitamin makanan K-kaya untuk dimasukkan ke dalam diet anda semasa mengambil phytonadione. Jangan menambah atau mengurangkan pengambilan biasa anda makanan seperti sayur-sayuran berdaun hijau, hati, brokoli, kembang kol dan tanpa memeriksa dengan doktor anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Beritahu doktor anda jika anda terlepas sebarang dos. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

PHYTONADIONE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. JIKA ANDA MENGALAMI GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

  • lebam yang luar biasa atau pendarahan

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Anda perlu sentiasa melindungi phytonadione daripada cahaya. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada phytonadione.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO PHYTONADIONE

Mymedabc.com