PIROXICAM

Mymedabc.com
Jenis ubat bukan steroid anti-radang gel topikal
Digunakan untuk Merawat kesakitan dan bengkak akibat tekanan, keseleo, sakit belakang atau artritis
Juga dipanggil Feldene®
Terdapat sebagai gel kulit

Piroxicam adalah ubat yang dikenali sebagai ubat anti-radang bukan steroid. Ia sering dirujuk sebagai ‘anti-radang’, atau ‘NSAID. Ia berfungsi dengan menghalang pengeluaran beberapa bahan kimia dalam badan yang menyebabkan kesakitan dan keradangan. Risalah ini berkaitan dengan piroxicam apabila ia disapu pada kulit. Piroxicam juga boleh diambil melalui mulut dalam bentuk tablet dan kapsul, walaupun ubat-ubatan lain biasanya lebih suka ia.

Apabila piroxicam digunakan untuk kulit seperti gel, bukannya ia mempunyai kesan ke atas semua badan anda, ia hanya berfungsi pada kawasan yang anda telah memohon kepada. Ia diserap ke dalam kulit anda dan kemudian bergerak jauh ke dalam bahagian-bahagian badan anda di mana terdapat keradangan (contohnya, otot anda). Menggunakan gel topikal bermakna jumlah piroxicam dalam badan anda masih rendah. Ini pula bermakna bahawa anda adalah lebih kurang berkemungkinan untuk mempunyai kesan sampingan dengan ubat ini. Topikal anti-inflamasi seperti piroxicam yang ditetapkan untuk orang dewasa – mereka tidak umumnya sesuai untuk kegunaan kanak-kanak.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula menggunakan gel piroxicam ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda mempunyai keadaan kulit – ekzema, sebagai contoh.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat penahan sakit bukan steroid (seperti aspirin, ibuprofen, diclofenac, dan indometacin), atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai gel piroxicam dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada menggunakannya.
 • Sapukan lapisan nipis gel dan urut perlahan-lahan ke dalam kawasan yang terjejas. Basuh tangan dengan betul selepas itu.
 • Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda berapa kerap menggunakan gel. Ini biasanya tiga atau empat kali sehari. Arahan juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Jika anda terlupa untuk memohon gel semasa biasa anda, jangan bimbang, hanya memohon apabila anda ingat dan kemudian terus seperti sebelum ini.
 • Cuba untuk mengelakkan gel tersentuh dengan mata, dan tidak terpakai kepada mana-mana kawasan yang rosak atau gatal-gatal kulit anda. Jika ia berlaku secara tidak sengaja, basuh dengan air suam secepat mungkin.
 • Ia adalah penting bahawa anda tidak menutup mana-mana kawasan kulit yang telah dirawat dengan gel dengan mana-mana kuah atau pembalut. Ini adalah kerana lebih piroxicam boleh diserap oleh kulit anda daripada yang dimaksudkan, dan ini boleh membawa kepada kesan yang tidak diingini.
 • Piroxicam boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Jangan gunakan kerusi untuk berjemur, dan melindungi mana-mana kawasan yang dirawat dari cahaya matahari yang kuat sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan gel piroxicam. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan gel anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

piroxicam Common gel kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
kerengsaan kulit yang ringan, seperti kemerahan atau gatal-gatal Ini perlu membersihkan dalam masa satu atau dua hari. Jika ia berterusan atau menjadi lebih teruk, bercakap dengan doktor anda secepat mungkin
piroxicam gel kurang biasa kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Ruam kulit yang teruk Berhenti menggunakan gel dan bercakap dengan doktor anda dengan segera

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh gel, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO PIROXICAM

Mymedabc.com