PRAMOXINE

Mymedabc.com

MENGAPA UBAT INI DITETAPKAN?

Pramoxine digunakan untuk melegakan kesakitan dan gatal-gatal dari gigitan serangga buat sementara waktu; racun ivy, oak racun, atau racun sumac; luka-luka kecil, scrapes, atau terbakar;kerengsaan kulit yang kecil atau ruam; atau kering, kulit gatal. Pramoxine juga boleh digunakan untuk merawat kesakitan, membakar, gatal-gatal, dan sakit buasir ( “timbunan”) dan lain-lain kegatalan rektum kecil atau gatal-gatal. Pramoxine berada dalam kelas ubat yang dipanggil anestetik topikal. Ia berfungsi dengan menghentikan saraf dari menghantar isyarat rasa sakit.

BAGAIMANAKAH UBAT INI BOLEH DIGUNAKAN?

Pramoxine datang sebagai gel atau semburan untuk memohon kepada kulit. Pramoxine juga datang sebagai krim, buih, losyen, atau penyelesaian (cecair) untuk memohon kepada kawasan dubur. Penyelesaian itu datang pledgets sebagai individu (tisu berubat untuk satu penggunaan masa). Pramoxine biasanya digunakan di kawasan yang terjejas beberapa kali sehari. krim Pramoxine atau pledgets boleh digunakan sehingga lima kali sehari, semburan atau gel boleh digunakan 3 atau 4 kali sehari. Pramoxine hemoroid krim, losyen, dan busa boleh digunakan selepas buang air besar seperti yang diperlukan atau diarahkan. Ikut arahan pada bungkusan atau pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Penggunaan pramoxine betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih atau kurang dari itu atau menggunakannya lebih kerap atau untuk masa yang lebih lama daripada yang dinyatakan pada pakej atau yang ditetapkan oleh doktor anda.

Jika gejala-gejala anda terus untuk lebih lama daripada tujuh hari, keadaan anda lebih teruk, atau keadaan anda hilang untuk beberapa hari dan kemudian kembali, berhenti menggunakan pramoxine dan hubungi doktor anda.

Berhati-hati tidak untuk mendapatkan pramoxine ke dalam mata dan hidung. Jika pramoxine masuk ke dalam mata anda, segera siram mereka dengan air dan hubungi doktor anda.

Anda tidak perlu memohon pramoxine untuk membuka luka, kawasan kulit yang rosak atau melecur, luka dalam, atau kawasan yang besar. Kecuali diarahkan oleh doktor anda, jangan gunakan pembalut atau balutan selepas pramoxine digunakan.

Jangan letakkan pad dibasahkan ubat, krim, gel atau busa ke dalam rektum anda dengan jari anda atau mana-mana peranti.

UNTUK MENGGUNAKAN KRIM PRAMOXINE, GEL ATAU SEMBURAN, ATAU LOSYEN, IKUTI LANGKAH INI:

 1. Cuci tangan anda.
 2. Membersihkan kawasan yang terjejas dengan sabun lembut dan air suam. Bilas dengan teliti.
 3. Pat terjejas kawasan kering dengan kain lembut yang bersih atau tisu.
 4. Sapukan sejumlah kecil pramoxine ke kawasan terjejas.
 5. Basuh tangan dengan teliti.

UNTUK MENGGUNAKAN PLEDGETS PRAMOXINE, IKUTI LANGKAH INI:

 1. Cuci tangan anda.
 2. kawasan rektum bersih terjejas dengan sabun lembut dan air suam. Bilas dengan teliti.
 3. Perlahan-lahan kering dengan menepuk atau isap dengan kain lembut yang bersih atau tisu.
 4. Buka beg yang tertutup dan keluarkan Cegah.
 5. Memohon rawatan dari Cegah ke kawasan rektum terjejas dengan menepuk. Jika perlu, lipat Cegah dan meninggalkan di tempat sehingga 15 minit.
 6. Buang Cegah dan buang, daripada jangkauan kanak-kanak.
 7. Basuh tangan anda dengan sempurna.

UNTUK MENGGUNAKAN BUIH HEMOROID PRAMOXINE, IKUTI LANGKAH INI:

 1. Cuci tangan anda.
 2. kawasan terjejas bersih dengan sabun lembut dan air suam. Bilas dengan teliti.
 3. Perlahan-lahan kering dengan menepuk atau isap dengan kain lembut yang bersih atau tisu.
 4. Goncang bekas buih.
 5. Menuangkan sedikit buih ke tisu yang bersih dan terpakai bagi kawasan rektum terjejas.
 6. Basuh tangan anda dengan sempurna.

KEGUNAAN LAIN UBAT INI

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGGUNAKAN PRAMOXINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada pramoxine, anestetik topikal yang lain, atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa yang lain preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba yang digunakan.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil pramoxine, hubungi doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Memohon dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan memohon dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

PRAMOXINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • kemerahan, kegatalan, bengkak, membakar, rasa pedih atau sakit di kawasan yang terjejas
 • kekeringan di kawasan yang terjejas

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.TANDA-TANDA BERIKUT ADALAH SESUATU YANG LUAR BIASA, TETAPI JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA DARIPADA MEREKA, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • pendarahan di kawasan yang terjejas
 • gatal-gatal
 • ruam
 • gatal-gatal yang teruk
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • bengkak pada muka, tekak, lidah, bibir, mata, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • serak

Pramoxine boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Pastikan bekas aerosol pramoxine, semburan atau losyen jauh dari api, api, atau haba melampau. Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Jangan membuang bekas aerosol pramoxine jauh dalam insinerator. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda.

Tanya ahli farmasi atau doktor apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira pramoxine.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO PRAMOXINE

Mymedabc.com