PRAZIKUANTEL

Mymedabc.com

APA PRAZIKUANTEL?

Prazikuantel merupakan anthelmintic (an-Thel-MIN-tik) atau ubat anti-cacing. Ia menghalang baru menetas larva serangga (cacing) daripada tumbuh atau membiak di dalam badan anda.

Prazikuantel digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing Schistosoma, yang memasuki badan melalui kulit yang telah datang ke dalam hubungan dengan air yang tercemar.cacing Schistosoma terdapat di Afrika, Amerika Selatan, negara-negara Timur Tengah, Caribbean, dan beberapa negara Asia.

Prazikuantel juga digunakan untuk merawat jangkitan cacing pipih hati, disebabkan oleh sejenis cacing terdapat di Asia Timur. cacing ini masuk ke dalam badan semasa makan ikan yang tercemar.

Prazikuantel tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan parasit dalam mata.

Prazikuantel juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada Prazikuantel, atau jika anda mempunyai mengambil rifampin (Rifadin, Rifater, Rifamate) dalam 4 minggu yang lalu.

Sebelum mengambil Prazikuantel, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang, penyakit jantung, penyakit hati, atau sejarah sawan atau epilepsi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun.

Prazikuantel boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Prazikuantel perlu diambil dengan hidangan.

Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet Prazikuantel itu. Telan pil.

Ambil ubat ini dengan segelas penuh (8 auns) air.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada Prazikuantel, atau jika anda mempunyai mengambil rifampin (Rifadin, Rifater, Rifamate) dalam 4 minggu yang lalu.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil Prazikuantel, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • sakit kepala, kekeliruan;
 • sawan (atau sejarah sawan atau epilepsi);
 • ketulan (nodul) di bawah kulit anda;
 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit jantung; atau
 • penyakit hati.

kategori FDA kehamilan B. Prazikuantel dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Prazikuantel boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PRAZIKUANTEL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • perasaan letih;
 • sakit kepala, pening;
 • loya, sakit perut;
 • demam ringan; atau
 • ruam kulit yang sederhana.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI PRAZIKUANTEL

Prazikuantel boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Limau dan jus limau gedang boleh berinteraksi dengan Prazikuantel dan membawa kepada kesan berbahaya. Bincangkan penggunaan produk limau gedang dengan doktor anda.

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • cimetidine (Tagamet);
 • chloroquine (Aralen);
 • itraconazole (Sporanox) atau ketoconazole (Extina, Ketozole, Nizoral, Xolegal);
 • dexamethasone (Decadron, Hexadrol);
 • erythromycin (EES, EryPed, Ery-Tab, Erythrocin);
 • Wort St John;
 • rifabutin (Mycobutin) atau rifapentine (Priftin);
 • yang barbiturate seperti amobarbital (Amytal), butabarbital (Butisol), mephobarbital (Mebaral), secobarbital (Seconal), atau phenobarbital (Solfoton);
 • ubat HIV seperti efavirenz (Sustiva, Atripla), etravirine (Intelence), nevirapine (Viramune), atau ritonavir (Norvir, Kaletra);
 • ubat-ubatan untuk merawat narcolepsy, seperti armodafinil (Nuvigil) atau modafinil (Progivil);atau
 • ubat penyitaan seperti carbamazepine (carbatrol, equetro, Tegretol), felbamate (Felbatol), oxcarbazepine (Trileptal), atau phenytoin (Dilantin) atau primidone (Mysoline).

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan Prazikuantel. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

PRAZIKUANTEL DOS

Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Ambil ubat ini dengan segelas penuh (8 auns) air.

Prazikuantel biasanya diambil 3 kali dalam satu hari. dos anda perlu diambil 4-6 jam selain pada hari itu.

Prazikuantel perlu diambil dengan hidangan.

Anda mungkin perlu untuk memecahkan tablet Prazikuantel untuk mendapatkan dos yang betul.Ikut arahan doktor anda.

Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet Prazikuantel atau sebahagian daripada tablet.Telan pil.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO PRAZIKUANTEL

Mymedabc.com