PREGABALIN

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat anti-epileptik
Digunakan untuk epilepsi; kesakitan neuropathic; gangguan keresahan umum
Juga dipanggil Lyrica®
Terdapat sebagai Kapsul dan ubat cecair oral

Pregabalin tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang dikenali sebagai ubat anti-epileptik, walaupun ia ditetapkan untuk rawatan beberapa keadaan yang berbeza. Anda mungkin telah ditetapkan ia untuk rawatan sawan separa ini, yang merupakan jenis epilepsi. penyitaan adalah satu episod pendek gejala yang disebabkan oleh pecah aktiviti elektrik yang tidak normal di dalam otak. Dengan penyitaan separa ini, pecah aktiviti elektrik yang tinggal di satu bahagian otak. Oleh itu, anda cenderung untuk mempunyai gejala ‘fokus’ setempat atau. Pregabalin berfungsi dengan mengurangkan aktiviti elektrik yang tidak normal di dalam otak. Ianya diambil bersama ubat-ubatan lain untuk epilepsi.

Pregabalin juga ditetapkan untuk merawat beberapa jenis kesakitan yang berpanjangan disebabkan oleh kerosakan kepada saraf. jenis sakit, yang dipanggil sakit neuropathic, boleh disebabkan oleh beberapa keadaan yang berbeza, termasuk kencing manis (di mana ia dikenali sebagai neuropati diabetes) dan kayap (di mana ia dikenali sebagai neuralgia postherpetic).

Pregabalin juga boleh membantu dalam merawat gejala gangguan kebimbangan umum (GAD), terutamanya jika ubat-ubatan lain yang lebih sering ditetapkan bagi orang-orang dengan keadaan ini tidak sesuai. GAD adalah keadaan jangka panjang di mana kebimbangan adalah gejala utama.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil pregabalin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda di bawah 18 tahun.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung.
 • Jika anda pernah mempunyai dadah atau pergantungan alkohol masalah.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai pregabalin dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil pregabalin tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. dos berbeza dari seorang ke seorang yang lain jadi ia adalah penting bahawa anda mengikuti arahan doktor anda dengan teliti. Terdapat beberapa kekuatan kapsul pregabalin ada, jadi ia sentiasa bernilai check kekuatan kapsul setiap kali anda mendapat preskripsi baru untuk memastikan mereka adalah apa yang anda menjangkakan.
 • Anda akan dinasihatkan untuk mengambil dos yang rendah apabila anda mula-mula mula mengambil pregabalin, dan kemudian untuk meningkatkan dos dalam tempoh beberapa minggu pertama. Ini adalah untuk membolehkan badan anda untuk mendapatkan digunakan untuk ubat baru. Kebanyakan orang mengambil dua atau tiga dos sehari sekali mereka berada di dos penyelenggaraan yang kerap. Doktor anda akan menerangkan semua ini kepada anda, dan arahan dos akan dicetak pada label pek. Jika anda masih tidak pasti tentang bagaimana untuk mengambil dos anda, tanya ahli farmasi anda untuk menasihati anda.
 • Anda boleh mengambil pregabalin sebelum atau selepas makan. Menelan kapsul dengan minuman air. Jika anda telah dibekalkan dengan ubat cecair oral, lihat arahan di bawah untuk menggunakan dos picagari lisan.
 • Sebaik sahaja anda mengambil jumlah yang tetap pregabalin, cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari. Ini akan membantu anda mengelakkan dos yang hilang.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil satu sebaik sahaja anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari, tetapi tidak mengambil dua dos pada masa yang sama.

ARAHAN UNTUK MENGGUNAKAN PICAGARI DOS DENGAN LYRICA® SOLUTION ORAL

 1. Buka penutup botol, dan tolak penyesuai picagari ke dalam bahagian atas botol terbuka.
 2. Memasukkan jarum ke dalam penyesuai.
 3. Hidupkan botol (dengan picagari yang berkaitan dengannya) terbalik.
 4. Perlahan-lahan menarik keluar plunger alat penyuntik supaya penyelesaian mengisi picagari ke tanda yang sepadan dengan dos anda. Pastikan sebarang gelembung udara dikeluarkan.
 5. Hidupkan botol cara yang betul lagi, dan mengeluarkan alat penyuntik daripada botol.
 6. Meletakkan hujung picagari ke dalam mulut anda, dan perlahan-lahan menolak pelocok supaya cecair dilepaskan ke dalam mulut anda.
 7. Gantikan penutup botol (meninggalkan penyesuai di dalam botol). Basuh picagari dengan air selepas setiap kali digunakan.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Sebilangan kecil orang telah membangunkan perubahan mood atau pemikiran tentang bunuh diri manakala dirawat dengan anti-epileptik. Jika ini berlaku kepada anda, anda mesti memberitahu doktor anda mengenainya merta .
 • Anda perlu mengelakkan hamil semasa anda mengambil pregabalin, jadi pastikan anda telah berbincang dengan doktor anda yang jenis kontraseptif yang sesuai untuk anda. Jika anda ingin mempunyai sebuah keluarga, pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelumanda hamil. Ini adalah supaya anda boleh diberi nasihat tentang rawatan anda daripada pakar. Jika anda hamil semasa anda mengambil pregabalin, anda mesti memberitahu doktor anda dengan segera .
 • Apabila anda mula-mula memulakan rawatan baru untuk epilepsi mungkin ada perubahan dalam bilangan atau jenis sawan anda mengalami. Doktor anda akan menasihati anda tentang perkara ini.
 • Pesakit epilepsi mesti berhenti memandu. Doktor anda akan menasihatkan anda mengenai apabila ia boleh menjadi mungkin untuk anda mula memandu semula. Ia biasanya dilakukan selepas tahun percuma sawan.
 • Anda mesti mengambil pregabalin kerap setiap hari. Menghentikan rawatan tiba-tiba boleh menyebabkan masalah yang akan membuat anda rasa tidak sihat. Jika ia menjadi perlu untuk rawatan untuk berhenti, doktor anda akan meminta anda untuk mengurangkan dos anda dalam tempoh sekurang-kurangnya seminggu.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan pregabalin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan pregabalin Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa pening atau mengantuk; penglihatan kabur atau double Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin
Sakit kepala, sakit-sakit badan lain Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula-percuma
Rasa atau sakit, angin Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
sembelit Makan makanan yang seimbang dan minum beberapa gelas air setiap hari
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
Peningkatan selera makan dan berat badan, perubahan mood, hidung atau tekak jangkitan, kesukaran tidur, mengurangkan keinginan seksual, mati pucuk, rasa tak mantap atau goyah, hilang tumpuan, bengkak kaki atau pergelangan kaki Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat

Penting : pregabalin telah dikaitkan dengan gejala alahan-taip beberapa orang. Jika anda mengalami apa-apa kesukaran bernafas, atau apa-apa notis bengkak pada muka, mulut, lidah atau tekak, anda perlu menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta .

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat daripada penglihatan dan capaian kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO PREGABALIN

Mymedabc.com