PROBENECID

Mymedabc.com

MENGAPA PROBENECID DITETAPKAN?

Probenecid digunakan untuk merawat gout kronik dan artritis gout. Ia digunakan untuk mencegah serangan yang berkaitan dengan gout, tidak melayan mereka apabila mereka berlaku. Ia bertindak pada buah pinggang untuk membantu badan menghapuskan asid urik. Probenecid juga digunakan untuk membuat antibiotik tertentu yang lebih berkesan dengan mencegah badan daripada lulus mereka dalam air kencing.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH PROBENECID DIGUNAKAN?

Probenecid datang dalam tablet untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil dua kali sehari apabila ditetapkan bagi gout kronik atau arthritis gout dan empat kali sehari apabila ditetapkan dengan antibiotik untuk membuat mereka lebih berkesan. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil probenecid betul-betul seperti yang diarahkan.Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Probenecid boleh meningkatkan kekerapan serangan gout dalam tempoh 6 hingga 12 bulan pertama yang anda mengambilnya, walaupun ia akhirnya akan menghalang mereka. Satu lagi dadah, seperti colchicine, yang ditetapkan untuk mengurangkan kesan ini.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL PROBENECID,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada probenecid atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan nonprescription ubat-ubatan anda mengambil anda, terutamanya asid aminosalicylic, antibiotik, aspirin, ejen kanser kemoterapi (methotrexate), clofibrate (Atromid-S), dapsone, diflunisal (Dolobid), diuretik ( ‘pil air’) , heparin, indomethacin (indocin), ubat untuk kebimbangan, nitrofurantoin (Macrodantin, Macrobid), ubat-ubatan diabetes oral, Pyrazinamide, salsalate (Disalcid), dan vitamin. Kerana produk aspirin boleh menjejaskan cara badan anda bertindak balas kepada probenecid, anda perlu mengelakkan mereka ketika mengambil probenecid. Jika anda memerlukan sesuatu untuk melegakan kesakitan kecil atau demam, bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk mencadangkan pengganti aspirin, seperti acetaminophen (Tylenol).
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mempunyai ulser pernah, batu karang, penyakit buah pinggang, atau gangguan darah.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil probenecid, hubungi doktor anda dengan segera.
 • beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menjalani pembedahan yang melibatkan anestetik am.
 • jika anda mempunyai apa-apa ujian air kencing dilakukan, beritahu doktor anda dan kakitangan makmal yang anda mengambil probenecid kerana ia boleh memberi kesan kepada keputusan ujian.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Minum sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas penuh air sehari ketika mengambil probenecid untuk mencegah batu karang, kecuali diarahkan berbuat sebaliknya oleh doktor anda.

Probenecid boleh menyebabkan sakit perut. Mengambil dengan makanan atau antasid.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

PROBENECID BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sakit kepala
 • Sakit perut
 • muntah
 • hilang selera makan
 • pening

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • Ruam kulit yang teruk
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • pendarahan yang luar biasa atau lebam

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada probenecid.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO PROBENECID

Mymedabc.com