PROCHLORPERAZINE

Mymedabc.com

APAKAH PROCHLORPERAZINE ORAL?

Prochlorperazine adalah ubat anti-psikotik dalam kumpulan ubat yang dipanggil phenothiazines (feen-oh-THYE-a-zeens). Ia berfungsi dengan menukar tindakan bahan kimia dalam otak anda.

Prochlorperazine oral (yang diambil melalui mulut) digunakan untuk merawat gangguan psikotik seperti skizofrenia. Ia juga digunakan untuk merawat keresahan, dan untuk mengawal loya yang teruk dan muntah-muntah.

Prochlorperazine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG PROCHLORPERAZINE ORAL?

Prochlorperazine tidak diluluskan untuk digunakan dalam keadaan psikotik yang berkaitan dengan demensia. Prochlorperazine boleh meningkatkan risiko kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan yang berkaitan demensia.

Anda tidak perlu menggunakan prochlorperazine jika anda baru-baru ini digunakan alkohol, sedatif, penenang, atau ubat-ubatan narkotik.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGAMBIL PROCHLORPERAZINE ORAL?

Anda tidak perlu menggunakan prochlorperazine jika anda alah kepadanya, atau jika anda baru-baru ini digunakan alkohol, sedatif, penenang, atau ubat-ubatan narkotik.

Prochlorperazine tidak diluluskan untuk digunakan dalam keadaan psikotik yang berkaitan dengan demensia. Prochlorperazine boleh meningkatkan risiko kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan yang berkaitan demensia.

penggunaan jangka panjang prochlorperazine boleh menyebabkan gangguan pergerakan yang serius yang mungkin tidak boleh balik. Semakin lama anda mengambil prochlorperazine, semakin besar kemungkinan anda untuk membangunkan gangguan pergerakan ini. Risiko kesan sampingan ini adalah lebih tinggi di kalangan wanita dan orang dewasa yang lebih tua.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau remaja dengan demam, gejala flu, atau penyakit berjangkit seperti cacar, campak, selesema perut, atau jangkitan pada sistem saraf pusat.

Untuk memastikan prochlorperazine adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • halangan pundi kencing atau masalah kencing lain;
 • tersumbat di dalam usus anda;
 • asma yang teruk atau masalah pernafasan yang lain;
 • glaukoma;
 • penyakit jantung, tekanan darah tinggi;
 • kanser payudara dahulu atau sekarang;
 • hati atau penyakit buah pinggang;
 • kelenjar adrenal tumor (pheochromocytoma);
 • sawan, atau sejarah tumor otak;
 • Penyakit Parkinson;
 • jika anda pernah mempunyai kesan sampingan yang serius semasa menggunakan prochlorperazine atau phenothiazine lain; atau
 • jika anda juga mengambil tertentu lain ubat-litium, propranolol, diuretik atau “pil air,” pencair darah (warfarin, Coumadin), atau ubat penyitaan.

Beritahu doktor anda jika anda akan terdedah kepada haba yang melampau atau sejuk, atau untuk racun serangga racun semasa anda mengambil prochlorperazine.

Ia adalah tidak diketahui sama ada prochlorperazine akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Mengambil ubat-ubatan antipsychotic semasa 3 bulan terakhir kehamilan boleh menyebabkan masalah pada bayi, seperti gejala, masalah pernafasan, masalah makan, kecerewetan, gegaran, dan otot lemah atau kaku. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai gejala atau masalah-masalah lain jika anda berhenti mengambil ubat anda semasa mengandung. Jika anda hamil semasa mengambil prochlorperazine, jangan berhenti mengambilnya tanpa nasihat doktor anda.

Prochlorperazine boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Prochlorperazine bukan untuk kegunaan kanak-kanak yang berumur kurang daripada 2 tahun atau berat kurang daripada 20 pound. Berbincanglah dengan doktor anda sebelum memberikan ubat ini kepada kanak-kanak yang sakit dengan demam atau selesema gejala.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGAMBIL PROCHLORPERAZINE ORAL?

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik.

Jika anda mengambil prochlorperazine jangka panjang, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap.

Jika anda perlu mempunyai x-ray atau imbasan CT tulang belakang anda menggunakan pewarna yang disuntik ke dalam vena, anda mungkin perlu untuk menghentikan sementara mengambil prochlorperazine. Pastikan doktor tahu lebih awal daripada masa yang anda mengambil ubat ini.

Jangan berhenti menggunakan prochlorperazine tiba-tiba selepas penggunaan jangka panjang, atau anda boleh mempunyai gejala yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk mengelakkan gejala apabila anda berhenti menggunakan prochlorperazine.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Berlebihan boleh menyebabkan mengantuk teruk, degupan jantung yang tidak teratur, rasa resah dan gelisah, atau penyitaan (sawan).

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGAMBIL PROCHLORPERAZINE ORAL?

Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada prochlorperazine.

Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk atau penglihatan kabur dan boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga dan dapat melihat dengan jelas. Elakkan terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening. Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh.

KESAN SAMPINGAN PROCHLORPERAZINE ORAL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan : gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti mengambil prochlorperazine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa tanda-tanda gangguan pergerakan yang serius:

 • gegaran atau berjabat tangan atau kaki anda;
 • pergerakan otot yang tidak terkawal di muka anda (mengunyah, bibir cepak, masam, pergerakan lidah, berkelip atau pergerakan mata); atau
 • apa-apa pergerakan otot baru atau luar biasa anda tidak dapat mengawal.

Juga hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • perasaan resah, gelisah, atau gelisah;
 • jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • kadar jantung perlahan, nadi lemah, pengsan, pernafasan perlahan;
 • menurun sel-tiba-tiba darah putih kelemahan atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, gejala flu, sakit mulut, masalah menelan;
 • lupus seperti sindrom-bersama kesakitan atau bengkak dengan demam, bengkak kelenjar, sakit otot, sakit dada, muntah-muntah, pemikiran yang luar biasa atau tingkah laku, dan warna kulit setengah-setengah; atau
 • teruk sistem saraf reaksi-sangat sengit (tegar) otot, demam panas, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang pantas atau tidak sekata, gegaran, rasa seperti anda mungkin akan pengsan.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sakit kepala, pening, mengantuk;
 • penglihatan kabur;
 • mulut kering, hidung tersumbat;
 • sembelit;
 • gatal-gatal ringan atau ruam;
 • terlepas haid; atau
 • masalah tidur (insomnia).

Kesan-kesan sampingan seperti sakit semasa kencing atau sukar, sembelit, dan kekeliruan mungkin lebih cenderung di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan

PROCHLORPERAZINE MAKLUMAT DOS

Dos Dewasa yang biasa untuk Loya / Muntah:

Loya yang teruk dan muntah:
Tablet: 5 hingga 10 mg 3 hingga 4 kali sehari.

Kapsul: 15 mg pada timbul atau kapsul 10 mg setiap 12 jam. dos oral harian melebihi 40 mg harus digunakan hanya dalam kes-kes tahan.

Rectal: 25 mg dua kali sehari.

IM: 5 hingga 10 mg. Jika perlu, ulang setiap 3 hingga 4 jam. Jumlah IM dos tidak boleh melebihi 40 mg / hari.

IV: 2 1/2 hingga 10 mg melalui suntikan IV perlahan atau infusi pada kadar yang tidak melebihi 5 mg / min.
Satu dos ubat itu tidak boleh melebihi 10 mg. Jumlah IV dos tidak boleh melebihi 40 mg / hari.

Pembedahan dewasa (untuk loya yang teruk dan muntah-muntah):
IM: 5 hingga 10 mg suntikan 1-2 jam sebelum induksi bius (ulang sekali dalam 30 minit, jika perlu), atau untuk mengawal gejala akut semasa dan selepas pembedahan (ulang sekali jika perlu ).

IV: 5 hingga 10 mg sebagai suntikan IV perlahan atau infusi 15 hingga 30 minit sebelum induksi bius, atau untuk mengawal gejala akut semasa atau selepas pembedahan. Ulang sekali jika perlu.Satu dos ubat itu tidak boleh melebihi 10 mg. Kadar pentadbiran tidak boleh melebihi 5 mg / minit.

Dos Dewasa yang biasa untuk Kebimbangan:

Kebimbangan bukan psikotik:
Tablet: 5 mg 3 hingga 4 kali sehari.

Kapsul: 15 mg pada timbul atau 10 mg setiap 12 jam.

Jangan mentadbir dalam dos yang lebih daripada 20 mg / hari atau lebih lama daripada 12 minggu.

Dos Dewasa yang biasa untuk Psychosis:

Gangguan psikotik ringan:
5 hingga 10 mg secara lisan 3 hingga 4 kali sehari.

Sederhana kepada gangguan psikotik teruk:
Mulut: 10 mg secara lisan 3 hingga 4 kali sehari. Meningkatkan dos setiap 2 hingga 3 hari sehingga simptom dikawal atau kesan sampingan menjadi mengganggu. Sesetengah pesakit bertindak balas dengan memuaskan pada 50 hingga 75 mg / hari. Dalam gangguan yang lebih teruk, dos optimum biasanya 100 hingga 150 mg / hari.

IM: Untuk kawalan segera dewasa teruk terganggu, menyuntik dos permulaan 10 hingga 20 mg jauh ke dalam kuadran luar atas punggung. Ramai pesakit bertindak balas sejurus selepas suntikan pertama. Jika perlu, ulangi dos awal setiap 2 hingga 4 jam (atau, dalam kes-kes tahan, setiap jam) untuk mendapatkan kawalan pesakit. Lebih daripada 3 hingga 4 dos jarang perlu. Selepas kawalan dicapai, tukar pesakit kepada bentuk lisan dadah di peringkat dos yang sama atau lebih tinggi. Jika, dalam kes-kes yang jarang berlaku, terapi parenteral diperlukan untuk tempoh yang lama, memberikan 10 hingga 20 mg setiap 4 hingga 6 jam.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN PROCHLORPERAZINE ORAL?

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau mengancam nyawa. Tanya doktor anda sebelum mengambil prochlorperazine dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan prochlorperazine. Ini termasuklah ubat preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di sini.Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda dan mana-mana anda mula atau berhenti menggunakan semasa rawatan dengan prochlorperazine.

Mymedabc.com