PROGESTERON

Mymedabc.com

Progesteron adalah salah satu hormon dalam badan kita yang merangsang dan mengawal pelbagai fungsi. Progesteron memainkan peranan dalam mengekalkan kehamilan. Hormon ini dihasilkan dalam ovari , yang plasenta (apabila seorang wanita mendapat mengandung) dankelenjar adrenal . Ia membantu menyediakan badan anda untuk persenyawaan dan kehamilan dan mengawal kitaran haid bulanan. Ia juga memainkan peranan dalam keinginan seks.

BOLEH ANDA AKAN MENGANDUNG ? 4 Minggu Gejala hamil

Pada tahun-tahun reproduktif, yang pituitari kelenjar dalam otak menghasilkan hormon ( folikel-merangsang hormon [FSH] dan hormon luteinizing [LH]) yang menyebabkan telur baru untuk matang dan dilepaskan dari ovari yang folikel setiap bulan. Sebagai folikel membangun, ia menghasilkan hormon seks estrogen dan progesteron, yang menebal pada lapisan dalam rahim .Paras progesteron meningkat pada separuh kedua kitaran haid, dan berikutan pengumuman telur ( ovulasi ), tisu ovari yang menggantikan folikel (yang luteum corpus ) terus menghasilkan estrogen dan progesteron.

Estrogen adalah hormon yang merangsang pertumbuhan lapisan rahim ( endometrium ), menyebabkan ia menebal semasa fasa pra-ovulasi kitaran.

Peranan Progesteron dalam Wanita
Salah satu fungsi yang paling penting progesteron adalah untuk menyebabkan endometrium untuk merembeskan protein khas pada separuh kedua kitaran haid, menyediakan ia untuk menerima dan menyuburkan telur disenyawakan diimplan. Jika implantasi tidak berlaku, estrogen dan progesteron tahap jatuh, pecah endometrium turun dan haid berlaku.

Jika kehamilan berlaku, progesteron dihasilkan dalam plasenta, dan tahap kekal tinggi sepanjang kehamilan. Gabungan tahap estrogen dan progesteron yang tinggi menindas ovulasi lagi semasa mengandung. Progesteron juga menggalakkan pertumbuhan kelenjar susu menghasilkan pada payudara semasa mengandung.

Paras progesteron yang tinggi dipercayai sebahagiannya bertanggungjawab untuk gejala sindrom prahaid (PMS) , seperti payu dara, rasa perubahan kembung dan mood. Apabila anda melangkau tempoh, ia mungkin kerana kegagalan untuk ovulate dan tahap progesteron rendah berikutnya.

Progestogen Rawatan
Perkataan “progestogen” merujuk kepada mana-mana produk hormon yang memberi kesan rahim dalam banyak cara yang sama seperti progesteron semula jadi kita. Versi sintetik berkesan progesteron, yang dipanggil progestins, telah wujud sejak tahun 1950-an. Versi kapsul micronized progesteron semula jadi (berasal dari keladi liar) telah dibangunkan baru-baru ini.

Progestogens dimasukkan bersama-sama dengan estrogen dalam kombinasi pil perancang dan dalam terapi hormon menopaus. Progestins juga digunakan semata-mata untuk kawalan kelahiran dan untuk rawatan pelbagai keadaan lain, termasuk pendarahan yang tidak normal rahim danamenorea (ketiadaan tempoh); endometriosis ; payudara, buah pinggang atau kanser rahim; dan hilang selera makan dan berat badan yang berkaitan dengan AIDS dan kanser. Progestins juga boleh digunakan sebagai bantuan diagnostik untuk memeriksa kesan estrogen.

Kawalan Kelahiran Pil
pil kawalan Gabungan kelahiran (pil yang mengandungi kedua-dua estrogen dan progestin) menyekat ovulasi dan membuat tubuh kurang menerima telur disenyawakan semasa ovulasi. Pil biasanya perlu diambil dalam susunan yang ditetapkan. Apabila hormon dihentikan semasaplasebo atau “dummy” pil, pendarahan pengeluaran berlaku.

Pil kawalan kelahiran, yang dipanggil mini-pil, hanya mengandungi progestin. Pil ini tidak selalu menindas ovulasi, tetapi membuat mukus serviks tebal dan sikap tanggungjawab untuk sperma , mencegah kemasukan ke rahim. Mereka juga nipis endometrium lapisan, menjadikannya kurang menerima telur yang disenyawakan. Mini-pil adalah sedikit kurang berkesan daripada pil kombinasi tetapi masih satu bentuk yang sangat berkesan kontrasepsi apabila digunakan dengan betul.

Progestin juga bahan aktif dalam panjang bertindak suntikan perancang Depo Provera (Medroxyprogesterone) dan alat dalam rahim (IUD) Mirena.

Mengekalkan kitaran haid, fungsi progestins, adalah penting semasa melahirkan anak tahun kerana estrogen tanpa bertanding tanpa progesteron meningkatkan risiko kanser endometrium.Jika anda sering skip tempoh kerana sindrom polisistik ovari (PCOS) , berat badan berlebihan atau kurang berat badan, atau gangguan lain, profesional penjagaan kesihatan anda mungkin mengesyorkan pil kawalan kelahiran untuk mengawal kitaran anda.

Jika anda terlepas tempoh dan tidak boleh mengambil sama ada gabungan atau pil progestin sahaja kawalan kelahiran, atau akan hanya memilih untuk tidak mengambil mereka, anda mungkin memerlukan preskripsi progestin sekali-sekala untuk mengimbangi estrogen tanpa bertanding. Ini juga akan mengakibatkan penumpahan lapisan rahim sekurang-kurangnya empat kali setahun.

Seperti yang anda semakin tua dan masukkan perimenopause (fasa peralihan menopaus, yang boleh bertahan enam tahun atau lebih dan berakhir satu tahun selepas tempoh haid terakhir anda), tahap hormon anda turun naik dan penurunan, menyebabkan ovulasi tidak teratur dan haid, dan juga gejala mengganggu seperti hot flashes. Sesetengah wanita mendapati bahawa pil kawalan dos rendah kelahiran boleh membantu mengawal gejala perimenopausal dan tempoh biasa.

Selepas menopaus (yang berlaku pada usia purata 51), anda mungkin akan menghasilkan hanya sebahagian kecil daripada jumlah estrogen seperti yang anda lakukan sebelum putus haid.

Berita Terkini mengenai Terapi Hormon dan Estrogen Therapy
Tambahan menopaus terapi hormon (sama ada estrogen terapi [ET] bersendirian atau gabungan terapi estrogen-progestin, yang dikenali sebagai terapi hormon [HT] atau terapi hormon menopaus [MHT]) telah lama disyorkan sebagai satu pilihan bagi wanita untuk mempertimbangkan untuk melegakan gejala-gejala menopaus dan untuk mengelakkan kehilangan tulang. The progestin dalam HT termasuk terutamanya untuk melindungi lapisan rahim. Estrogen merangsang pertumbuhan endometrium (lapisan rahim), mewujudkan risiko untuk precancers rahim dan kanser, dan perlu diambil bersendirian, atau “menang tanpa bertanding,” hanya jika anda telah mempunyai histerektomi .

The Food and Drug Administration Amerika Syarikat ( FDA ) kini menasihatkan profesional penjagaan kesihatan untuk menetapkan terapi hormon menopaus pada dos serendah mungkin dan untuk panjang mungkin yang singkat masa untuk mencapai matlamat rawatan. Jika anda mengambil hormon, anda perlu menilai semula rawatan anda dengan profesional penjagaan kesihatan anda setiap enam bulan.

Tanya pakar kesihatan anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai penyelidikan terkini mengenai ET dan HT, dan bagaimana risiko dan manfaat menggunakan terapi ini terpakai bagi keperluan kesihatan peribadi anda.

Terdapat kini adalah lebih rendah dos terapi hormon boleh didapati. Ini termasuk Prempro 0.3 / 1.5 dan Prempro 0.45 / 1.5 dengan dos yang lebih rendah estrogen dan progestin, serta Climara PRO, femhrt, Activella dan Angeliq. Ubat-ubatan ini adalah produk yang lebih rendah dos daripada produk Prempro yang digunakan dalam Inisiatif Kesihatan Wanita, yang mencadangkan peningkatan risiko beberapa keadaan kesihatan seperti kanser payudara dan penyakit jantung bagi wanita tertentu mengambil satu jenis tertentu terapi hormon.

Di samping itu, satu konsep baru dalam HT baru-baru ini diperkenalkan. Duavee adalah kombinasi yang menggunakan estrogen conjugated dan terpilih estrogen reseptor modulator bazedoxifene dan bukannya progestin untuk memberi perlindungan endometrium pada wanita dengan rahim.Ia diluluskan oleh FDA untuk mengurangkan sederhana untuk hot flashes teruk dan mengurangkan peluang untuk membangunkan osteoporosis .

PROGESTERON VIDEO

Mymedabc.com