PROPIVERINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat antimuscarinic
Digunakan untuk gejala kencing seperti kekerapan, mendesak dan inkontinen
Juga dipanggil Detrunorm®
Terdapat sebagai Tablet dan kapsul berpanjangan-release

Propiverine ditetapkan untuk orang-orang yang mempunyai kesukaran mengawal pundi kencing mereka. Ia diberikan untuk merawat gejala-gejala seperti mendesak, kekerapan dan inkontinen.kerap kencing berlaku apabila anda mempunyai keperluan tiba-tiba dan mendesak untuk membuang air kecil. Jika anda perlu lebih banyak perjalanan ke tandas daripada biasa, ini dipanggil kekerapan kencing. Jika anda kebocoran kencing sebelum anda pergi ke tandas, ini dipanggil masalah lemah kawalan kencing.

Terdapat beberapa sebab-sebab yang berbeza gejala-gejala kencing, seperti lemah otot lantai pelvik, masalah menyebabkan otot pundi kencing mengecut terlalu banyak atau terlalu awal dan keadaan perubatan seperti multiple sclerosis.

Propiverine berfungsi dengan menghentikan secara tiba-tiba pengecutan otot pundi kencing dan meningkatkan jumlah air kencing yang pundi kencing anda boleh tahan. Ini membantu untuk mengawal pelepasan air kencing dan memudahkan gejala anda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil propiverine ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, seperti rentak jantung yang luar biasa, masalah dengan saluran darah di dalam hati anda, atau kegagalan jantung.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda atau dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan kelenjar prostat anda.
 • Jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat berikut: peningkatan tekanan mata (dipanggil glaukoma); hiatus hernia; tiroid terlalu aktif; tekanan darah tinggi; kelemahan otot keadaan yang menyebabkan, yang dipanggil myasthenia gravis.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang boleh menyebabkan tersumbat di dalam perut anda, usus atau saluran kencing.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai propiverine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil propiverine tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. dos anda akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda tentang apa yang doktor itu berkata kepada anda, tetapi jika anda tidak pasti bagaimana untuk mengambil propiverine, sila tanya ahli farmasi anda untuk menerangkan kepada anda lagi.
 • Jika anda telah diberikan tablet (jenama Detrunorm®), anda akan diminta untuk mengambil satu 15 mg tablet satu, dua, atau tiga kali sehari, bergantung kepada gejala-gejala anda. Ia adalah disyorkan bahawa anda mengambil tablet sebelum makan.
 • Jika anda telah diberikan kapsul (jenama Detrunorm® XL), anda akan diminta untuk mengambil satu kapsul setiap hari. Anda boleh mengambil kapsul sama ada sebelum atau selepas makan. Anda harus menelan keseluruhan kapsul – tidak mengunyah atau menghancurkan sebelum anda menelan sebagai kapsul itu dibuat khas untuk melepaskan propiverine sama rata sepanjang hari. Terdapat dua kekuatan kapsul yang ada; 30 mg dan 45 mg.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil mereka kerap. Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda dan mengkaji rawatan anda.
 • Minuman yang mengandungi kafein (sebagai contoh, teh, kopi, coklat panas dan cola) boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk. Ini adalah kerana kafein meningkatkan aliran air kencing (ia adalah diuretik semulajadi) dan akan membuat anda mahu untuk membuang air kecil. Jika anda minum banyak minuman yang mengandungi kafein, mempertimbangkan beralih kepada alternatif tanpa kafein.
 • Cuba untuk mengekalkan kehidupan yang normal sebanyak mungkin berkenaan dengan minum dan ke tandas. Walau bagaimanapun, minum lewat malam mungkin bermakna tidur anda diganggu oleh keinginan untuk bangun dan pergi ke tandas, jadi anda mungkin mahu mengelakkan minum terlalu banyak pada waktu malam.
 • Doktor anda mungkin mencadangkan bahawa anda melakukan senaman lantai pelvik untuk menguatkan otot di sekitar bahagian bawah pundi kencing anda. Ini boleh membantu untuk meningkatkan gejala-gejala anda.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan atau ubat-ubat herba, sentiasa periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan propiverine. Sesetengah ubat-ubatan (terutamanya antihistamin) boleh meningkatkan peluang bahawa anda akan mengalami kesan yang tidak diingini seperti mulut kering, sembelit dan rasa mengantuk.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang umum yang berkaitan dengan propiverine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa kesan sampingan propiverine (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula-percuma
Common propiverine kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Penglihatan yang kabur, rasa letih Jangan memandu atau menggunakan alat atau mesin manakala terjejas
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Sembelit, masalah pencernaan, perut (abdomen) Sakit Makan makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh propiverine, sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO PROPIVERINE

Mymedabc.com