QUINAPRIL

Mymedabc.com

APA QUINAPRIL?

Quinapril adalah perencat ACE. ACE bermaksud angiotensin converting enzyme.

Quinapril digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kegagalan jantung.

Quinapril juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan jika anda hamil. Berhenti menggunakan dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil. Quinapril boleh menyebabkan kecederaan atau kematian kepada bayi dalam kandungan jika anda mengambil ubat semasa trimester kedua atau ketiga anda.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan quinapril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada quinapril atau kepada mana-mana perencat ACE lain, seperti Benazepril, captopril, fosinopril, enalapril, lisinopril, moexipril, perindopril, ramipril atau trandolapril.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan quinapril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda juga mungkin perlu untuk mengelakkan mengambil quinapril dengan aliskiren jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Untuk memastikan quinapril adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis);
 • penyakit hati;
 • sebarang sejarah masalah peredaran darah, penyakit jantung, serangan jantung, strok atau;
 • diabetes; atau
 • penyakit tisu perantara seperti sindrom Marfan, sindrom Sjogren, lupus, scleroderma, atau artritis reumatoid.

FDA Kehamilan Kategori D. Jangan gunakan jika anda hamil. Berhenti menggunakan dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil. Quinapril boleh menyebabkan kecederaan atau kematian kepada bayi dalam kandungan jika anda mengambil ubat semasa trimester kedua atau ketiga anda. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan.

Quinapril boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN QUINAPRIL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sakit perut yang teruk; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • kelemahan secara tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, sakit mulut menyakitkan, sakit apabila menelan, sakit kulit, gejala sejuk atau selesema; atau
 • kalium tinggi (kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, kelemahan otot, perasaan tingly).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sakit kepala;
 • batuk; atau
 • pening, perasaan letih.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

QUINAPRIL INTERAKSI

Jangan gunakan pengganti garam atau makanan tambahan kalium semasa mengambil quinapril, melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk.

Elakkan minum alkohol. Ia boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan quinapril.

Elakkan terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening.Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan quinapril, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

QUINAPRIL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Muntah-muntah, cirit-birit, atau berpeluh berat boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi.Ini boleh membawa kepada tekanan yang sangat rendah darah, gangguan elektrolit, atau kegagalan buah pinggang semasa anda mengambil quinapril.

Minum banyak air setiap hari semasa anda mengambil ubat ini.

Tekanan darah anda akan perlu diperiksa selalu, dan anda mungkin perlu menjalani ujian darah.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda gunakan quinapril. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Jika anda sedang dirawat untuk tekanan darah tinggi, terus menggunakan ubat ini walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

Mymedabc.com