RABEPRAZOLE

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH RABEPRAZOLE BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Rabeprazole tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai perencat pam proton (PPI). Ia berfungsi dengan memperlahankan atau menghalang pengeluaran asid dalam perut. Rabeprazole digunakan untuk merawat dan mengekalkan penyembuhan penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Ia juga digunakan untuk merawat gejala seperti pedih ulu hati dan memuntahkan, penyakit refluks bukan yg menyebabkan hakisan (NERD).

Ia juga digunakan untuk rawatan jangka pendek dalam penyembuhan dan melegakan gejala yang berkaitan dengan ulser duodenum dan gastrik. Rabeprazole digunakan dalam kombinasi dengan antibiotik untuk merawat ulser disebabkan oleh bakteria Helicobacter pylori . Akhir sekali, rabeprazole digunakan untuk rawatan jangka panjang syarat yang dikaitkan dengan pengeluaran berterusan lebihan asid di dalam perut, termasuk sindrom Zollinger-Ellison.

Ubat ini boleh ditawarkan di bawah jenama pelbagai dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu Rabeprazole mungkin tidak sedia dalam semua borang atau diluluskan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Selain itu, beberapa bentuk Rabeprazole tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini.

Doktor anda mungkin mencadangkan Rabeprazole untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil Rabeprazole, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil Rabeprazole tanpa berunding dengan anda doktor.

Jangan berikan Rabeprazole kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil Rabeprazole jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK TIDAK RABEPRAZOLE DATANG?

10 mg
setiap, enterik bersalut tablet merah jambu, dicetak “╬Á 241” di satu pihak, mengandungi 10 mg rabeprazole natrium. Bahan-bahan Nonmedicinal: mannitol, selulosa hydroxypropyl, magnesium oksida, rendah digantikan selulosa hydroxypropyl, magnesium stearat, ethylcellulose, phthalate hydroxypropylmethylcellulose, diacetylated monoglycerides, talkum, titanium dioksida, besi oksida (hitam, merah, atau kuning), dan carnauba lilin.

20 mg
Setiap cahaya kuning, bersalut enterik sewaktu dua tablet, dicetak “RAB” di satu pihak, mengandungi 20 mg rabeprazole natrium. Bahan-bahan Nonmedicinal: mannitol, selulosa hydroxypropyl, magnesium oksida, rendah selulosa hydroxypropyl digantikan, magnesium stearat, ethylcellulose, phthalate hydroxypropylmethylcellulose , monoglycerides diacetylated, asid lemak gliserin ester, talkum, titanium dioksida, besi oksida (hitam, merah, atau kuning), dan carnauba lilin.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN RABEPRAZOLE?

Dos rabeprazole digunakan bergantung kepada keadaan yang dirawat.

Untuk merawat penyakit refluks bukan yg menyebabkan hakisan (NERD), dos dewasa yang disyorkan rabeprazole adalah 10 mg hingga 20 mg, diambil sekali sehari sehingga 4 minggu.

Untuk merawat penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dengan esophagitis, dos dewasa yang disyorkan rabeprazole adalah 20 mg, diambil sekali sehari. Dos dewasa yang disyorkan untuk mengekalkan penyembuhan jangka panjang GERD adalah 10 mg hingga 20 mg, diambil sekali sehari. Panjang biasa rawatan GERD adalah 4 hingga 8 minggu.

Untuk merawat ulser duodenum, dos dewasa yang disyorkan rabeprazole adalah 20 mg, diambil sekali sehari untuk tempoh sehingga 4 minggu.

Untuk merawat gastrik atau ulser perut, dos dewasa yang disyorkan rabeprazole adalah 20 mg, diambil sekali sehari untuk tempoh sehingga 6 minggu.

Untuk merawat ulser disebabkan oleh pylori Helicobacter jangkitan, dos dewasa yang disyorkan ialah 20 mg, diambil dua kali sehari selama 7 hari dalam kombinasi dengan 2 antibiotik, biasanya amoxicillin dan clarithromycin. Jika anda mengambil rabeprazole dalam kombinasi dengan ubat antibiotik, ia adalah penting bahawa anda mengambil semua ubat-ubatan pada masa yang betul hari dan sepanjang tempoh rawatan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Untuk merawat sindrom Zollinger-Ellison, dewasa Dos permulaan yang disarankan rabeprazole ialah 60 mg, diambil sekali sehari. Ada pula yang memerlukan dos yang lebih tinggi. Doktor anda akan menyesuaikan dos Rabeprazole seperti yang diperlukan.

Rabeprazole pelepasan ditangguhkan tablet telah direka untuk bekerja sepanjang hari, dan oleh itu perlu diambil hanya sekali setiap hari. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan.Menelan tablet secara keseluruhan dengan minuman. Jangan mengunyah, musnah, atau berpecah tablet.

Kebanyakan orang akan mengalami beberapa penambahbaikan dalam gejala 1-2 minggu selepas memulakan rabeprazole. Ia mungkin mengambil masa sehingga 4 minggu untuk orang ramai untuk mengalami faedah maksimum daripada Rabeprazole.

Terus mengambil Rabeprazole dan menyelesaikan semua tablet seperti yang disyorkan oleh doktor anda walaupun anda mula berasa lebih baik. Jika gejala-gejala yang menyebabkan anda masalah tidak pergi dengan masa yang anda selesai ubat anda atau seperti yang dibincangkan dengan doktor anda, hubungi doktor anda.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk mengambil Rabeprazole seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda.Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas dos, hubungan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat anda.

Simpan Rabeprazole pada suhu bilik, melindunginya daripada cahaya dan kelembapan, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL RABEPRAZOLE?

Rabeprazole tidak boleh diambil oleh sesiapa sahaja yang:

 • alah kepada rabeprazole atau mana-mana bahan-bahan ubat
 • alah kepada perencat pam proton lain

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN RABEPRAZOLE?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal. Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Rabeprazole. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Rabeprazole dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Rabeprazole. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • cirit-birit (ringan)
 • pening
 • sakit kepala
 • gatal
 • ruam

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • tidak normal atau cepat denyutan jantung
 • patah (tulang patah)
 • jerking pergerakan atau berjabat
 • jitteriness
 • tanda-tanda masalah hati (contohnya, loya, muntah-muntah, cirit-birit, hilang selera makan, penurunan berat badan, kekuningan kulit atau putih mata, air kencing gelap, najis pucat)
 • sakit otot
 • kekejangan tangan dan kaki
 • kekejangan kotak suara

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • sawan (sawan)
 • tanda-tanda tindak balas alahan yang serius (contohnya, kejang perut, kesukaran pernafasan, loya dan muntah-muntah, atau bengkak pada muka dan tekak)
 • tanda-tanda tindak balas kulit yang teruk (contohnya, melepuh, mengelupas, ruam meliputi kawasan yang besar badan, ruam yang merebak dengan cepat, atau ruam digabungkan dengan demam atau rasa tidak selesa)
 • tanda-tanda keradangan usus bakteria yang serius atau jangkitan (contohnya, teruk [berair atau berdarah] cirit-birit, demam, sakit perut atau kelembutan)

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Rabeprazole.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK RABEPRAZOLE?

Sebelum anda mula mengambil ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu mengambil Rabeprazole.

Penyakit hati: Orang yang mempunyai fungsi hati dikurangkan atau penyakit hati perlu berbincang dengan doktor mereka bagaimana Rabeprazole boleh menjejaskan keadaan perubatan mereka, bagaimana keadaan perubatan mereka boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Rabeprazole, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Tahap magnesium: Rabeprazole jarang boleh menyebabkan tahap magnesium yang rendah pada orang yang mengambil Rabeprazole untuk tempoh yang lama. Magnesium yang rendah boleh berlaku selepas sekurang-kurangnya 3 bulan, tetapi biasanya selepas setahun rawatan. Jika anda mempunyai tahap magnesium yang rendah dalam darah anda, anda perlu berbincang dengan doktor anda mengenai cara Rabeprazole boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Rabeprazole, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Patah Osteoporosis: penggunaan jangka panjang rabepprazole mungkin berkaitan dengan peningkatan risiko patah tulang di pinggul, pergelangan tangan atau tulang belakang, akibat tulang lemah. Risiko ini meningkat lagi jika anda mempunyai risiko mendapat osteoporosis. Jika anda mempunyai osteoporosis atau mempunyai faktor-faktor risiko untuk membangunkan osteoporosis, berbincang dengan doktor anda bagaimana Rabeprazole boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Rabeprazole, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Rabeprazole, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan anak: Ia adalah tidak diketahui jika rabeprazole pas ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil Rabeprazole, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak dan remaja: Keselamatan dan keberkesanan penggunaan Rabeprazole belum ditubuhkan untuk kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN RABEPRAZOLE?

Mungkin ada interaksi antara rabeprazole dan mana-mana daripada yang berikut:

 • amiodarone
 • amfetamin
 • aripiprazole
 • atazanavir
 • “Azole” ubat antikulat (contohnya, itraconazole, ketoconazole, posaconazole)
 • bisphosphonates (contohnya, alendronate, risedronate)
 • bosutinib
 • clopidogrel
 • dabigatran
 • dabrafenib
 • dasatinib
 • delavirdine
 • digoxin
 • dofetilide
 • erlotinib
 • garam besi
 • mesalamine
 • methotrexate
 • methylphenidate
 • mycophenolate
 • nelfinavir
 • nilotinib
 • pimozide
 • ponatinib
 • rilpivirine
 • saquinavir
 • Wort St John
 • tacrolimus
 • tretinoin
 • vismodegib
 • warfarin
 • zopiclone

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Rabeprazole. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO RABEPRAZOLE

Mymedabc.com