RACECADOTRIL

Mymedabc.com
Jenis ubat Enkephalinase perencat
Digunakan untuk cirit-birit teruk di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak lebih 3 bulan usia
Juga dipanggil Hidrasec®
Terdapat sebagai Kapsul dan granul

cirit-birit akut berlaku tiba-tiba dan berlangsung selama masa yang singkat. Punca yang paling biasa adalah jangkitan (gastroenteritis). Dalam kebanyakan kes, cirit-birit yang memudahkan dan pergi dalam masa beberapa hari, tetapi ia kadang-kadang boleh mengambil masa yang lama.Rawatan utama untuk kedua-dua orang dewasa dan childrenwith cirit-birit teruk, adalah untuk mempunyai banyak untuk minum. Ini akan membantu untuk menghentikan dehidrasi, yang merupakan risiko utama yang berkaitan dengan serangan cirit-birit. Anda juga harus bertujuan untuk makan seperti biasa.

Racecadotril dikenali sebagai pro-dadah. Apabila di dalam badan anda, ia dipecahkan kepada bahan aktif yang dipanggil thiorphan. Thiorphan mengurangkan jumlah rembesan berair yang dihasilkan oleh usus anda. Ini membantu untuk mengurangkan jumlah cecair yang badan anda kehilangan. Seterusnya, ini akan mengurangkan gejala cirit-birit dan membantu mengurangkan risiko dehidrasi.

Walaupun ubat-ubatan biasanya tidak diberikan untuk menghentikan cirit-birit pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, racecadotril sesuai untuk kanak-kanak lebih 3 bulan. Ia boleh ditetapkan untuk anak anda jika tanda-tanda mereka yang teruk, atau jika mereka berterusan selama beberapa hari atau lebih.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda (atau jika sesuai, anak anda) mula mengambil racecadotril ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika terdapat apa-apa darah atau nanah di dalam najis anda / mereka.
 • Jika anda / mereka mempunyai suhu yang tinggi.
 • Jika anda / mereka mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda / mereka mengambil mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda / mereka pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai racecadotril dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin berlaku dari mengambilnya.
 • Ambil racecadotril untuk cirit-birit akut tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.Ianya diambil tiga kali sehari secara berkala. Anda perlu mengambil dos pertama secepat mungkin.
 • Jika anda telah kapsul ditetapkan, mereka bekerja dengan lebih cepat sekiranya mereka telah diambil sebelum makan. Jika anda terlupa untuk melakukan ini, mereka boleh diambil selepas makan. Teruskan pengambilan kapsul ini sehingga cirit-birit telah berhenti dan anda telah lulus dua najis normal. Jangan mengambil racecadotril untuk lebih lama daripada tujuh hari.
 • Jika anda telah dibekalkan dengan paket serbuk untuk anak anda untuk mengambil, ini perlu dicampur dengan makanan (atau botol suapan), atau ditambah kepada air. Pastikan granul dicampurkan dengan baik, dan kemudian memberikan dos untuk merta anak anda. Berikan anak anda satu dos tiga kali setiap hari – anda akan diberitahu sama ada untuk menggunakan satu atau dua paket untuk setiap dos, kerana ini akan bergantung kepada berat badan anak anda. Amalkan sehingga cirit-birit berhenti. Ini biasanya bermaksud apabila dua najis normal telah berlalu. Anda tidak perlu memberi racecadotril kepada anak anda untuk lebih daripada tujuh hari.
 • Ia mungkin bahawa doktor anda juga akan menetapkan satu penyelesaian rehidrasi oral. Ini adalah untuk membantu menggantikan air dan elektrolit badan anda kehilangan. Pastikan anda mengikuti arahan doktor anda memberi anda untuk mengambil ini.
 • Ia adalah yang terbaik untuk tidak mempunyai minuman yang mengandungi banyak gula, seperti cola atau pop, kerana mereka kadang-kadang boleh membuat cirit-birit teruk.
 • Sesetengah jangkitan menyebabkan cirit-birit sangat mudah dipindahkan dari seorang ke seorang. Berikut boleh membantu untuk mencegah penyebaran jangkitan kepada orang lain:
  • Membuat tangan pasti dicuci bersih selepas ke tandas. Sebaik-baiknya, gunakan sabun cecair dalam air suam, tetapi apa-apa sabun adalah lebih baik daripada tiada. Keringkan dengan betul selepas mencuci.
  • Jangan berkongsi tuala dan flannels.
  • Tidak menyediakan atau menghidangkan makanan untuk orang lain.
  • Dengan sering membersihkan tandas, termasuk pemegang dan tudung.
 • Jika anda mengesyaki bahawa anda atau anak anda menjadi kering, ia adalah penting bahawa anda mendapatkan nasihat perubatan dengan segera. Tanda-tanda dehidrasi di kalangan orang dewasa termasuk rasa letih atau pitam, sakit kepala, kekejangan otot, mata yang tenggelam, membuang air kecil, mulut kering dan lidah, dan menjadi marah. Tanda-tanda dehidrasi pada kanak-kanak termasuk membuang air kecil, mulut kering, lidah kering dan bibir, kurang air mata apabila menangis, mata cengkung, dan menjadi cepat marah atau lesu.
 • Jika cirit-birit berterusan walaupun selepas mengambil racecadotril selama tujuh hari, membuat satu lagi janji untuk berjumpa dengan doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi yang paling biasa. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

racecadotril biasa kesan sampingan – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO RACECADOTRIL

Mymedabc.com