RILMENIDINE

Mymedabc.com

Rilmenidine adalah ubat preskripsi untuk merawat tekanan darah tinggi. [1] Ia dipasarkan di bawah jenama Albarel , Hyperium , Iterium dan Tenaxum .

BENTUK DAN KOMPOSISI

Setiap tablet mengandungi 1,544 mg fosfat rilmenidine dihydrogen, satu jumlah yang bersamaan dengan 1 mg asas rilmenidine.

CARA TINDAKAN

Rilmenidine, sebatian oxazoline dengan ciri-ciri antihipertensi, bertindak ke atas kedua-dua berkenaan dgn sumsum dan struktur vasomotor periferal. Rilmenidine menunjukkan pemilihan yang lebih besar untuk reseptor imidazoline daripada untuk reseptor alpha2-adrenergic serebrum, yang membezakan ia daripada rujukan alpha2-agonis.

TANDA-TANDA

Tekanan darah tinggi.

KONTRA

kemurungan yang teruk, kegagalan buah pinggang yang teruk (kreatinin pelepasan <15 ml / min), sebagai langkah berjaga-jaga jika tiada kajian pada masa ini.

AMARAN

Terapi tidak boleh diganggu tiba-tiba; dos perlu dikurangkan secara beransur-ansur.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

  • Seperti semua agen antihipertensi, pemantauan kesihatan yang kerap diperlukan apabila rilmenidine ditadbir kepada pesakit yang mempunyai sejarah baru-baru ini penyakit kardiovaskular (strok, infarksi miokardium).
  • Pengambilan alkohol harus dielakkan semasa rawatan.
  • Dalam pesakit dengan kegagalan buah pinggang, tiada pelarasan dos diperlukan jika pelepasan kreatinin adalah lebih besar daripada 15 mL / min.
  • Dalam ketiadaan eksperimen didokumenkan dalam bidang ini, rilmenidine tidak digalakkan untuk preskripsi untuk kanak-kanak.
  • Mengandung: seperti semua molekul baru, pentadbiran rilmenidine harus dielakkan di kalangan wanita hamil, walaupun tiada kesan teratogenik atau embriotoksik telah diperhatikan dalam kajian haiwan.
  • Laktasi: rilmenidine dikumuhkan dalam susu ibu, dan penggunaannya oleh itu tidak digalakkan semasa penyusuan.
  • Kesan ke atas keupayaan untuk memandu kenderaan motor atau mengendalikan mesin: double-blind, kajian plasebo terkawal tidak menunjukkan rilmenidine untuk mempunyai apa-apa kesan ke atas kepekaan pada dos terapeutik (1or 2 pentadbiran harian 1 mg). Jika dos ini dilampaui, atau jika rilmenidine digabungkan dengan ubat-ubatan lain yang boleh mengurangkan kecerdasan, pemandu kenderaan atau operator mesin perlu diberi amaran tentang kemungkinan mengantuk.

INTERAKSI DADAH

Gabungan tidak digalakkan: kombinasi dengan MAOIs tidak digalakkan; kombinasi dengan antidepresan tricyclic memerlukan berhemah, kerana aktiviti antihipertensi rilmenidine mungkin sebahagiannya menimbulkan kemarahan.

KESAN SAMPINGAN

  • Pada dos 1 mg diberikan sebagai pentadbiran harian tunggal semasa ujian terkawal, kejadian kesan sampingan adalah setanding dengan yang diperhatikan dengan plasebo.
  • Pada dos 2 mg sehari rilmenidine, dikawal kajian perbandingan versusclonidine (0,15-0,30 mg / hari) atau alpha2-methyldopa (500 hingga 1000 mg / hari) menunjukkan bahawa insiden kesan sampingan adalah jauh lebih rendah dengan rilmenidine daripada dengan memuat clonidine atau a-methyldopa.

Kesan sampingan yang jarang berlaku, bukan teruk, dan sementara pada dos terapeutik: asthenia, berdebar-debar, insomnia, mengantuk, keletihan pada latihan, sakit epigastric, kekeringan mulut, cirit-birit, ruam kulit; dan sangat, kaki sejuk, tekanan darah rendah, gangguan seksual, kebimbangan, kemurungan, pruritus, edema, kekejangan, loya, sembelit, rasa panas.

DOS DAN LALUAN PENTADBIRAN

Dos yang disyorkan ialah 1 tablet setiap hari sebagai pentadbiran pagi tunggal. Jika keputusan tidak mencukupi selepas 1 bulan rawatan, dos boleh ditambah kepada 2 tablet setiap hari, yang diberikan dalam dos yang dibahagikan (pagi 1 tablet dan malam) sebelum makan. Hasil daripada penerimaan yang baik klinikal dan biologi, rilmenidine boleh diberikan kepada kedua-dua pesakit hipertensi tua dan kencing manis. Dalam pesakit dengan kegagalan buah pinggang, tiada pelarasan dos adalah perlu pada dasarnya apabila pelepasan kreatinin adalah lebih besar daripada 15 mL / min.

Rawatan boleh diteruskan selama-lamanya.

BERLEBIHAN

Tiada kes penyerapan besar-besaran telah dilaporkan. gejala mungkin dalam apa-apa kemungkinan yang akan ditanda hypotension dan kecerdasan diturunkan. Selain lavage gastrik, ejen sympathomimetic juga mungkin diperlukan. Rilmenidine hanya sedikit dialysable.

Mymedabc.com