RITODRINE

Mymedabc.com

Ritodrine adalah ubat tocolytic digunakan untuk menghentikan buruh semasa bersalin dan adalah yang paling berkesan apabila buruh hanya perlu diganggu untuk jumlah yang singkat. Ia tidak boleh didapati di sesetengah negara, termasuk Amerika Syarikat, kerana beberapa kesan sampingan yang teruk dan ketersediaan lebih selamat, alternatif yang lebih berkesan. Beberapa masalah kesihatan ibu boleh membuat ubat yang tidak selamat, dan ia hanya ditetapkan bagi wanita yang hamil sekurang-kurangnya 20 minggu.

ubat ini berfungsi untuk merehatkan otot-otot di dalam badan. Tidak seperti penenang biasa, bagaimanapun, ia mampu untuk berehat otot dalam rahim bertanggungjawab pengecutan;dengan menghalang kontraksi ini, buruh boleh ditangguhkan. Untuk kegunaan segera, ubat ditadbir oleh IV, biasanya di hospital. Setelah buruh telah terhenti, bentuk pil ubat boleh diambil untuk mencegah buruh sementara dari memulakan lagi. Pil boleh diambil di rumah di bawah arahan doktor dan mengikut jadual yang sangat ketat; dalam banyak kes, penurunan dalam jumlah dadah dalam sistem wanita boleh menyebabkan kelahiran bermula

perkembangan paru-paru janin tidak selesai sehingga beberapa hari sebelum tanda 40-minggu, yang merupakan tempoh kehamilan biasa. Ritodrine paling baik digunakan dalam kes-kes di mana buruh hanya perlu ditangguhkan selama 12 hingga 24 jam. Ini biasanya memberikan suntikan steroid – digunakan untuk mempercepatkan perkembangan paru-paru janin – masa untuk bekerja.Dadah ini menjadi kurang berkesan lebih lama ia diambil. Kehilangan keberkesanan adalah disebabkan oleh sesuatu yang dikenali sebagai tachyphylaxis; dos yang tinggi ritodrine diberikan dalam tempoh yang singkat menyebabkan badan untuk membina pesat kesabaran. Ini ditambah pula dengan beberapa kesan sampingan, sebabnya ramai doktor memilih ubat-ubatan lain untuk menghentikan kelahiran pramatang.

Antara kesan-kesan sampingan yang biasa adalah penglihatan kabur, pening, sakit kepala, loya, dan mulut kering. Ia juga boleh menyebabkan keletihan yang melampau. Dalam kes-kes yang lebih serius, ritodrine juga boleh menyebabkan ibu mengalami kesukaran bernafas dan boleh menyebabkan serangan kebimbangan. Ubat ini juga boleh mempunyai kesan ke atas janin, ketara mempercepatkan nadi bayi dalam kandungan, dengan itu berpotensi menyebabkan kesusahan janin. Walaupun kesan sampingan yang kurang serius adalah yang paling biasa, contoh-contoh kesan-kesan sampingan yang lebih teruk yang luar biasa tinggi. Atas sebab ini, banyak negara tidak membiarkannya lagi ritodrine untuk merawat kelahiran pramatang.

Ubat ini juga boleh menjadi berbahaya untuk wanita yang mempunyai masalah kesihatan tertentu.Mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dan isu-isu tiroid yang tidak terkawal, terutamanya tiroid hiperaktif, boleh mengalami pelbagai komplikasi. Mereka yang mempunyai diabetes dan kebanyakan bentuk penyakit jantung juga tidak mengambilnya; dadah boleh meningkatkan kadar jantung wanita dan juga menyebabkan penurunan tahap gula dalam darah.

Ritodrine pas dengan cepat ke dalam plasenta dan boleh menyebabkan isu-isu kesihatan tambahan pada janin, termasuk masalah perkembangan fizikal dan mental, jika dadah itu diberikan kepada ibu yang kurang daripada 20 minggu bersama-sama dalam kehamilannya.Dadah ini dianggap pilihan oleh kedua-dua pengeluar dan profesional perubatan hanya selepas tanda 20 minggu. Sebelum mengambil ritodrine atau ubat yang lain untuk menghalang kelahiran pramatang, seorang wanita harus memberitahu doktor apa-apa keadaan kesihatan yang wujud terlebih dahulu untuk kedua-dua keselamatan dirinya dan keselamatan anak dalam kandungan.

VIDEO RITODRINE

Mymedabc.com