RITONAVIR

Mymedabc.com
Jenis ubat Perencat protease (PI) ubat antiretroviral
Digunakan untuk Manusia jangkitan immunodeficiency virus (HIV) di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak
Juga dipanggil Norvir®
Terdapat sebagai Tablet dan ubat cecair oral

Ritonavir adalah ubat antiretroviral. Ia digunakan untuk human immunodeficiency virus (HIV). Ia melambatkan kemajuan jangkitan HIV, tetapi ia bukan ubat. HIV memusnahkan sel-sel di dalam badan, yang dipanggil sel-sel CD4 T. Sel-sel ini sejenis sel darah putih dan adalah penting kerana mereka terlibat dalam melindungi badan anda daripada jangkitan. Jika tidak dirawat, jangkitan HIV yang melemahkan sistem imun anda supaya badan anda tidak boleh mempertahankan dirinya daripada bakteria, virus dan kuman lain.

Ritonavir tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan antiretroviral dikenali sebagai perencat protease (PIs). Ianya diberikan bersama beberapa ubat-ubatan antiretroviral lain, sebagai sebahagian daripada terapi gabungan. Kadang-kadang ia ditetapkan untuk meningkatkan tindakan ubat-ubatan antiretroviral lain – apabila ia diberikan seperti ini, ia dirujuk sebagai ritonavir ‘dos rendah.Mengambil tiga atau lebih ubat antiretroviral pada masa yang sama adalah lebih berkesan daripada mengambil satu sahaja. Mengambil kombinasi ubat-ubatan yang berbeza juga mengurangkan risiko bahawa virus itu akan menjadi kebal kepada ubat-ubatan individu. Satu jenama ritonavir (Kaletra┬«) juga mengandungi satu lagi ubat antiretroviral dipanggil lopinavir.Terdapat lebih banyak maklumat yang boleh didapati mengenai jenama ini di dalam risalah maklumat yang berasingan yang dipanggil lopinavir dengan ritonavir.

ubat antiretroviral suka ritonavir melambatkan kemajuan jangkitan HIV dengan mengurangkan jumlah virus dalam badan anda. Ini membantu meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan risiko anda membangunkan komplikasi yang dikaitkan dengan jangkitan HIV.Ritonavir akan ditetapkan untuk anda oleh doktor yang pakar.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil ritonavir ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai kencing manis gula.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung atau telah diberitahu anda mempunyai gangguan irama jantung.
 • Jika anda mempunyai hepatitis (radang hati), atau mana-mana masalah hati yang lain.
 • Jika anda mempunyai hemofilia (gangguan pendarahan yang diwarisi), atau PORPHYRIA(gangguan darah yang diwarisi jarang).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai ritonavir dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil ritonavir tepat seperti yang doktor anda telah memberitahu anda untuk – dos anda akan di label pek untuk mengingatkan anda. Bergantung di mana ubat-ubatan lain yang anda mengambil, anda boleh ditetapkan sebagai ‘dos penuh’ daripada ritonavir (6 tablet dua kali sehari), atau ‘dos rendah (1-2 tablet sekali atau dua kali setiap hari). Menelan tablet dengan minuman air. Jangan menghancurkan atau memecahkan mereka.
 • Jika ritonavir sedang ditetapkan untuk anak anda, anda mungkin diberikan pil atau ubat cecair bagi mereka untuk mengambil, bergantung kepada usia mereka. Dos yang ditetapkan akan bergantung kepada berat badan dan ketinggian anak anda. Doktor anda akan menasihati anda tentang berapa banyak anda perlu memberi bagi setiap dos, dan jika anda menggunakan cecair, bagaimana untuk mengukur dengan betul menggunakan picagari dos. Basuh picagari dengan air selepas setiap kali digunakan.
 • Ambil ritonavir selepas makan atau makanan ringan, dan cuba untuk mengambil ia pada masa yang sama setiap hari. Ini akan membantu anda untuk mengingati untuk mengambilnya.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya apabila anda ingat, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Temu janji biasa anda dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh dipantau. Anda akan perlu mempunyai ujian darah biasa semasa anda mengambil ubat ini.
 • Ia adalah penting bahawa anda terus mengambil rawatan antiretroviral kerap. Ini akan membantu untuk mencegah HIV daripada menjadi tahan kepada ubat-ubatan yang anda ambil. Walaupun anda terlepas hanya sebilangan kecil dos, virus itu boleh menjadi kebal terhadap rawatan.
 • Jika anda mengalami sebarang jangkitan atau keradangan sebaik sahaja anda memulakan rawatan ini, beritahu doktor anda. Hasil daripada mengambil ubat ini, sistem imun anda boleh mula berjuang jangkitan yang hadir sebelum anda memulakan rawatan, tetapi yang anda mungkin tidak sedar.
 • Ikut dengan teliti apa-apa nasihat doktor anda memberikan kepada anda tentang membuat beberapa perubahan gaya hidup untuk mengurangkan apa-apa risiko kerosakan kepada jantung dan saluran darah anda. Ini mungkin termasuk berhenti merokok, makan secara sihat dan mengambil senaman.
 • Walaupun rawatan dengan ubat-ubatan antiretroviral dapat mengurangkan risiko lulus anda HIV kepada orang lain melalui hubungan seks, ia tidak menghentikannya. Ia adalah penting bahawa anda menggunakan kondom.
 • Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi orang-orang dengan HIV untuk merasa rendah atau tertekan, terutamanya selepas diagnosis telah dibuat. Jika anda mempunyai apa-apa perasaan kemurungan maka anda perlu bercakap dengan doktor anda.
 • Sesetengah orang yang telah mengambil ubat-ubatan antiretroviral (terutamanya dari masa ke masa yang panjang) telah membangunkan keadaan yang dipanggil osteonecrosis . Di sini terdapat beberapa tisu tulang mati kerana terdapat bekalan darah berkurangan kepadanya. Ia boleh menyebabkan sakit sendi dan sakit, dan membawa kepada kesukaran dalam pergerakan. Jika anda mendapati mana-mana gejala-gejala ini, bercakap dengan doktor anda.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia sesuai untuk anda berehat. Ini kerana sesetengah ubat mengganggu ritonavir, dan begitu juga sebaliknya. Ini boleh bermakna sama ada yang ritonavir tidak berfungsi dengan betul, atau bahawa ia meningkatkan risiko kesan sampingan daripada ubat-ubatan lain. Khususnya, tidak mengambil Wort St John semasa anda berada di ritonavir.
 • Jika anda mempunyai kencing manis anda mungkin perlu untuk memeriksa glukosa darah anda dengan lebih kerap kerana ubat ini boleh menjejaskan tahap gula dalam darah anda.Doktor anda akan menasihati anda tentang perkara ini.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.
 • Rawatan untuk HIV biasanya sepanjang hayat. Teruskan mengambil ubat ini melainkan anda dinasihatkan sebaliknya, walaupun anda berasa sihat. Ini adalah untuk memastikan sistem imun yang sihat.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa kesan sampingan ritonavir – ini mempengaruhi lebih daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala, otot dan sakit belakang Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Rasa pening, letih lesu, Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik.Jika ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Rasa atau sakit, sakit perut, senak Pastikan anda ingat untuk mengambil dos anda selepas makan. Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
ruam gatal, rasa perubahan panas dan memerah, dengan cara perkara-perkara rasa, kesemutan sensasi, batuk, dan sejuk seperti jangkitan Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : sesetengah orang mengambil ritonavir telah membangunkan pankreatitis (radang pankreas) – tanda-tanda yang paling biasa ini adalah sakit perut, rasa atau sakit, demam, dan perasaan tidak sihat. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala-gejala ini.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com