DAUNORUBICIN

Mymedabc.com

MENGAPA DAUNORUBICIN DITETAPKAN?

Daunorubicin digunakan dengan ubat kemoterapi lain untuk merawat beberapa jenis leukemia mieloid akut (AML; sejenis kanser sel-sel darah putih). Daunorubicin juga digunakan dengan ubat kemoterapi lain untuk merawat beberapa jenis leukemia lymphocytic akut (ALL; sejenis kanser sel-sel darah putih). Daunorubicin berada dalam kelas ubat yang dipanggil anthracyclines. Ia berfungsi dengan memperlahankan atau menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser dalam badan anda.

BAGAIMANAKAH DAUNORUBICIN DIGUNAKAN?

Daunorubicin datang sebagai penyelesaian (cecair) atau sebagai serbuk untuk dicampur dengan cecair yang akan disuntik secara intravena (ke dalam vena) oleh doktor atau jururawat di sebuah kemudahan perubatan bersama-sama dengan ubat-ubatan kemoterapi lain. Apabila daunorubicin digunakan untuk merawat AML, ia biasanya disuntik sekali sehari pada hari tertentu dalam tempoh rawatan anda. Apabila daunorubicin digunakan untuk merawat SEMUA, ia biasanya disuntik sekali seminggu. Tempoh rawatan bergantung kepada jenis ubat-ubatan yang anda ambil, bagaimana badan anda bertindak balas kepada mereka, dan jenis kanser yang anda ada.

Tanya ahli farmasi atau doktor anda untuk salinan maklumat pengilang untuk pesakit.

KEGUNAAN LAIN DAUNORUBICIN

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENERIMA SUNTIKAN DAUNORUBICIN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada daunorubicin, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam suntikan daunorubicin. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi yang lain preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut ubat-ubatan yang disenaraikan dalam bahagian AMARAN PENTING dan satu daripada yang berikut:,,, azathioprine (imuran) cyclosporine (Neoral, Sandimmune) methotrexate (Rheumatrex, Trexall) sirolimus (Rapamune), dan tacrolimus (Prograf). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan. Ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan daunorubicin, jadi pastikan untuk memberitahu doktor mengenai semua ubat-ubatan yang anda ambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai apa-apa keadaan perubatan.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Anda tidak perlu menjadi hamil semasa anda menerima suntikan daunorubicin. Jika anda hamil semasa menerima daunorubicin, hubungi doktor anda.Daunorubicin boleh membahayakan janin.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

DAUNORUBICIN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • loya
 • muntah
 • kudis dalam mulut dan tekak
 • cirit-birit
 • sakit perut
 • keguguran rambut
 • air kencing merah

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ATAU MEREKA YANG DISENARAIKAN DALAM SEKSYEN AMARAN PENTING, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • kemerahan, sakit, bengkak, atau pembakaran di tapak di mana suntikan itu diberikan
 • ruam
 • gatal-gatal
 • gatal-gatal
 • kesukaran bernafas atau menelan

Daunorubicin boleh meningkatkan risiko bahawa anda akan membangunkan kanser lain.Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko mengambil ubat ini.

Daunorubicin boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada program Pelaporan Acara Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Buruk talian

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO DAUNORUBICIN

Mymedabc.com