SALBUTAMOL

Mymedabc.com

Salbutamol dipanggil ubat bronkodilator kerana ia mengembangkan (meluaskan) saluran pernafasan. Ia berfungsi dengan membuka saluran udara dalam paru-paru anda supaya udara dapat mengalir ke dalam paru-paru anda lebih bebas. Ini membantu untuk melegakan gejala-gejala asma dan obstruktif kronik penyakit paru-paru (COPD) seperti batuk, berdehit dan perasaan tercungap-cungap. Ia bermula untuk bekerja dalam beberapa minit dan kesannya akan bertahan antara 3-5 jam.

inhaler Salbutamol dirujuk sebagai inhaler ‘pelega’ atau inhaler ‘biru’. Ini adalah kerana mereka melegakan gejala-gejala sesak nafas, dan inhaler biasanya berwarna biru. Walaupun mereka melegakan sesak nafas, mereka tidak menghalang sesak nafas itu daripada berlaku.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan inhaler salbutamol adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi. Ini kerana ia adalah penting bahawa pernafasan anda dikawal dengan baik jika anda hamil.
 • Jika anda mempunyai kelenjar tiroid yang terlalu aktif.
 • Jika anda mempunyai jantung atau saluran darah masalah, atau jika anda mempunyai degupan jantung yang tidak teratur.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai diabetes (paras gula yang tinggi dalam darah).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum menggunakan inhaler anda, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai salbutamol, gambar rajah untuk mengingatkan anda bagaimana untuk menggunakan dan membersihkan peranti inhaler anda, dan mendapatkan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami gunakannya.
 • Ikut arahan doktor anda dengan teliti dan pastikan anda tahu bagaimana untuk menggunakan inhaler anda dengan betul. Terdapat beberapa jenis peranti inhaler. Sebahagian daripada peranti ini menghasilkan semburan yang anda menyedut, yang lain diaktifkan apabila anda bernafas. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk menggunakan peranti ini anda telah diberikan, minta jururawat, doktor atau ahli farmasi untuk menunjukkan kepada anda.
 • Anda akan menerima satu pelan tindakan asma bertulis daripada jururawat asma atau doktor yang akan memberitahu anda berapa banyak pewangi (sedutan) untuk digunakan bagi setiap dos, dan bilangan maksimum pewangi anda perlu menggunakan dalam 24 jam. Jika anda tidak mendapat kelegaan daripada gejala-gejala anda selepas menggunakan inhaler salbutamol, anda perlu hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta.
 • Doktor anda boleh memberi anda alat spacer untuk digunakan dengan inhaler salbutamol terutamanya jika anda berjuang untuk menyelaraskan pernafasan dalam dan menekan peranti inhaler. peranti Spacer juga berguna untuk memberi salbutamol kepada anak-anak muda.peranti ini membantu untuk memastikan bahawa ubat itu bergerak terus ke dalam paru-paru.Doktor atau ahli farmasi akan dapat menasihati anda tentang bagaimana untuk menggunakan peranti spacer dengan alat sedut.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda dan klinik asma. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak keadaan anda secara tetap.
 • Pastikan anda menyimpan inhaler salbutamol anda dengan anda sepanjang masa sekiranya anda perlu untuk menggunakannya. Ia harus menyediakan anda dengan bantuan beberapa jam. Jika pada bila-bila masa anda rasa ia tidak berfungsi, anda harus memberitahu asma jururawat / doktor anda dengan segera.
 • Jika anda menggunakan inhaler lain pada masa yang sama, menggunakan inhaler salbutamol pertama dan kemudian tunggu beberapa minit sebelum menggunakan inhaler lain.Salbutamol membuka saluran udara anda untuk membolehkan inhaler lain untuk bekerja dengan lebih berkesan.
 • Sila baca dengan teliti pelan tindakan asma anda dari jururawat atau doktor anda. Ia akan memberitahu anda bagaimana untuk menguruskan asma anda dan ia juga akan mengatakan apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai serangan asma.
 • Jika pada bila-bila masa pernafasan anda menjadi lebih teruk, terus menggunakan inhaler anda tetapi juga hubungi doktor atau jururawat anda untuk mendapatkan nasihat merta .Juga, jika anda perlu menggunakan bilangan maksimum sedutan salbutamol setiap hari (atau jika anda terus mempunyai gejala walaupun menggunakan jumlah maksimum), anda mesti memberitahu doktor anda tentang perkara ini juga, kerana anda mungkin memerlukan rawatan tambahan.
 • Jangan merokok. Merokok menyebabkan kerengsaan dan kerosakan pada paru-paru, dan akan membuat keadaan anda lebih teruk. Bercakap dengan doktor atau amalan jururawat anda untuk nasihat lanjut jika anda menghadapi kesukaran untuk berhenti merokok.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan salbutamol. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan inhaler anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

salbutamol biasa kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
rasa goyah Perasaan ini tidak lama lagi perlu lulus
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai. Jika sakit kepala berterusan, bercakap dengan doktor anda
ketegangan saraf, kekejangan otot, menyedari denyutan jantung anda Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor atau klinik anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh inhaler, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan ubat-ubatan anda yang lain.Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan. Jika anda mengesyaki bahawa anda atau orang lain mungkin telah mengambil dos berlebihan ubat ini, pergi ke kemalangan dan jabatan kecemasan hospital tempatan anda. Ambil bekas dengan anda, walaupun ia kosong.

Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Ubat ini adalah untuk anda. Jangan sekali-kali memberikannya kepada orang lain walaupun keadaan mereka kelihatan sama seperti anda.

Jangan simpan out-of-tarikh atau ubat-ubatan yang tidak diingini. Membawa mereka ke farmasi tempatan anda yang akan melupuskan mereka untuk anda.

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai ubat ini meminta ahli farmasi anda.

Mymedabc.com