SALCATONIN

Mymedabc.com

APA SALCATONIN DIGUNAKAN UNTUK

Salcatonin adalah sama dengan calcitonin, hormon yang dihasilkan oleh badan.
Salcatonin digunakan untuk merawat penyakit Paget apabila terapi lain tidak boleh digunakan atau telah terbukti berjaya
penyakit Paget adalah gangguan kronik tulang-tulang rangka. Tulang adalah tisu hidup dan, seperti bahagian-bahagian badan yang lain, ia sentiasa diperbaharui. Proses ini dipanggil pembentukan semula tulang.
Remodelling melibatkan dua jenis sel tulang – osteoclasts, yang memecahkan tulang lama dan osteoblas, yang membuat tulang baru. Pada orang dengan penyakit Paget osteoklas dalam sebilangan tulang terlalu aktif, menyebabkan tulang untuk memecahkan lebih cepat daripada biasa. Osteoblas kemudian cuba untuk bekerja lebih cepat untuk menggantikan tulang yang hilang. The tulang baru yang terbentuk mungkin lebih tebal tetapi lebih lemah daripada biasa, yang boleh menyebabkan rasa sakit dan boleh membawa kepada keretakan (patah tulang).
Salcatonin berfungsi dengan perlahan pecahan tulang dengan osteoklas. Ini membolehkan pembentukan semula tulang untuk kembali ke normal dan melindungi tulang daripada lemah.Salcatonin juga boleh melegakan kesakitan tulang.
Salcatonin juga digunakan untuk merawat Hiperkalsemia (paras kalsium yang tinggi dalam darah)
Ia membantu untuk mengurangkan tahap kalsium dalam darah apabila ia menjadi terlalu tinggi.
Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai mengapa Salcatonin telah ditetapkan untuk anda.
Doktor anda mungkin telah ditetapkan ubat ini atas sebab-sebab lain.
Salcatonin hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Ia tidak menyebabkan ketagihan.
Salcatonin tidak digalakkan untuk kanak-kanak kecuali dalam kes-kes khas, kerana pengalaman dengan menggunakan Salcatonin dalam kumpulan umur ini adalah terhad.

SEBELUM ANDA MENGGUNAKAN SALCATONIN

APABILA ANDA TIDAK BOLEH MENGGUNAKAN IA

Jangan gunakan Salcatonin jika anda mempunyai alahan kepada:
salcatonin, bahan aktif dalam Salcatonin
mana-mana bahan-bahan lain yang disenaraikan pada akhir risalah ini
Anda boleh mendapatkan gatal-gatal atau ruam kulit gatal, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak, semput atau bernafas bermasalah, denyutan jantung yang cepat, rasa hendak pitam atau gejala-gejala lain jika anda menggunakannya.
Doktor anda mungkin telah menjalankan ujian kulit untuk mengesan alahan sebelum memberi anda ubat ini. Lihat bahagian ‘kesan sampingan’ risalah ini untuk maklumat lebih lanjut mengenai reaksi alahan.
Jangan gunakan Salcatonin jika anda mengandung atau menyusukan anak.
Tidak ada pengalaman yang cukup dengan Salcatonin di kalangan wanita hamil atau ibu-ibu kejururawatan untuk mengesyorkan penggunaannya. Doktor anda boleh berbincang dengan anda risiko dan manfaat menggunakan ubat ini semasa anda hamil atau menyusukan bayi.
Jangan gunakan Salcatonin jika bungkusan adalah koyak atau menunjukkan tanda-tanda kerosakan.
Dalam kes itu, kembalikan kepada ahli farmasi.
Jangan gunakan Salcatonin selepas penggunaan oleh (luput) tarikh dicetak pada pek atau ampoule.
Jika anda menggunakannya selepas tarikh luput telah berlalu, ia mungkin tidak berfungsi dengan baik seperti yang sepatutnya.

SEBELUM ANDA MULA MENGGUNAKANNYA

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah dengan buah pinggang anda.
Doktor anda mungkin mahu menetapkan dos yang lebih rendah sebanyak Salcatonin daripada biasa jika anda mempunyai masalah buah pinggang.

MENGAMBIL UBAT-UBATAN LAIN

Beritahu doktor anda jika anda mengambil litium.
dos anda mungkin perlu diselaraskan.
Beritahu doktor anda jika anda mengambil sebarang ubat lain, termasuk ubat-ubatan yang dibeli tanpa preskripsi dari sebuah kedai makanan farmasi, pasar raya atau kesihatan.
Ubat-ubat lain boleh menjejaskan cara Salcatonin berfungsi. Doktor atau ahli farmasi boleh memberitahu anda apa yang perlu dilakukan jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan lain.
Jika anda belum memberitahu doktor anda tentang apa-apa perkara-perkara ini, beritahu dia / dia sebelum anda menggunakan Salcatonin.

BAGAIMANA UNTUK MENGGUNAKAN SALCATONIN

Ikut semua arahan yang diberikan oleh doktor dan ahli farmasi anda dengan teliti.
Arahan ini mungkin berbeza daripada maklumat yang terkandung di dalam risalah ini.
Jika anda tidak memahami arahan pada label, bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk bantuan.

BAGAIMANA IA DIBERIKAN

Salcatonin tidak boleh diambil melalui mulut kerana ia cepat rosak dalam perut. Sebaliknya, ia diberikan sebagai suntikan. Ia boleh disuntik secara intravena (ke dalam vena) atau intramuskular (ke dalam otot paha atau punggung). Ia juga boleh disuntik subcutaneously. Ini bermakna bahawa ia disuntik ke dalam lapisan lemak bawah kulit.
Jika anda akan memberi suntikan subkutaneus diri, doktor atau jururawat anda akan mengajar anda bagaimana untuk menyuntik diri anda dengan betul.
Jika anda tidak pasti tentang apa-apa, tanya doktor atau jururawat anda sebelum anda bermula.

BERAPA BANYAK YANG DIBERIKAN

Dos Salcatonin bergantung kepada keadaan yang dirawat.
Untuk penyakit Paget: Dos yang biasa adalah 80 hingga 100 IU (unit antarabangsa) Salcatonin setiap hari atau setiap dua hari. dos yang diberikan melalui suntikan intramuskular atau subkutaneus. Dos Salcatonin boleh diselaraskan bergantung kepada tindak balas kepada rawatan.Ubat ini mungkin diperlukan untuk mana-mana sahaja dari beberapa bulan untuk beberapa tahun.
Untuk Hiperkalsemia: Dos yang biasa adalah 5 hingga 10 IU Salcatonin per kg berat badan setiap hari. Ia boleh diberikan secara intravena atau melalui suntikan intramuskular atau subkutaneus.

JIKA ANDA TERLUPA UNTUK MENGGUNAKANNYA

Jika ia adalah lebih daripada 4 jam sehingga dos seterusnya adalah kerana, menyuntik dos sebaik sahaja anda ingat dan kemudian kembali ke menyuntiknya seperti biasa.
Jika ia adalah kurang daripada 4 jam sehingga dos seterusnya adalah kerana, tunggu dan menyuntik dos anda pada masa yang biasa.
Jangan gunakan dos berganda untuk membuat untuk satu yang anda terlepas.
Ia tidak akan melakukan sebarang kemudaratan jika anda tertinggal satu dos tetapi beberapa gejala-gejala anda boleh datang kembali buat sementara waktu sehingga anda kembali mengikut jadual.
Jika anda mempunyai masalah untuk mengingati bila untuk menggunakan ubat anda, tanya ahli farmasi anda untuk beberapa petunjuk.

JIKA ANDA MENGGUNAKAN TERLALU BANYAK (TERLEBIH DOS)

Segera menelefon doktor atau Pusat Maklumat Racun (telefon 13 11 26), atau pergi ke Kemalangan dan Kecemasan di hospital terdekat jika anda berfikir bahawa dos berlebihan yang telah berlaku.Adakah ini walaupun tidak ada tanda-tanda ketidakselesaan atau keracunan.

SEMASA ANDA MENGGUNAKAN SALCATONIN

PERKARA YANG PERLU ANDA LAKUKAN

Simpan semua pelantikan doktor anda supaya kemajuan anda boleh disemak.
Jika anda perlu mengambil Salcatonin untuk masa yang lama (contohnya, untuk merawat penyakit Paget), doktor anda mungkin mahu anda mempunyai X-ray atau ujian darah dan air kencing dari semasa ke semasa untuk memastikan Salcatonin yang bekerja dan untuk mengelakkan sampingan yang tidak diingini kesan daripada berlaku. Jika anda menerima penyelesaian Salcatonin untuk suntikan atau infusi untuk masa yang lama, beritahu doktor anda dan doktor anda akan menilai manfaat terhadap risiko yang mungkin dan menasihati anda. Menggunakan Salcatonin untuk masa yang lama mungkin meningkatkan risiko kanser
Sila berjumpa doktor jika simptom anda muncul semula.
Kadang-kadang selepas menggunakan Salcatonin untuk seketika, gejala-gejala anda mungkin muncul semula (ini dipanggil “pemulihan” kesan). Jika ini berlaku, doktor anda boleh berhenti Salcatonin untuk masa yang singkat dan kemudian mula sekali lagi. Ini membantu untuk memulihkan kesan-kesan baik ubat.
Jika anda adalah kira-kira untuk memulakan sebarang ubat baru, ingatkan doktor dan ahli farmasi anda bahawa anda sedang menjalani rawatan dengan Salcatonin.
Beritahu doktor lain, doktor gigi dan ahli farmasi yang merawat anda bahawa anda sedang menjalani rawatan dengan Salcatonin.

PERKARA YANG TIDAK BOLEH DILAKUKAN

Jangan berikan ubat ini kepada orang lain, walaupun tanda-tanda mereka seolah-olah menjadi sama seperti anda.
Jangan gunakan Salcatonin untuk merawat sebarang masalah lain melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

PERKARA YANG BERHATI-HATI

Jadilah memandu berhati-hati atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana Salcatonin memberi kesan kepada anda.
Ubat ini boleh menyebabkan pening pada sesetengah orang. Pastikan anda tahu bagaimana anda bertindak balas terhadap Salcatonin sebelum anda memandu kereta, mengendalikan mesin atau melakukan apa-apa lagi yang boleh menjadi berbahaya.

KESAN SAMPINGAN

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda secepat mungkin jika anda tidak berasa sihat semasa anda menggunakan Salcatonin.
Semua ubat-ubatan mempunyai kesan sampingan. Kadang-kadang mereka yang serius, tetapi kebanyakan masa mereka tidak. Anda mungkin memerlukan rawatan perubatan jika anda mendapat beberapa kesan sampingan.
Jangan terkejut dengan senarai kesan sampingan yang mungkin. Anda mungkin tidak mengalami apa-apa daripada mereka.
Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk menjawab apa-apa soalan yang anda mungkin ada.
Beritahu doktor anda jika anda mendapati apa-apa kesan sampingan yang berikut dan mereka bimbang anda:
kemerahan, bengkak atau sakit di tapak suntikan
loya atau muntah-muntah
sakit perut
muka merah yang panas
pening
hantaran kerap kencing atau lulus dalam jumlah yang besar air kencing
cirit-birit
sakit kepala
demam dan seram sejuk
sakit sendi
kebas, kesemutan atau kekejangan di tangan atau kaki
gatal-gatal daripada telapak tangannya
rasa yang luar biasa
keletihan
gangguan penglihatan
menggeletar
Berhenti menggunakan Salcatonin dan beritahu doktor anda dengan segera atau pergi ke Kemalangan dan Kecemasan di hospital terdekat jika satu daripada yang berikut berlaku:
reaksi yang teruk di tapak suntikan
bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak
bengkak pada bahagian-bahagian badan yang lain seperti kaki atau pergelangan kaki
sesak di dada, semput atau pernafasan bermasalah
gatal-gatal atau ruam kulit gatal (boleh memberi kesan kepada seluruh badan)
denyutan jantung yang cepat
pengsan
Anda mungkin mengalami reaksi alahan yang serius untuk Salcatonin dan mungkin memerlukan rawatan perubatan segera atau dimasukkan ke hospital. Reaksi alahan jarang berlaku.
Beritahu doktor anda jika anda mendapati apa-apa lagi yang membuat anda rasa tidak sihat.
kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas mungkin berlaku pada sesetengah orang.

SELEPAS MENGGUNAKAN SALCATONIN

SIMPANAN

Pastikan ampul dalam karton tersebut sehingga ia adalah masa untuk menggunakannya.
Pastikan ampul anda di dalam peti sejuk (kira-kira 2 ┬░ C hingga 8 ┬░ C). Tidak membekukan.
Simpan ubat di mana kanak-kanak tidak dapat mencapainya.

PELUPUSAN

Membuang apa-apa Salcatonin kiri dalam ampul sekali dos yang telah disuntik.
Salcatonin tidak mengandungi sebarang bahan pengawet.
Melupuskan ampul digunakan dengan selamat.
Jika doktor anda memberitahu anda untuk berhenti menggunakan Salcatonin atau anda mendapati bahawa ia telah melepasi tarikh tamat tempoh atau telah ditinggalkan keluar dari peti sejuk, tanya ahli farmasi anda apa yang perlu dilakukan dengan mana-mana ubat yang anda telah meninggalkan lebih.

VIDEO SALCATONIN

Mymedabc.com