SCOPOLAMINE

Mymedabc.com

APA SCOPOLAMINE?

Scopolamine adalah ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat penyakit Parkinson, kekejangan otot, sindrom usus, dan loya, muntah-muntah dan pening yang sering mengiringi mabuk.

Walaupun Scopace, jenama-nama bentuk tablet scopolamine, telah dihentikan pada tahun 2011, beberapa pengkompaunan farmasi membuat replika itu.

Di bawah nama Transderm-Scop, yang dibuat oleh Novartis, scopolamine juga boleh didapati sebagai tampalan kulit di belakang telinga dipakai untuk membendung keadaan mabuk laut dan muntah yang dikaitkan dengan beberapa anestetik dan ubat penahan sakit pembedahan.

Scopolamine tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil anticholinergics. Ini kerja dengan menyekat aktiviti acetycholine neurotransmitter, yang merangsang bahagian otak yang mencetuskan loya dan muntah-muntah, serta pergerakan otot sukarela dalam paru-paru dan gastrousus dan kencing.

Diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1979, scopolamine juga telah ditetapkan “label off” untuk asma, kemurungan, sebagai ubat rokok-pemberhentian, dan untuk melegakan rasa loya yang mengiringi kemoterapi.

PENYALAHGUNAAN SCOPOLAMINE

Sebagai alkaloid yang diperolehi dari kilang belladonna itu, scopolamine mempunyai potensi untuk disalahgunakan.

Antara tahanan yang merokok tablet scopolamine dihancurkan, halusinasi adalah kesan neurologi yang paling biasa, dengan amnesia tidak jauh di belakang, menurut satu kajian dalam jurnal Penggunaan Bahan & Salah Guna.

Scopolamine juga telah digunakan oleh penjenayah untuk menenangkan mangsa, terutamanya di Colombia, di mana pokok itu dari mana ia mendapat proliferates.

Tergelincir ke dalam minuman, makanan, atau disiramkan keping kertas, ia menyebabkan mangsanya supaya tunduk patuh bahawa mereka telah dikenali untuk mengosongkan akaun bank mereka dan membantu pencuri merompak rumah mereka, melaporkan Naib Berita dalam dokumentari “Dadah Paling Berbahaya di dunia. ”

AMARAN SCOPOLAMINE

Walaupun dalam dos terapeutik, scopolamine datang dengan amaran yang serius.

Walaupun jarang berlaku, dalam dos yang biasa ia boleh menyebabkan kekeliruan, hasutan, ucapan bertele-tele, halusinasi, dan paranoia.

Ia boleh menghasilkan reaksi alahan, memberi isyarat dengan kesukaran bernafas, penyempitan tekak, bengkak bibir, lidah, atau muka, dan gatal-gatal. Sebelum mengambil scopolamine, membincangkan sebarang alahan anda mempunyai dengan doktor anda.

Anda juga perlu berbincang dengan doktor anda jika anda mempunyai glaukoma, penyakit buah pinggang, penyakit hati, penyakit jantung, atau kegagalan jantung kongestif. Scopolamine biasanya tidak digalakkan jika anda mempunyai keadaan ini.

Jika anda mempunyai kesukaran membuang air kecil kerana pembesaran prostat atau khidmat dalam pundi kencing, scopolamine boleh memburukkan gejala ini.

Sejak scopolamine boleh membuat badan lebih sensitif kepada haba, anda perlu berhati-hati di luar rumah semasa cuaca panas, menurut Maklumat Kesihatan Pengguna Corp., atau apabila di tab mandi panas atau sauna.

SCOPOLAMINE DAN KEHAMILAN

Scopolamine di FDA Kehamilan Kategori C, bermakna risiko kepada janin itu tidak diketahui, supaya berbincang dengan doktor anda jika anda mengandung atau cuba untuk hamil, sebelum mengambil scopolamine.

Walaupun tidak ada kajian manusia untuk mendokumentasikan keselamatan scopolamine semasa menyusu, Akademi Pediatrik Amerika menganggap scopolamine untuk menjadi serasi dengan penyusuan.

KESAN-KESAN SAMPINGAN SCOPOLAMINE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA SCOPOLAMINE

 • mulut kering atau kulit kering
 • mengantuk
 • Pening
 • kegelisahan
 • Penglihatan kabur
 • murid diluaskan
 • Mata yang kering atau gatal
 • sembelit
 • berpeluh menurun

Bincangkan kesan-kesan sampingan dengan doktor anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG SERIUS

 • Gatal-gatal atau gatal-gatal, bengkak di muka dan tangan anda, atau bengkak atau kesemutan di dalam mulut atau tekak, sesak dada, kesukaran bernafas – ini boleh menjadi tanda-tanda tindak balas alahan
 • penglihatan kabur atau gagap (sakit mata atau kemerahan, melihat halos sekitar lampu, penglihatan kabur, sensitiviti meningkat kepada cahaya, halusinasi, pemikiran yang luar biasa atau tingkah laku)
 • Flushing atau kemerahan di muka, leher, lengan atau bahagian atas dada
 • degupan jantung yang cepat
 • Kekeliruan, atau perubahan tingkah laku
 • kesukaran membuang air kecil
 • murid diluaskan, disertai dengan sakit dan kemerahan mata

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala di atas, dan berhenti menggunakan scopolamine. Sedar bahawa loya, muntah-muntah, pening, sakit kepala, dan kecuaian boleh berlaku jika anda telah mengambil scopolamine untuk lebih daripada beberapa hari dan kemudian berhenti mengambilnya.

INTERAKSI SCOPOLAMINE

SCOPOLAMINE DAN ALKOHOL

Anda perlu minum alkohol berhati-hati atau tidak sama sekali semasa mengambil scopolamine, kerana ia boleh memperhebatkan kesan sampingan seperti mengantuk dan pening kepala.

Anda juga harus mengelak daripada memandu, mengendalikan mesin, atau melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti lain yang memerlukan perhatian penuh anda semasa mengambil scopolamine, atau sekurang-kurangnya meneruskan dengan berhati-hati, kerana dadah boleh melambatkan sistem saraf pusat dan menghalang tindak balas.

SCOPOLAMINE DAN DADAH INTERAKSI

Semak dengan doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan lain, terutamanya yang boleh menyebabkan rasa mengantuk â € “seperti ubat selesema dan alahan, ubat penenang, dan ubat penahan sakit narkotik â €” kerana scopolamine boleh meningkatkan kesan-kesan.

Sejak scopolamine memperlahankan penghadaman, ia mungkin menyebabkan ubat-ubatan lain yang anda ambil, seperti phenothiazines (chlorpromazine), tidak berkesan.

Scopolamine juga mungkin berinteraksi dengan ubat-ubatan ini:

 • anticholinergics Lain-lain (benztropine)
 • Anhistamines (diphenhydramine, Meclizine)
 • antidepresan tricyclic (amitriptyline), kerana mereka memperhebatkan kesan sampingan scopolamine ini

Scopolamine juga tidak diambil jika anda mengambil kalium klorida, sama ada dalam kapsul atau bentuk tablet.

SCOPOLAMINE DOS

Scopolamine paling biasa datang dalam 0,4 miligram (mg) tablet, atau sebagai patch ‘Transdermal kulit digunakan di belakang telinga yang menyampaikan 1 mg scopolamine selama tiga hari.

Hanya satu patch perlu dipakai pada satu masa, dan ia perlu digunakan empat jam lebih awal untuk mencegah mabuk perjalanan. Elakkan sentuhan dengan lapisan pelekat patch apabila mengeluarkannya dari pakej untuk mengelakkan pencemaran.

Ambil pil seperti yang diarahkan oleh doktor anda, yang biasanya 0.4 hingga 0.8 mg setiap lapan jam sekali, dengan segelas penuh air.

Bagi kanak-kanak yang berumur 12 ke bawah, dos maksimum adalah 0.3 mg. Kanak-kanak dan warga tua adalah lebih terdedah kepada kesan sampingan ubat.

SCOPOLAMINE OVERDOSE

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera, atau hubungi kawalan racun talian bantuan jika anda fikir anda atau orang lain telah menggunakan terlebih pada scopolamine.

Gejala berlebihan adalah mengantuk dan rasa pening, hasutan, demam, mudah terangsang, sawan, dan halusinasi.

TERLEPAS DOS SCOPOLAMINE

Ambil dos anda hilang dari scopolamine sebaik sahaja anda ingat. Tetapi jika ia dekat dengan masa untuk dos seterusnya, menunggu dan mengambil dos yang dijadualkan seterusnya.

Jangan ambil dos tambahan untuk membuat untuk yang anda terlepas.

VIDEO SCOPOLAMINE

Mymedabc.com