SHARK RAWAN

Mymedabc.com

Apa yang yu rawan?

Hanya apa yang namanya: Shark rawan adalah semata-mata bahan rangka yu. Tetapi ramai orang percaya bahan ini tidak lebih daripada menjaga makhluk laut bersama-sama. Sejak buku Sharks Jangan Dapatkan Cancer berada di pasaran, yu rawan telah disebut-sebut sebagai pejuang kanser yang kuat dalam manusia. Orang juga mengambil tulang rawan dengan harapan ia akan melegakan kesakitan dan keradangan artritis.

makanan tambahan Rawan boleh didapati dalam pil, serbuk, dan ekstrak cecair, antara bentuk lain. Jika anda mahu, anda boleh menerima rangka yu anda melalui enema, campuran intravena, atau suntikan di bawah kulit, ke dalam perut, atau antara otot. Tetapi sebelum anda tergesa-gesa ke kedai makanan kesihatan anda, anda perlu mengambil melihat lebih dekat apa rawan jerung yang boleh dan tidak boleh lakukan.

Boleh yu rawan kanser membantu melawan?

Ungkapan “jerung tidak mendapat kanser” telah menjadi satu seruan di kalangan orang-orang yang pakej dan menjual yu rawan. A lebih tepat, jika kurang kacau, frasa akan menjadi “jerung lakukan mendapat kanser, tetapi tiada siapa yang tahu dengan tepat berapa kerap.” Menurut Institut Kanser Kebangsaan dan University of Pennsylvania, jerung telah diketahui mengalami melanomas, sarcomas, tumor otak , kanser darah, dan juga kanser tulang rawan.

Sudah tentu, hakikat bahawa jerung lakukan mendapat kanser tidak bermakna makanan tambahan adalah tidak bernilai. Malah terdapat beberapa sebab untuk optimis. Sejak tahun 1970-an, banyak kajian tabung uji dan haiwan telah mendapati bahawa yu rawan boleh menghentikan atau melambatkan pertumbuhan saluran darah yang memakan tumor. (Dalam satu kajian yang menjadi tajuk utama akhbar pada tahun 1998, Dr. Yehuda Folkman Hospital Kanak-kanak Boston mendapati bahawa angiostatin dadah dan endostatin boleh mengecutkan tumor pada tikus melalui mekanisme yang sama.) Rawan juga mungkin dapat menahan atau mengelakkan kanser dengan menghalang kerosakan kepada bahan genetik dalam sel-sel sihat.

Malangnya, kejayaan yu rawan di dalam makmal tidak diterjemahkan dengan baik untuk rawatan tubuh manusia. Satu kajian Cuba dilindungi di 60 Minutes mendapati bahawa ramai pesakit kanser “berasa lebih baik” selepas mengambil yu rawan, tetapi National Cancer Institute dipanggil kajian “tidak lengkap dan tidak menarik.” Satu kajian yang lebih terkini dan menyeluruh pesakit kanser 379 paru-paru, yang dibiayai oleh Pusat Kebangsaan Perubatan Komplementari dan Alternatif dan Institut Kanser Kebangsaan, mendapati bahawa makanan tambahan yu rawan tidak meningkatkan kadar kelangsungan hidup keseluruhan. A 2005 kajian 88 pesakit dengan kolorektal maju atau kanser payudara juga mendapati tiada manfaat, walaupun kajian itu dihentikan awal kerana separuh daripada pesakit tidak dapat menerima makanan tambahan itu.

Selepas lebih dua dekad kajian itu, masih tidak ada bukti jelas yang yu rawan boleh melawan kanser pada manusia.

Boleh yu rawan mudah arthritis?

Para saintis telah hampir-hampir tidak mengkaji keupayaan yu rawan untuk meringankan artritis, tetapi mereka telah mengambil melihat lebih dekat salah satu komponen utama: sulfat kondroitin.Kompaun ini adalah satu fenomena alternatif penyembuhan yang tersendiri, walaupun sulfat kondroitin dalam makanan tambahan di kedai makanan kesihatan anda sering datang daripada lembu bukannya jerung.

Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa kondroitin sulfat mungkin mempunyai beberapa kuasa penyembuhan. Satu kajian ke atas 120 pesakit di Pusat Hospitalier Universitaire di Toulouse, Perancis, mendapati bahawa mereka yang mengambil kompaun selama tiga bulan merasakan kesakitan yang kurang bersama dan mengambil ubat penahan sakit kurang daripada pesakit yang mengambil plasebo. Satu kajian yang sama sebanyak 87 pesakit dengan osteoarthritis lutut yang dijalankan di Hospital Pitii Salpjtrihre di Paris mendapati bahawa kondroitin sulfat lega kesakitan, dan kedua-dua pesakit dan doktor mereka melihat peningkatan keseluruhan dalam keadaan mereka.

Kerana salah satu komponennya seolah-olah membantu pesakit arthritis, ia masuk akal bahawa yu rawan akan memberi manfaat kepada penghidap. Tetapi untuk melegakan artritis, ia mungkin lebih masuk akal untuk membeli lurus kondroitin sulfat anda. Ambil perhatian yang ia boleh menyebabkan sakit perut dan loya dalam beberapa kes.

Adalah yu rawan berbahaya?

Tiada siapa yang telah mengkaji kesan-kesan jangka panjang yu rawan, tetapi majoriti orang seolah-olah bertolak ansur dengan makanan tambahan itu dalam dos yang kecil. Ada yang kesan sampingan pengalaman, yang boleh termasuk rasa loya, muntah-muntah, pening, sakit perut dan kembung, sembelit, demam dan keletihan. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan meningkatkan tahap gula dalam darah. Mengambil yu rawan boleh membawa kepada beban kalsium dalam darah, terutamanya jika anda menggunakan makanan tambahan kalsium. Terdapat juga satu laporan hepatitis berlaku dalam seseorang yang mengambil yu rawan.

Bagi sesetengah orang, yu rawan adalah tidak bernilai risiko. Menurut laporan dari University of Pennsylvania, kanak-kanak dan wanita hamil perlu mengelakkan makanan tambahan kerana ia boleh memperlahankan pertumbuhan normal kanak-kanak dan janin. Orang yang telah baru-baru ini menjalani pembedahan juga dinasihatkan supaya tidak mengambil ia, kerana ia boleh melambatkan penyembuhan. Akhirnya, mempunyai enema Yu-rawan boleh mencetuskan jangkitan yang mengancam nyawa dalam mereka yang mempunyai bilangan sel darah putih yang rendah.

VIDEO SHARK RAWAN

Mymedabc.com