SILYMARIN

Mymedabc.com

ASAS: Silymarin secara tradisinya telah digunakan sebagai ubat untuk gangguan hati tetapi mempunyai manfaat dalam rawatan kencing manis, kanser, dan pendedahan kimia toksik. Ia adalah ekstrak antioksidan dari benih milk thistle (Silybum Marianum) dan jauh lebih kuat daripada seluruh benih atau tumbuhan yang belum diproses. Chemists mengklasifikasikan silymarin sebagai flavonolignan, dan ia terdiri daripada beberapa sebatian, termasuk Silybin.

ALIAS: Silymarin makanan tambahan yang dijual dalam bentuk produk yang seragam, dan juga dalam bentuk thistle susu. Ia telah digunakan sekurang-kurangnya 2,000 tahun, termasuk di Greece purba dan Rom.

BAGAIMANA silymarin KERJA: Silymarin bekerja melalui beberapa mekanisme yang berbeza.Pertama, sebagai antioksidan ia menghilangkan radikal bebas yang merosakkan sel. Kedua, ia menyekat aktiviti tumor nekrosis faktor-alpha dan interleukin-6, dan oleh itu mempunyai ciri-ciri anti-radang. Ketiga, ia mempunyai cytoprotective manfaat (sel-melindungi) yang telah ditunjukkan secara khusus di dalam hati, pankreas, buah pinggang, dan
sel-sel otak.

MANFAAT KESIHATAN: Banyak manfaat pusat silymarin sekitar keupayaan untuk mengekalkan dan meningkatkan fungsi hati yang normal.

  • Penyakit hati. Silymarin telah sering digunakan untuk merawat komplikasi hati ketagihan arak, termasuk sirosis. Pengambilan alkohol yang berlebihan atau farmaseutikal dadah (termasuk acetaminophen) merosakkan sel-sel hati dan merosakkan fungsi hati. Di samping itu, obesiti meningkatkan risiko steatosis (hati berlemak), yang boleh menjejaskan keupayaan ini organ untuk memecahkan bahan kimia. Jangkitan hati yang kronik, seperti hepatitis, juga mengurangkan fungsi hati. Silymarin melindungi hati dengan mengurangkan keradangan, meningkatkan pengeluaran glutathione (antioksidan), dan merangsang pengeluaran sel-sel hati yang baru dengan mempercepatkan protein dan sintesis DNA. Nota: Apabila sel-sel hati yang rosak, enzim tertentu boleh bocor keluar dan memasuki aliran darah. Peningkatan tahap enzim ini biasanya menunjukkan kerosakan hati.
  • Diabetes. Hati berfungsi dengan pankreas untuk mengawal gula darah dan tahap gula dalam darah tinggi (ciri diabetes) boleh mencerminkan fungsi dikurangkan daripada kedua-dua organ. Tiga kajian orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa suplemen silymarin boleh membantu meningkatkan gula darah dan penanda lain intoleransi glukosa. Dalam salah satu kajian, 51 pesakit menerima 200 mg silymarin setiap hari selama empat bulan. Makanan tambahan membawa kepada penurunan 15 peratus pada gula darah, penurunan 25 peratus dalam tahap insulin berpuasa, dan penurunan 13 peratus dalam tahap hemoglobin glycated.Hemoglobin Glycated (HbA1c) mencerminkan enam minggu purata tahap gula dalam darah.Satu lagi kajian mendapati penurunan 20 peratus pada gula darah puasa, penurunan 37 peratus pada gula darah setelah makan siang, dan penurunan 16 peratus dalam HbA1c-plus pengurangan 8.5 peratus dalam berat badan. Satu kajian lain mendapati peningkatan dalam semua penanda diabetes sepanjang setahun.
  • Cancer. Silymarin boleh meningkatkan keberkesanan terapi kanser konvensional manakala juga mengurangkan ketoksikan mereka. Manusia, haiwan, dan sel kajian telah mendapati bahawa silymarin mungkin sangat berguna dalam rawatan kanser payudara, ovari, hati, dan kanser prostat, menurut laporan di Integrative Cancer Therapies dan jurnal lain.
  • Perlindungan sel. Silymarin boleh mengurangkan kesan toksik pendedahan kimia, mungkin dengan meningkatkan keupayaan hati untuk memecahkan bahan kimia ini. Setakat ini, penyelidik telah mendapati bahawa silymarin boleh melindungi daripada karbon tetraklorida, toluena dan xilena.

LATAR BELAKANG CHECK: Burt Berkson, MD, seorang doktor berorientasikan pemakanan di Las Cruces, NM, membangunkan rawatan oksidan tiga kali ganda daripada hepatitis C yang termasuk silymarin, selenium, dan asid alfa Lipoik. Dengan gabungan ini, beliau mampu untuk terus menormalkan enzim hati pada pesakit dengan penyakit ini.

Himpunan: Satu kajian baru-baru ini di Itali mendapati bahawa gabungan silymarin dan vitamin E membawa kepada peningkatan yang ketara dalam dua kumpulan pesakit, mereka yang mempunyai jangkitan hepatitis C dan mereka yang mempunyai hati berlemak. Silymarin mengurangkan kepekatan virus C hepatitis dan enzim hati pada pesakit dengan hepatitis C. Sementara itu, pesakit hati berlemak mempunyai penurunan dalam enzim hati, dan juga kolesterol, gula dalam darah, dan keradangan.

KETUA UP: Menurut laporan Pakar Perubatan Keluarga Amerika, silymarin tidak mempunyai interaksi dadah jelas dan jarang menyebabkan kesan sampingan.

APA YANG PERLU ANDA AMBIL : Jika anda mahu menggunakan silymarin untuk meningkatkan gula dalam darah, mengambil 200 mg tiga kali sehari. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil makanan tambahan lain, seperti kromium, asid lipoic, atau N-acetyl-cysteine, anda boleh mungkin mengurangkan dos silymarin untuk 100 hingga 200 mg setiap hari.

Contoh produk (dari kiri ke kanan) Formula vegetarian, SEKARANG Foods silymarin MILK THISTLE EXTRACT 150 MG juga mengandungi kunyit herba, yang telah terbukti mempunyai kesan pelindung hati.Juga vegetarian mesra, Alam Way SUPER THISILYN mempunyai 175 mg silymarin. Formula ini juga mempunyai articok, vitamin C, dandelion, kunyit, dan lain-lain nutrien.

Eclectic Institut MILK THISTLE 600 MG adalah formula vegetarian mengandungi, bentuk beku-kering segar herba. Setiap kapsul mempunyai 24 mg, atau kira-kira 4 peratus, silymarin.

Mymedabc.com