SIMETHICONE

Mymedabc.com

APA SIMETHICONE?

Simethicone adalah over-the-counter (OTC) ubat yang merawat gejala gas, yang mungkin termasuk tekanan menyakitkan, rasa kenyang dan kembung.

ubat ini dalam kelas antiflatulent dadah. Ia berfungsi dengan menukar ketegangan permukaan gelembung gas di dalam perut dan usus. Ini menyebabkan mereka untuk menggabungkan ke dalam buih yang lebih besar yang boleh diluluskan dengan lebih mudah.

Dadah ini datang dalam pelbagai jenama, termasuk Alka-Seltzer Anti Gas, Colic Drops, Colicon, Degas, Flatulex Drops, Aide Gas, Gas-X, Genasyme, Maalox Anti-Gas, Major-Con, Micon-80, setakat ini Mylanta gas, Mylaval, Mylicon, Mytab gas, Phazyme dan SonoRx.

Simethicone juga boleh didapati dalam pelbagai produk gabungan.

Kadang-kadang simethicone digunakan sebelum mempunyai ujian perubatan, seperti perut ujian pengimejan ultrasound atas.

Ubat itu mula-mula diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1952.

AMARAN SIMETHICONE

Sebelum mengambil simethicone, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap sebarang ubat-ubatan atau jika anda mempunyai apa-apa jenis penyakit yang serius.

Anda tidak boleh menggunakan lebih daripada dos yang disyorkan simethicone.

Bentuk cecair simethicone mungkin mengandungi phenylalanine. Anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan borang ini ubat jika anda mempunyai keadaan yang dikenali sebagai phenylketonuria (PKU).

Anda perlu bertanya kepada doktor anda sebelum menggunakan mana-mana ubat-ubatan perut yang lain atau antasid semasa mengambil simethicone. Ubat ini terdapat dalam banyak produk kombinasi, dan mengambil ubat-ubatan ini bersama-sama boleh menyebabkan anda mengambil terlalu banyak simethicone.

SIMETHICONE DAN BAYI

Dadah ini boleh digunakan di kalangan orang dewasa, kanak-kanak, dan bayi, dan secara umumnya dianggap selamat untuk bayi yang baru lahir.

Simethicone titis sering digunakan oleh ibu bapa dengan bayi yg bersifat sakit perut untuk mengurangkan gelembung gas dalam usus. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian tidak menemui bukti yang kukuh bahawa gas jatuh gejala bantuan kolik di kalangan bayi.

KEHAMILAN DAN SIMETHICONE

Simethicone umumnya dianggap selamat untuk diambil semasa mengandung kerana ia tidak melintasi plasenta. Ubat itu juga dianggap selamat untuk menyusukan bayi.

Namun begitu, anda perlu berbincang dengan doktor anda mengenai mengambil ubat ini jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, adalah menyusukan bayi, atau merancang untuk menyusukan semasa mengambil simethicone.

KESAN-KESAN SAMPINGAN SIMETHICONE

Simethicone biasanya tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan apabila diambil seperti yang diarahkan, tetapi anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mengalami apa-apa gejala yang luar biasa.

INTERAKSI SIMETHICONE

Tiada interaksi dadah yang dikenali dengan simethicone.

Walau bagaimanapun, anda harus memberitahu doktor mengenai semua preskripsi, nonprescription, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau pemakanan ubat-ubatan yang anda ambil.

SIMETHICONE DOS

Simethicone boleh diambil melalui mulut sebagai tablet, tablet kunyah, kapsul, atau cecair. dos dewasa yang disyorkan simethicone untuk melegakan pelbagai gas dari 40 miligram (mg) hingga 125 mg, empat kali sehari selepas makan dan sebelum tidur.

Anda tidak boleh mengambil lebih daripada enam tablet simethicone atau lapan kapsul dalam satu hari melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Melainkan jika doktor anda menyatakan sebaliknya, anda perlu mengambil ubat ini seperti yang diarahkan pada pakej, tidak lebih atau kurang.

Anda harus menelan tablet biasa dan kapsul keseluruhan.

Tablet kunyah perlu dikunyah dengan teliti. Jangan telan bulat-bulat.

Titisan simethicone boleh dicampur dengan air, susu formula, atau cecair lain.

SIMETHICONE OVERDOSE

Jika anda mengesyaki dos berlebihan, anda perlu menghubungi pusat racun kawalan atau bilik kecemasan dengan segera. Anda hubungi pusat racun kawalan di (800) 222-1222.

TERLEPAS DOS SIMETHICONE

Jika anda terlepas dos simethicone, bawa ia sebaik sahaja anda ingat, melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya. Kemudian biarkan sahaja dos yang terlupa dan terus mengikut jadual dos biasa anda.

Jangan menggandakan pada dos untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

VIDEO SIMETHICONE

Mymedabc.com