SIMVASTATIN

Mymedabc.com

APA SIMVASTATIN?

Simvastatin adalah jenama simvastatin, ubat preskripsi yang digunakan untuk menurunkan kolesterol darah.

Simvastatin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai statin, juga dikenali sebagai perencat reductase HMG-CoA.

Statin mengurangkan tahap kolesterol dalam darah anda dengan menyekat enzim yang diperlukan untuk membuat kolesterol, dan juga menambah bilangan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL atau kolesterol “jahat”) reseptor di dalam hati, maka hati boleh memproses lebih LDL yang terdapat dalam darah anda.

Dengan merendahkan kolesterol, statin membantu untuk mencegah pembentukan plak dalam saluran darah, yang boleh membawa kepada aterosklerosis (pengerasan arteri), penyakit jantung, dan stroke.

Statin digunakan untuk membantu mencegah penyakit jantung di kalangan mereka yang tidak mempunyai ia tetapi mempunyai risiko, dan orang-orang yang sudah mempunyai beberapa bentuk penyakit kardiovaskular, seperti strok atau serangan jantung.

Doktor anda akan menetapkan Simvastatin bersama-sama dengan mencadangkan diet yang sihat, penurunan berat badan jika anda memerlukannya, dan senaman untuk mengurangkan risiko serangan jantung, strok, dan masalah lain.

Simvastatin, yang dikeluarkan oleh Merck & Co., telah diluluskan oleh Persatuan Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1991. FDA diluluskan versi generik pertama simvastatin pada tahun 2006, dan kini banyak syarikat menawarkan versi generik.

Simvastatin ditawarkan dalam bentuk tablet atau bentuk tablet berpecah belah.

SIMVASTATIN DAN DISFUNGSI EREKTIL

Walaupun beberapa kajian telah menemui pautan antara statin dan mati pucuk (ED), lebih banyak kajian baru-baru ini telah mendapati bahawa statin sebenarnya boleh meningkatkan fungsi erektil.

A 2014 analisis yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Seksual, diperiksa keputusan 11 kajian sebelum ini dan menemui bukti bahawa statin menghasilkan peningkatan yang ketara dalam fungsi erektil.

AMARAN SIMVASTATIN

Jika anda berada di dos 80 miligram Simvastatin (tertinggi), anda berada di peningkatan risiko masalah otot seperti kemusnahan otot rangka dan kesakitan otot, kelembutan, dan kelemahan.

Anda mungkin mempunyai keabnormalan dalam enzim hati anda, walaupun ini jarang berlaku.Doktor anda akan memeriksa enzim hati anda sebelum memulakan anda pada Simvastatin, dan mungkin memeriksa mereka dari semasa ke semasa semasa anda berada di ubat.

KEHAMILAN DAN SIMVASTATIN

Simvastatin tidak boleh digunakan pada wanita yang sedang hamil atau yang boleh menjadi hamil.

Jika anda sedang mempertimbangkan kehamilan, anda perlu mempertimbangkan berhenti Simvastatin. Jika anda hamil dan anda ada di atasnya, ia perlu dihentikan.

Jika anda memerlukan merendahkan kolesterol, dan telah di Simvastatin sebelum kehamilan anda, berhenti ia semasa mengandung harus mempunyai sedikit kesan. Ini kerana pengerasan arteri (aterosklerosis) yang boleh menjadi hasil daripada kolesterol tinggi adalah satu proses yang berlaku dari masa ke masa.

Ia tidak pasti jika Simvastatin terdapat dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, pakar menasihatkan bahawa wanita pada Simvastatin tidak boleh menyusukan bayi mereka. Anda perlu berbincang dengan doktor anda sama ada untuk tidak meneruskan penyusuan atau menghentikan ubat, berat kebaikan dan keburukan masing-masing.

KESAN-KESAN SAMPINGAN SIMVASTATIN

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA SIMVASTATIN

Antara kesan sampingan dengan Simvastatin adalah:

 • sembelit
 • Sakit perut, loya
 • Sakit kepala
 • Kekeliruan, masalah ingatan, kealpaan

Walaupun kesan-kesan sampingan mungkin biasa, paling tidak alasan yang cukup untuk pesakit untuk menghentikan ubat. Beritahu doktor anda jika ini berterusan atau kelihatan teruk.

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG TERUK SIMVASTATIN

Kesan-kesan sampingan yang berikut boleh menjadi serius, jadi anda perlu hubungi doktor anda atau mendapatkan bantuan perubatan dengan segera jika ini berlaku.

 • Kelemahan, kelembutan atau sakit otot
 • Pengurangan dalam membuang air kecil, gelap atau gelap air kencing merah
 • Demam, sejuk, curahan
 • Gatal-gatal, gatal-gatal, bengkak pada muka atau bahagian lain
 • Upper perut betul sakit kawasan
 • Masalah pernafasan, serak
 • hilang selera makan
 • Sakit pada sendi

INTERAKSI SIMVASTATIN

Ubat-ubat tertentu berinteraksi dengan Simvastatin dan harus dielakkan. Antaranya adalah ubat anti-kulat, sesetengah antibiotik, dan antidepresan.

 • Itraconazole (Sporanox)
 • Ketoconazole (Nizoral)
 • Posaconazole (Noxafil)
 • Voriconazole (Vfend)
 • Erythromycin (E-MYCIN, Erythrocin, EES)
 • Telaprevir (Incivek)
 • Nefazodone (Serzone)

ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi. Atas sebab itu, pastikan anda memberitahu doktor anda tentang sebarang preskripsi, bukan preskripsi, over-the-counter (OTC), dadah haram dan rekreasi, ubat-ubat herba, makanan tambahan pemakanan dan pemakanan, dan ubat-ubatan dan rawatan lain yang anda mengambil .

SIMVASTATIN DAN ALKOHOL

Jika anda berada di Simvastatin, anda harus mengelak daripada minum terlalu banyak alkohol.Tanya doktor anda mengenai sama ada untuk minum dan berapa banyak.

SIMVASTATIN DAN GRAPEFRUIT

Elakkan jus limau dan limau gedang semasa mengambil Simvastatin. Ia boleh menyebabkan terlalu banyak ubat untuk kekal di dalam badan anda, dan yang boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

SIMVASTATIN DOS

Simvastatin tablet datang dalam 5 miligram (mg), 10, 20, 40 dan 80 mg.

Biasanya, dos permulaan ialah 10 atau 20 mg sekali sehari, pada waktu petang. Jika anda mempunyai risiko tinggi penyakit jantung, dos permulaan ialah 40 mg setiap hari.

Dos 80 mg dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah otot, jadi penggunaannya perlu hanya untuk mereka yang telah mengambil Simvastatin dalam kekuatan yang selama 12 bulan atau lebih tanpa masalah otot.

Dos permulaan disyorkan untuk remaja dengan kolesterol tinggi kekeluargaan adalah 10 mg sehari, dan hanya 40mg maksimum hari.

SIMVASTATIN OVERDOSE

Jika anda telah mengambil terlalu banyak Simvastatin, hubungi doktor anda dengan segera atau pergi ke jabatan kecemasan. A beberapa kes berlebihan telah dilaporkan.

TERLEPAS DOS SIMVASTATIN

Jika anda terlepas satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia dekat dengan masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya, biarkan sahaja dos yang terlupa. Hanya meneruskan jadual dos biasa anda, dan tidak pernah berganda.

VIDEO SIMVASTATIN

Mymedabc.com