SODIUM CROMOGLYCATE

Mymedabc.com
Jenis ubat Anti-radang ubat titis mata
Digunakan untuk Melegakan gejala mata alahan seperti demam alergi
Juga dipanggil Allercrom®; Catacrom®; Cromolux®; Opticrom®; Optrex Allergy®;Pollenase Allergy®; Vividrin®
Terdapat sebagai titisan mata dan sekali guna ubat titis mata

konjunktivitis alahan menyebabkan merah, berair, mata gatal. Punca biasa adalah alah kepada debunga dalam musim demam alergi. Lain-lain sebab-sebab yang kurang biasa adalah alahan kepada hama habuk rumah, kosmetik, dan masalah dengan kanta lekap.

Sodium cromoglicate ubat titis mata melegakan gejala-gejala konjunktivitis alahan dengan mengurangkan pelepasan bahan kimia yang dipanggil histamin yang menyebabkan keradangan.Mereka adalah sesuai untuk digunakan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Jatuh boleh didapati pada preskripsi, dan anda juga boleh membelinya di farmasi dan kedai-kedai runcit yang lain, tanpa preskripsi.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula menggunakan natrium cromoglicate ubat titis mata ia adalah penting bahawa anda bercakap dengan doktor atau ahli farmasi:

 • Jika anda memakai kanta sentuh lembut.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda menjangkakan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu menggunakan ubat-ubatan atas syor doktor.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan terhadap sebarang ubat mata.
 1. Basuh tangan anda sebelum anda menggunakan turun.
 2. Buka penutupnya (atau hujung unit jika anda menggunakan unit tunggal dos).
 3. Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan tarik penutup yang lebih rendah daripada mata anda keluar untuk membentuk poket.
 4. Pegang botol (atau unit satu dos) terbalik berhampiran dengan mata anda. Cuba untuk tidak menyentuh mata anda seperti yang anda lakukan ini.
 5. Tekan bekas perlahan-lahan untuk melepaskan setitik ke dalam mata anda. Hanya gunakan drop kedua jika penurunan pertama terlepas masuk ke mata anda.
 6. Tutup mata anda untuk satu atau dua minit, dan tekan perlahan-lahan di bahagian tepi hidung anda di mana sudut mata anda memenuhi hidung anda. Ini membantu untuk menghentikan penurunan dari penyaliran dari hotel ini dan dalam mata anda.
 7. Ulangi proses di dalam mata anda yang lain.
 8. Gantikan penutup (atau jika anda menggunakan unit satu dos, buangkan sahaja).
 • Sebelum anda mula menggunakan ubat titis mata, membaca dicetak risalah maklumat pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai titisan mata dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada menggunakannya.
 • Gunakan titik empat kali setiap hari ke dalam kedua-dua mata, atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Cuba untuk menggunakan titik pada jangka masa yang tetap dan cuba untuk tidak terlepas apa-apa dos. Jika anda perlu menggunakan titisan untuk lebih lama daripada dua minggu, anda hanya perlu berbuat demikian atas syor doktor atau ahli farmasi.
 • Jangan sekali-kali ‘share’ botol ubat titis mata dengan orang lain – ini boleh menyebabkan jangkitan mata.
 • Menjaga untuk tidak menyentuh hujung penitis dengan mata anda, jari, atau mana-mana permukaan yang lain. Ini adalah untuk mengelakkan titisan daripada menjadi tercemar.
 • Ketika pertama kali dimasukkan ke dalam, ubat titis mata boleh membuat air mata anda dan kadang-kadang boleh menyebabkan penglihatan kabur. Jika ini berlaku, ia perlu cepat jelas.Pastikan anda boleh melihat dengan jelas sekali lagi sebelum anda memandu, atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Jika simptom anda tidak dapat menunjukkan peningkatan dalam tempoh dua hari, membuat temujanji untuk bercakap dengan doktor.
 • Jika anda menggunakan mana-mana titik mata yang lain atau salap, biarkan 5-10 minit antara menggunakan setiap satu.
 • Jangan memakai kanta sentuh lembut semasa anda menggunakan natrium cromoglicate mata jatuh melainkan jika doktor anda menasihatkan anda sebaliknya. Ini kerana botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang boleh menjejaskan kanta sentuh lembut. Unit-unit tunggal dos tidak mengandungi pengawet.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan natrium cromoglicate titis mata. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan air.Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sodium titisan mata cromoglicate kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
kerengsaan mata yang ringan seperti terbakar atau rasa pedih, penglihatan kabur Ini biasanya hilang dalam masa beberapa minit menggunakan titisan mata. Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga penglihatan anda adalah jelas

Botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang sesetengah orang boleh membangunkan reaksi alahan kepada. Jika mata anda menjadi merah atau radang kerana menggunakan titisan, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Botol ubat titis mata hanya menyimpan selama empat minggu sekali botol telah dibuka, jadi tidak menggunakan titik jika botol telah dibuka untuk lebih lama daripada ini. Ini akan membantu untuk mengelakkan risiko jangkitan mata.
 • unit tunggal dos perlu digunakan secepat unit dibuka. Jangan simpan atau penggunaan semula membuka unit untuk dos yang berikutnya. Ini kerana unit tidak mengandungi sebarang bahan pengawet.

VIDEO SODIUM CROMOGLYCATE

Mymedabc.com