SODIUM PICOSULFATE

Mymedabc.com
Jenis ubat julap perangsang
Digunakan untuk Sembelit dan sebelum beberapa peperiksaan pembedahan atau perubatan
Juga dipanggil Untuk sembelit: Dulcolax® Pico
untuk sebelum prosedur perubatan: CitraFleet®; Picolax®
Terdapat sebagai Kapsul, penyelesaian lisan, paket serbuk

Sembelit boleh disebabkan oleh pola makan yang buruk, tidak minum air yang cukup dan tidak ke tandas sebaik sahaja anda rasa anda perlu. Kehamilan, kekurangan senaman atau pergerakan (seperti teraniaya di tempat tidur) dan beberapa ubat-ubatan, termasuk ubat penahan sakit, juga boleh menyebabkan sembelit.

Walau bagaimanapun, ramai orang mengambil julap apabila mereka tidak perlu kerana mereka percaya bahawa mereka sembelit kecuali mereka pergi ke tandas setiap hari. Ini bukan kes itu.Satu takrifan berguna sembelit akan ke tandas kurang kerap daripada yang biasa untuk anda, dan lulus najis yang keras (tinja) apabila anda pergi.

Sodium picosulfate berfungsi dengan menggalakkan otot-otot di dalam usus anda untuk menggerakkan bahan buangan melalui badan anda. Ini membantu anda untuk pergi ke tandas. Ia biasanya mempunyai kesan dalam tempoh 6-12 jam. persiapan Sodium picosulfate boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi di farmasi dan kedai-kedai runcit yang lain.

Persediaan yang mengandungi natrium picosulfate (dalam kombinasi dengan lain julap dipanggil magnesium sitrat) kadang-kadang digunakan untuk membersihkan usus sebelum beberapa pemeriksaan perubatan. Apabila ia digunakan seperti ini, anda akan disediakan dengan paket serbuk dengan hospital atau klinik anda. Anda juga akan diberi arahan penuh untuk bagaimana untuk menggunakannya.

Selebihnya maklumat dalam risalah ini adalah kira-kira natrium picosulfate apabila ia digunakan untuk sembelit.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, meminta nasihat daripada doktor atau ahli farmasi sebelum anda mula menggunakan natrium picosulfate jika mana-mana yang berikut dikenakan kepada anda:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda menjangkakan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas syor doktor.
 • Jika ia adalah untuk kanak-kanak. Ini kerana julap hanya boleh diberikan kepada anak-anak atas nasihat doktor atau profesional penjagaan kesihatan.
 • Jika anda mempunyai kesakitan yang teruk di bahagian abdomen anda dan berasa sakit.
 • Jika anda baru mempunyai sebarang usus atau pembedahan perut, atau jika anda telah diberitahu anda mempunyai satu keadaan keradangan usus.
 • Jika anda mengalami dehidrasi.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai natrium picosulfate dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Dos untuk orang dewasa ialah 2-4 kapsul atau 5-10 ml cecair. Mengambil kapsul dengan minuman air untuk membantu anda menelan. Sodium picosulfate mengambil masa 6-12 jam untuk bekerja; Oleh itu, adalah lebih baik diambil sebelum tidur. Jika natrium picosulfate telah ditetapkan untuk anak anda, ikuti dengan teliti arahan yang anda diberikan, doktor anda akan menyesuaikan dos mengikut umur dan keperluan mereka.
 • Sodium picosulfate hanya boleh digunakan untuk masa yang singkat. Ini kerana usus anda boleh mula bergantung kepada jenis julap untuk membuat ia bekerja daripada bekerja sendiri.Jika anda masih sembelit selepas mengambilnya selama lima hari, anda harus bercakap dengan doktor anda.
 • Diet yang sihat yang mengandungi serat (roti bijirin penuh dan bijirin, bran, buah-buahan dan sayur-sayuran berdaun hijau) dengan enam hingga lapan gelas penuh air setiap hari dan bersenam setiap hari adalah penting dalam mengekalkan fungsi usus yang sihat. Bagi orang-orang yang mempunyai masalah dengan sembelit, makanan seperti kuih-muih, puding, gula, gula-gula, keju dan kek boleh memburukkan lagi keadaan.
 • Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mencegah atau merawat sembelit dalam risalah yang berasingan yang dipanggil Sembelit dalam Dewasa dan Sembelit kanak.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sodium picosulfate kesan sampingan – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Cirit-birit Berhenti mengambil picosulfate natrium. Ini boleh menjadi hasil daripada mengambil natrium picosulfate tidak perlu atau terlalu lama
Kejang, rasa tidak selesa, rasa pening Ini tidak lama lagi perlu lulus
Berasa tidak sihat Berpegang kepada makanan sederhana

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO SODIUM PICOSULFATE

Mymedabc.com