SOMATOSTATIN

Mymedabc.com

Somatostatin , polipeptida yang menghalang aktiviti pankreas tertentu dan hormon gastrousus.Somatostatin wujud dalam dua bentuk: satu terdiri daripada 14 asid amino dan yang kedua terdiri daripada 28 asid amino. Nama somatostatin , pada dasarnya bermakna genangan badan, dicipta ketika penyiasat mendapati bahawa ekstrak tisu hypothalamic menghalang pembebasan hormon pertumbuhan dari kelenjar thepituitary. Somatostatin kemudiannya didapati secara meluas diedarkan di seluruh sistem centralnervous dan berlaku dalam tisu-tisu lain.

Dalam pankreas, somatostatin dihasilkan oleh sel-sel delta Langerhans, di mana ia berfungsi untuk menghalang rembesan kedua-dua insulin dan glucagon dari sel-sel bersebelahan. Insulin, glucagon dan somatostatin bertindak bersama untuk mengawal aliran nutrien ke dalam dan keluar dari edaran. Kepekatan relatif hormon ini mengawal kadar penyerapan, penggunaan dan penyimpanan glukosa, asid amino dan asid lemak. Yang berdekatan anatomi daripada beta, alpha, dan sel-sel delta dalam Langerhans adalah penting. Somatostatin dan glucagon kelihatan mempunyai hubungan yang paracrine, setiap mempengaruhi rembesan yang lain, dengan kedua-dua yang mempengaruhi kadar pelepasan insulin. Somatostatin juga menghalang rembesan beberapa hormon-termasuk gastrousus gastrin, secretin, cholecystokinin (CCK), dan polipeptida usus vasoactive (VIP) -resulting dalam perencatan banyak fungsi saluran gastrousus, termasuk rembesan asid oleh perut, rembesan penghadaman enzymesby pankreas, dan penyerapan nutrien oleh usus.

beberapa contoh kekurangan somatostatin telah ditemui. penyakit Alzheimer nampaknya menyebabkan penurunan tahap somatostatin dalam tisu otak, walaupun ia tidak jelas apa peranan ini dimainkan dalam perjalanan penyakit itu. Dalam tahun 1970-an yang somatostatin menghasilkan tumor yang jarang berlaku dipanggil somatostatinoma yang pertama kali dikenal pasti. Sejak itu somatostatinomas mempunyai tahap ciri-ciri. Tumor cenderung untuk berkembang di dalam pankreas, duodenum, jejunum atau, dan diagnosis adalah berdasarkan kepada tahap plasma bahan yang dipanggil somatostatin seperti immunoreactivity (SLI), yang boleh menjadi 50 kali lebih besar daripada biasa pada individu dengan somatostatinoma a. Tahap melebihi somatostatin boleh menyebabkan sakit perut dan sakit, cirit-birit yang berterusan, kepekatan glukosa darah tinggi, berat badan, dan curahan episod kulit.

Mymedabc.com