SPARFLOXACIN

Mymedabc.com

Sparfloxacin adalah ubat preskripsi yang boleh didapati dari kedai farmasi anda hanya dengan preskripsi pengamal perubatan yang berkelayakan.

sebutan

Sparfloxacin disebut sebagai: spar-FLOX-uh-sin 

Apa yang sparfloxacin?

Sparfloxacin adalah ubat anti-bakteria spektrum luas yang dipunyai oleh kumpulan fluoroquinolone antibiotik.

kegunaan biasa sparfloxacin

Sparfloxacin digunakan terutamanya dalam rawatan jangkitan paru-paru seperti pneumonia, kepahitan akut bronkitis dan mata jangkitan kronik. 

Bagaimana untuk menggunakan sparfloxacin

Ambil Sparfloxacin seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya ahli farmasi, jururawat, atau doktor untuk menjelaskan kepada anda.

Ambil dos lisan Sparfloxacin sebelum atau selepas makan dengan segelas air secara berkala seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ambil banyak minum air ketika mengambil ubat ini.
 Jangan mengambil antasid dan produk tenusu (curd, susu) dengan ubat Sparfloxacin kerana ia mengurangkan penyerapan. Walau bagaimanapun anda boleh mengambil ia 2 jam sebelum atau 2 jam selepas mengambil ubat Sparfloxacin.
Jangan skip mana-mana dos. Terus mengambil walaupun anda berasa lebih baik.
Anda mesti melengkapkan keseluruhan kursus ubat untuk mendapatkan faedah maksimum; lagi jangkitan tidak akan membersihkan sepenuhnya dan pada masa yang menyebabkan pembangunan rintangan.
Apa yang perlu saya bincangkan dengan pembekal penjagaan kesihatan saya sebelum mengambil sparfloxacin?
 • Sparfloxacin dikenali untuk berinteraksi dengan pelbagai jenis ubat-ubatan. Sentiasa ingat untuk memberitahu pakar kesihatan anda jika anda sedang mengambil sebarang OTC atau preskripsi ubat-ubatan seperti
  1. dadah arrhythmic Anti (Quindine, amiodarone)
  2. histamin Anti -Terfenadine, astemizole
  3. NSAIDS (Ibuprofen, Diclofenac, Indomethacin)
  4. antibiotik lain (Erythromycin)
  5. Antidepresan seperti amitriptline, doxepin
  6. kortikosteroid
 •   Maklumkan kepada doktor anda jika anda mempunyai berikutan keadaan perubatan sebagai Sparfloxacin harus digunakan dengan berhati-hati dalam keadaan yang disebutkan di bawah
  1. Buah pinggang atau penyakit hati
  2. Sejarah tendon atau kecederaan sendi
  3. gangguan penyitaan
  4. Sejarah keluarga selang QT panjang
  5. tahap kalium yang rendah dalam darah (hypokalemia)

Apabila tidak mengambil sparfloxacin

Jangan mengambil sparfloxacin jika anda hipersensitif kepadanya. 

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu saya ikuti untuk sparfloxacin?
Kanak-kanak:
Orang-orang tua: ubat Sparfloxacin harus digunakan dengan berhati-hati pada orang tua sebagai risiko kecederaan tendon lebih apabila mengambil ubat ini.
Wanita mengandung: Sparfloxacin tergolong dalam Kategori kehamilan ialah C. Ini bermakna sparfloxacin boleh membahayakan bayi dalam kandungan jika digunakan semasa hamil tetapi manfaat yang berpotensi boleh menjamin penggunaan dadah dalam wanita hamil walaupun risiko yang berpotensi. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil.
Wanita menyusu: Ia adalah tidak diketahui sama ada sparfloxacin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi. Jangan mengambil sparfloxacin tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor jika anda menyusukan bayi.
lain-lain:
 
Apakah bentuk dos sparfloxacin adalah yang terdapat di pasaran
Sparfloxacin boleh didapati sebagai tablet, ubat titis mata. Doktor anda akan menetapkan mereka bergantung kepada keterukan penyakit ini.
 
Dos untuk sparfloxacin
Gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, doktor anda menetapkan bergantung kepada keterukan penyakit.
Gunakan kursus yang lengkap ubat yang ditetapkan oleh doktor anda walaupun anda berasa lebih baik selepas satu atau dua hari penggunaan ubat-ubatan.
Untuk maklumat dos terperinci, rujuk kepada doktor anda yang akan menetapkan anda bergantung kepada keterukan penyakit ini.

Bagaimana pula jika saya terlepas dos sparfloxacin

Jika ia hampir masa dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda. Jangan mengambil dua dos pada masa yang sama untuk menutup dos yang terlepas.

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya lebih dos sparfloxacin
Jika bersentuhan berlebihan pusat kawalan racun yang terdekat atau pusat perubatan kecemasan untuk rawatan segera oleh doktor. Gejala dos berlebihan Sparfloxacin adalah degupan jantung yang perlahan dan tidak teratur

Apakah kesan-kesan sampingan yang biasa sparfloxacin?

Sparfloxacin mungkin sebab-sebab berikut kesan sampingan seperti

 • Peningkatan sensitiviti kepada cahaya
 • mengantuk
 • Rasa loya & muntah-muntah, cirit-birit
 • Sakit kepala
Bila perlu berjumpa pakar kesihatan tentang kesan-kesan sampingan sparfloxacin
Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika notis berikut gejala.
 • Reaksi alahan seperti bibir bengkak, gatal-gatal, sukar bernafas, ruam. Pengelupasan dan lain-lain kulit
 • degupan jantung yang tidak teratur, sakit dada, headedness ringan, pengsan
 • sawan
 • kemurungan yang teruk, pemikiran membunuh diri dan perubahan mood
 • Jaundis (kekuningan pada kulit dan mata)
 • Otot atau sakit sendi

Bagaimana hendak menyimpan sparfloxacin?

sparfloxacin Simpan pada temp (15 – 30 darjah C). Mengelakkan haba yang berlebihan, kelembapan atau cahaya matahari langsung, tidak pernah menyimpan di bilik mandi.

Pastikan ia jauh daripada jangkauan kanak-kanak. Pastikan bahawa mana-mana bahagian sisa dilupuskan dengan selamat. 

Apakah maklumat yang paling penting yang perlu saya tahu tentang sparfloxacin

Mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan sebagai Sparfloxacin sensitizes kulit yang terdedah menyebabkan rasa terbakar, ruam dan lain-lain Gunakan pakaian panjang lengan, pelindung matahari losyen (SPF-15) apabila anda keluar di matahari untuk mengelakkan keracunan photo.

Antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit. Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika ia adalah sangat teruk kerana ia boleh menjadi tanda jangkitan baru atau kolitis pseudomembranous.
Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk menjalani ujian makmal tertentu seperti bilangan sel lengkap, ujian fungsi hati, buah pinggang ujian fungsi berkala apabila Sparfloxacin ditetapkan untuk jangka masa panjang.
Jika anda pesakit diabetes mengambil ubat ini memerhatikan rapat ke atas paras gula anda.
Sparfloxacin merosakkan proses pemikiran dan menyebabkan mengantuk. Elakkan aktiviti yang memerlukan anda untuk berjaga-jaga.

Ia adalah imp untuk membaca pembuatan arahan pembungkusan teliti jika ada, dan sentiasa tidak teragak-agak untuk berunding dengan ahli farmasi atau doktor untuk apa-apa maklumat.

VIDEO SPARFLOXACIN

Mymedabc.com