SPIRAMYCIN

Mymedabc.com

PENTING: CARA MENGGUNAKAN MAKLUMAT INI

Ini adalah ringkasan dan TIDAK mempunyai semua maklumat yang mungkin tentang produk ini.Maklumat ini tidak memberi jaminan bahawa produk ini adalah selamat, berkesan, atau sesuai untuk anda. Maklumat ini bukan nasihat perubatan individu dan tidak menggantikan nasihat profesional penjagaan kesihatan anda. Sentiasa tanya pakar kesihatan anda untuk maklumat lengkap tentang produk ini dan keperluan kesihatan khusus anda.

KEGUNAAN

Spiramycin digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan bakteria. Ubat ini dikenali sebagai antibiotik macrolide. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Ini antibiotik merawat hanya jangkitan bakteria. Ia tidak akan berfungsi untuk jangkitan virus (seperti selsema, flu). penggunaan yang tidak perlu atau penyalahgunaan mana-mana antibiotik boleh menyebabkan keberkesanannya berkurangan.

Ubat ini tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan otak / saraf tunjang.

KEGUNAAN LAIN

Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan bagi ubat tetapi yang boleh ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam seksyen ini hanya jika ia telah jadi ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Spiramycin juga boleh digunakan untuk mencegah jangkitan parasit yang serius (toxoplasmosis) daripada merebak kepada bayi dalam kandungan semasa mengandung.

BAGAIMANA NAK GUNA

Ambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 2 hingga 3 kali sehari. Untuk rawatan gonorea, ubat ini biasanya diambil sebagai dos tunggal.

dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Bagi kanak-kanak, dos yang juga berdasarkan berat badan.

Antibiotik bekerja terbaik apabila jumlah ubat dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap.Oleh itu, mengambil ubat ini pada jangka masa yang sama rata dijarakkan. Untuk membantu anda mengingati, ambil masa sama setiap hari.

Teruskan mengambil ubat ini sehingga amaun yang ditetapkan penuh selesai, walaupun gejala hilang selepas beberapa hari. Menghentikan ubat terlalu awal boleh menyebabkan pulangan jangkitan.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah atau menjadi lebih teruk.

KESAN SAMPINGAN

Kebas / kesemutan pada kulit, loya, muntah, sakit perut, cirit-birit boleh berlaku. Jika mana-mana kesan-kesan ini berterusan atau menjadi lebih teruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ingatlah bahawa doktor telah ditetapkan ubat ini kerana dia telah diadili bahawa manfaat kepada anda adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai orang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, termasuk:

 • air kencing gelap
 • mata kuning / kulit
 • perut yang teruk / sakit perut
 • bengkak sendi / sakit
 • sakit otot
 • keletihan luar biasa

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan yang sangat serius, termasuk:

 • pening yang teruk
 • pengsan
 • degupan jantung yang cepat / tidak teratur

Ubat ini jarang boleh menyebabkan keadaan usus yang teruk (Clostridium difficile-berkaitan cirit-birit) disebabkan oleh sejenis bakteria tahan. Keadaan ini boleh berlaku semasa rawatan atau minggu ke bulan selepas rawatan telah berhenti. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • cirit-birit yang berterusan
 • perut atau sakit perut / kekejangan
 • darah / lendir dalam najis anda

Jangan gunakan produk anti-cirit-birit atau ubat penahan sakit narkotik jika anda mempunyai mana-mana gejala-gejala ini kerana produk-produk ini boleh memburukkan lagi keadaan.

Penggunaan ubat ini untuk tempoh yang berpanjangan atau berulang kali boleh menyebabkan seriawan lisan atau jangkitan yis baru. Hubungi doktor anda jika anda mendapati tompok putih di dalam mulut anda, perubahan dalam keputihan, atau gejala baru yang lain.

Reaksi alahan yang sangat serius untuk ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda melihat apa-apa tanda-tanda tindak balas alahan yang serius, termasuk:

 • ruam
 • gatal-gatal / bengkak (terutamanya muka / lidah / tekak)
 • pening yang teruk
 • masalah pernafasan

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan yang mungkin. Jika anda perasan kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi.

Di Amerika Syarikat –

Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088 atau sekurang-www.fda.gov/medwatch.

Di Kanada – Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada Kesihatan Kanada di 1-866-234-2345.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Sebelum mengambil spiramycin, beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda alah kepadanya anda;atau antibiotik macrolide lain (seperti erythromycin); atau jika anda mempunyai sebarang alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan-bahan aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda atau ahli farmasi sejarah perubatan anda, terutamanya daripada:

 • penyakit hati

Spiramycin boleh menyebabkan suatu keadaan yang mempengaruhi rentak jantung (pemanjangan QT). QT pemanjangan jarang boleh menyebabkan serius (jarang membawa maut) denyutan jantung yang cepat / tidak teratur dan gejala-gejala lain (seperti pening yang teruk, pengsan) yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Risiko QT pemanjangan boleh meningkat jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau sedang mengambil ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan QT pemanjangan. Sebelum menggunakan spiramycin, beritahu doktor atau ahli farmasi semua ubat-ubatan yang anda ambil dan anda jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat berikut:

 • masalah tertentu jantung (kegagalan jantung, degupan jantung yang perlahan, pemanjangan QT dalam EKG yang)
 • sejarah keluarga penyakit jantung tertentu (pemanjangan QT dalam EKG ini, tiba-tiba kematian jantung)

Tahap yang rendah potassium atau magnesium dalam darah juga boleh meningkatkan risiko anda QT pemanjangan. Risiko ini boleh meningkat jika anda menggunakan ubat-ubatan tertentu (seperti diuretik / “pil air”) atau jika anda mempunyai keadaan seperti berpeluh teruk, cirit-birit atau muntah-muntah. Berbincang dengan doktor anda tentang menggunakan spiramycin selamat.

Spiramycin boleh menyebabkan vaksin bakteria hidup (seperti vaksin kepialu) tidak bekerja juga.Oleh itu, tidak mempunyai sebarang imunisasi / vaksinasi semasa menggunakan ubat ini tanpa kebenaran doktor anda.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi anda mengenai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi, ubat-ubatan nonprescription, dan herba).

Orang dewasa mungkin lebih sensitif kepada kesan-kesan sampingan ubat ini, terutama pemanjangan QT (lihat di atas).

Beritahu doktor anda jika anda hamil sebelum menggunakan ubat ini.

Ubat ini mengalir ke dalam susu ibu. Dapatkan nasihat doktor anda sebelum menyusukan bayi.

INTERAKSI DADAH

Interaksi dadah boleh mengubah cara ubat-ubatan anda bekerja atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua interaksi ubat mungkin. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk preskripsi / dadah nonprescription dan produk herba) dan berkongsi dengan doktor dan ahli farmasi anda. Tidak bermula, berhenti, atau menukar dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Beberapa produk yang boleh berinteraksi dengan ubat ini termasuk:

 • alkaloid ergot (seperti ergotamine, dihydroergotamine)

Banyak ubat-ubatan selain spiramycin boleh menjejaskan rentak jantung (pemanjangan QT), yang termasuk amiodarone, dofetilide, pimozide, procainamide, quinidine, sotalol, antibiotik macrolide (seperti erythromycin), antara lain.

Walaupun kebanyakan antibiotik tidak mungkin menjejaskan kawalan kelahiran hormon seperti pil, patch, atau cincin, beberapa antibiotik (seperti rifampin, rifabutin) boleh mengurangkan keberkesanannya. Ini boleh menyebabkan kehamilan. Jika anda menggunakan kawalan kelahiran hormon, bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

OVERDOSE

Jika berlebihan disyaki, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan segera. penduduk Alberta boleh menghubungi PADIS (Racun dan Perkhidmatan Maklumat Ubat) 24 jam sehari di 1-800-332-1414. penduduk Kanada boleh menghubungi pusat kawalan racun wilayah. penduduk Amerika Syarikat boleh menghubungi pusat kawalan racun tempatan mereka di 1-800-222-1222.

NOTA

Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain.

Ubat ini telah ditetapkan untuk keadaan semasa anda sahaja. Jangan gunakan kemudian untuk jangkitan lain melainkan jika doktor anda mengarahkan anda untuk berbuat demikian. Satu ubat yang berbeza yang perlu dalam kes itu.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia adalah dekat waktunya untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda.Jangan gandakan dos untuk mengejar.

penduduk Alberta boleh menghubungi PADIS (Racun dan Perkhidmatan Maklumat Ubat) 24 jam sehari di 1-800-332-1414 untuk mendapatkan nasihat tambahan pada dos yang terlepas.

SIMPANAN

Simpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Jangan simpan di dalam bilik mandi. Simpan semua ubat daripada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Adakah ubat-ubatan tidak flush ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Betul membuang produk ini apabila ia luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi atau syarikat pelupusan sisa tempatan.

Mymedabc.com