SPIRULINA

Mymedabc.com

Spirulina adalah alga biru-hijau yang hanya diketahui oleh hipi tetapi tidak seperti yang difahami dalam arus perdana. Ia mendapat populariti apabila NASA digunakan sebagai makanan tambahan kepada angkasawan di angkasa dan telah menjadi go-kepada tambahan untuk pelbagai masalah kesihatan.

Spirulina mengandungi vitamin B12, vitamin A dan tinggi dengan zat besi, tetapi ia mempunyai satu kelemahan besar: Ia tidak rasa sangat baik, sebenarnya ada juga menyamakannya dengan kolam buih (walaupun kita mempersoalkan bagaimana mereka tahu apa yang kolam citarasa buih seperti.) ia telah disebut-sebut sebagai penambah tenaga dan penggalak imuniti, dan ia juga meningkatkan lactobacillus yang sihat di dalam usus, membolehkan pengeluaran vitamin B6, yang membantu dalam pembebasan tenaga. Walaupun begitu, ujian klinikal menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara spirulina dan plasebo untuk meningkatkan tenaga. Tambah itu, anda mungkin perlu mengambil jumlah yang besar untuk itu untuk menjadi apa-apa kesan.

Alga yang ditanam di panas, air alkali, boleh didapati kering dan beku-kering dan datang dalam bentuk tambahan pil, serbuk atau serpih. Kebanyakan spirulina di Amerika Syarikat ditanam di makmal, tetapi alga boleh tercemar dengan bahan-bahan toksik dan menyerap logam berat daripada air di mana ia ditanam, jadi ia adalah yang terbaik untuk membeli hanya daripada jenama yang dipercayai.

Ini adalah salah satu sebab Martina Cartwright, PhD, RD, penyelidikan bioperubatan perubatan hal ehwal kawal selia perunding bebas dan penulis di Scottsdale, Arizona, bukan penyokong. “Ada sumber lebih murah lain nutrien utama, dan itulah sebabnya saya tidak kipas. Plus terdapat isu-isu keselamatan dengan bahan cemar. ”

“Ia mempunyai kandungan protein, tetapi tidak lebih lagi daripada tenusu atau daging tanpa lemak,” kata beliau. “Ia mungkin menjadi sumber yang baik daripada lemak sihat B12 dan tertentu, tetapi disebabkan oleh perbezaan semakin meningkat (nutrien tanah / air, dll), sumber B12 tidak boleh dipercayai.”

Walau bagaimanapun, alga telah digunakan sebagai sumber protein dan vitamin tambahan untuk tahun tanpa kesan sampingan. Ia kaya dengan klorofil, dan seperti tumbuh-tumbuhan, mendapat tenaga dari matahari, menjadikannya makanan tambahan yang popular untuk vegetarian dan vegan. kajian klinikal baru-baru ini telah mencadangkan ia mempunyai kesan anti-virus, anti-radang dan anti-alergi.

Dalam rawak, double-blind percubaan plasebo terkawal baru-baru ini, orang-orang dengan alahan rinitis diberi makan dengan plasebo atau spirulina setiap hari selama 12 minggu. Kajian ini menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil dos yang tinggi spirulina berkurangan tahap alergen dalam rinitis alergi.

“Saya suka menggunakan spirulina sebagai makanan super yang kaya dengan protein dengan pelanggan saya,” kata Zo├ź Keller, seorang jurulatih kesihatan holistik. “Ia berfungsi dengan baik untuk orang yang memerlukan semula dgn mineral-badan mereka dan meningkatkan pengambilan nutrien harian mereka (yang kebanyakan orang makan Diet Standard Amerika).”

Spirulina tidak mempunyai nilai pemakanan, termasuk:

  • 60 peratus protein, serta banyak asid amino penting
  • Antioksidan (ORAC menjaringkan empat kali lebih tinggi daripada beri biru; ORAC adalah satu cara untuk mengukur jumlah kapasiti antioksidan makanan.)
  • mineral penting seperti kalsium dan besi
  • Klorofil, yang membantu membuang toksin dari badan dan meningkatkan sistem imun
“Serbuk Spirulina mudah boleh ditambah untuk smoothie hijau, tetapi ia mempunyai rasa yang kuat,” kata Keller. Makanan tambahan adalah pilihan yang baik bagi orang-orang yang tidak tahan dengan rasa. Jika anda ingin mencuba spirulina, Keller mencadangkan mengikut arahan pakej untuk dos, tetapi mengesyorkan bermula perlahan-lahan, detoksifikasi kuat diberikan spirulina ini action.In kajian mengenai kesan merendahkan kolesterol spirulina, 15 sukarelawan lelaki mengambil alga selama lapan minggu dan menunjukkan pengurangan ketara dalam tahap kolesterol mereka.Satu lagi kajian oleh Jabatan Aquataculture di Taiwan, mendapati bahawa apabila sekumpulan udang putih terkena air laut mengandungi spirulina, sebelum memindahkan mereka ke air laut dengan tahap pH 6.8, udang yang terdedah kepada spirulina menunjukkan kadar pemulihan yang lebih cepat daripada kawalan yang kumpulan tidak terdedah kepada alga.

“Ada yang mendakwa ia membantu kanak-kanak dengan tingkah laku seperti MASUKKAN serta syarat-syarat lain likearthritis,” kata Cartwright. “Ia disebut-sebut sebagai ‘menyembuhkan semua.” Dari segi sejarah, bagaimanapun, bukti saintifik yang kurang. Ia juga mahal.

Walaupun ulasan bercampur-campur, spirulina nampaknya selamat apabila dibeli dari jenama yang terkenal. Jika anda hamil atau menyusukan bayi, berbincang dengan doktor anda sebelum mencuba. Orang yang mempunyai penyakit autoimun seperti multiple sclerosis, arthritis rheumatoid atau lupus harus mengelak daripada alga kerana ia boleh overstimulate sistem imun.Di samping itu, mereka yang mempunyai keadaan PKU metabolik juga harus mengelak kerana mereka mungkin tidak dapat untuk metabolisme asid amino dengan betul. Keller mengesyorkan mengambil makanan tambahan hanya di bawah pengawasan seorang profesional kesihatan berpengetahuan.

VIDEO SPIRULINA

Mymedabc.com