STAVUDINE

Mymedabc.com

APAKAH STAVUDINE?

Stavudine adalah ubat anti virus yang menghalang human immunodeficiency virus (HIV) sel-sel daripada membiak di dalam badan anda.

Stavudine digunakan untuk merawat HIV, yang menyebabkan Sindrom Kurang Daya Tahan (AIDS).Stavudine tidak adalah ubat bagi HIV atau AIDS.

Stavudine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN STAVUDINE?

Berhenti menggunakan Stavudine dan mendapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas,bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Ubat ini boleh menyebabkan asidosis laktik (a pengumpulan asid laktik dalam badan, yang boleh membawa maut). Asidosis laktik boleh mulakan dengan perlahan dan lebih buruk dari masa ke masa. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai gejala ringan asidosis laktik, seperti:

 • kesakitan atau kelemahan otot;
 • perasaan kebas atau sejuk di lengan dan kaki;
 • masalah pernafasan;
 • rasa pening, pitam, letih, atau sangat lemah;
 • perut sakit, loya dengan muntah; atau
 • kadar jantung cepat atau tidak sekata.

Berhenti menggunakan Stavudine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • tanda-tanda jangkitan baru seperti demam, seram sejuk, sakit tekak, gejala flu, mudah lebam atau pendarahan yang luar biasa, hilang selera makan, sakit mulut;
 • sakit teruk di bahagian atas perut anda merebak ke belakang anda, loya dan muntah-muntah, kadar jantung yang cepat;
 • atas sakit perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • berpeluh meningkat, gegaran di tangan anda, kebimbangan, rasa cepat marah, masalah tidur (insomnia);
 • cirit-birit, kehilangan tidak dapat dijelaskan berat badan, perubahan haid, mati pucuk, kehilangan minat dalam seks;
 • bengkak di leher atau tekak (tiroid bengkak) anda;
 • lemah, kebas, sakit, atau perasaan berduri di tangan atau kaki anda;
 • masalah dengan berjalan kaki, pernafasan, percakapan, menelan, atau pergerakan mata; atau
 • teruk sakit belakang yang lebih rendah, kehilangan pundi kencing atau usus kawalan.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • sakit kepala;
 • loya ringan;
 • ruam kulit yang sederhana; atau
 • perubahan-perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutamanya dalam anda tangan, kaki, muka, leher, dada, dan batang).

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG STAVUDINE?

Stavudine tidak boleh diambil bersama-sama dengan mana-mana kombinasi HIV yang termasuk zidovudine (Combivir, Retrovir, atau Trizivir).

Sesetengah orang mengalami asidosis laktik semasa mengambil Stavudine. Tanda-tanda awal mungkin menjadi lebih buruk dari masa ke masa dan keadaan ini boleh membawa maut.Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai gejala ringan seperti:kesakitan atau kelemahan otot, rasa kebas atau sejuk di tangan dan kaki anda, kesukaran bernafas, sakit perut, loya dengan muntah-muntah, kadar jantung yang cepat atau tidak sekata, pening, atau berasa amat lemah atau letih.

Stavudine juga boleh menyebabkan kesan yang teruk atau mengancam nyawa pada hati atau pankreas anda. Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai mana-mana gejala-gejala ini ketika mengambil Stavudine: sakit teruk di bahagian atas perut anda merebak ke belakang anda, loya dan muntah-muntah, kadar cepat jantung, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, atau jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Sebelum mengambil Stavudine, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang, penyakit hati, sejarah pankreatitis, atau jika anda telah menggunakan ubat yang sama dengan Stavudine pada masa lalu, seperti abacavir (Ziagen), Didanosine (Videx), emtricitabine (Atripla , Complera, Emtriva, Truvada), lamivudine (Epivir, Combivir, Epzicom, Trizivir), tenofovir (Viread), zalcitabine (Hivid), atau zidovudine (Retrovir).

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGAMBIL STAVUDINE?

Anda tidak boleh mengambil Stavudine jika anda alah kepadanya.

Stavudine tidak boleh diambil bersama-sama dengan mana-mana kombinasi HIV yang termasuk zidovudine (Combivir, Retrovir, atau Trizivir).

Sesetengah orang telah membangunkan satu keadaan yang mengancam nyawa yang dipanggillaktik asidosis ketika mengambil Stavudine. Anda mungkin lebih cenderung untuk membangunkan asidosis laktik jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai penyakit hati, jika anda seorang wanita, atau jika anda telah mengambil HIV atau AIDS ubat-ubatan tertentu untuk masa yang lama. Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko individu anda.

Stavudine juga boleh menyebabkan kesan yang teruk atau mengancam nyawa pada hati atau pankreas anda. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati atau sejarah pankreatitis.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil Stavudine, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • penyakit buah pinggang;
 • diabetes (Stavudine cecair mengandungi 250 miligram sukrosa satu sudu teh); atau
 • jika anda telah menggunakan ubat yang sama dengan Stavudine pada masa lalu, seperti abacavir (Ziagen), Didanosine (Videx), emtricitabine (Atripla, Complera, Emtriva, Truvada), lamivudine (Epivir, Combivir, Epzicom, Trizivir), tenofovir (Viread ), zalcitabine (Hivid), atau zidovudine (Retrovir).

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada ubat ini adalah berbahaya kepada bayi dalam kandungan. HIV boleh dipindahkan kepada bayi jika ibu tidak dirawat dengan betul semasa mengandung. Stavudine juga mungkin lebih cenderung untuk menyebabkan asidosis laktik dalam seorang wanita hamil. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Mengambil semua ubat-ubatan HIV anda seperti yang diarahkan untuk mengawal jangkitan anda semasa anda hamil.

Jika anda hamil, nama anda akan disenaraikan di pejabat pendaftaran mengandung. Ini adalah untuk mengesan hasil kehamilan dan menilai sebarang kesan Stavudine pada bayi.

Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda menggunakan Stavudine. Wanita dengan HIV atau AIDS tidak boleh menyusukan makanan sama sekali. Walaupun bayi dilahirkan tanpa HIV, anda masih boleh lulus virus kepada bayi di dalam susu badan anda.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGAMBIL STAVUDINE?

Ambil ubat ini betul-betul seperti yang telah ditetapkan untuk anda. Jangan mengambil ubat dalam jumlah yang lebih besar, atau mengambil ia untuk lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Jangan mengambil Stavudine sebagai ubat-ubatan HIV anda sahaja. HIV / AIDS biasanya dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda. Tiap-tiap orang dengan HIV atau AIDS perlu kekal di bawah jagaan doktor.

Stavudine boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Ambil dos anda secara berkala untuk menyimpan jumlah yang stabil dadah di dalam badan anda pada setiap masa. Stavudine biasanya diberikan setiap 12 jam sekali.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan anda.Dos Stavudine adalah berdasarkan kepada berat badan.

Mengukur ubat cecair dengan dos-mengukur khas sudu atau ubat cawan, bukan dengan sudu meja biasa. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, darah anda akan perlu diuji secara tetap. fungsi hati anda mungkin perlu diuji. Jangan terlepas sebarang lawatan ke doktor anda.

Simpan kapsul Stavudine pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Menyimpan botol tertutup rapat.

Simpan ubat cecair dalam peti sejuk, tidak membekukan. Buang sebarang cecair yang tidak digunakan selepas 30 hari.

Buang sebarang Stavudine yang tidak digunakan atau tamat tempoh di dalam bekas tertutup atau beg dimeteraikan. Anda juga boleh meminta ahli farmasi anda di mana untuk mencari satu program pelupusan usaha menerima semula farmaseutikal masyarakat.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat pada masa yang dijadualkan secara tetap akan datang.Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk kebas, terbakar, sakit, atau perasaan tingly, loya, sakit perut, demam, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, atau jaundis (kekuningan kulit atau mata).

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGAMBIL STAVUDINE?

Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko pankreas atau kerosakan hati semasa anda mengambil Stavudine.

Mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada lulus HIV kepada orang lain. Jangan melakukan hubungan seks atau berkongsi pisau cukur atau berus gigi yang tidak dilindungi.Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara yang selamat untuk mencegah jangkitan HIV semasa hubungan seks. Berkongsi dadah atau ubat jarum tidak selamat, walaupun untuk orang yang sihat.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN STAVUDINE?

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • Didanosine (Videx);
 • doxorubicin (Adriamycin, Rubex);
 • hydroxyurea (Droxia, Hydrea);
 • interferon alfa (Roferon, Intron, Rebetron); atau
 • ribavirin (Copegus, Rebetol, RibaPak, Ribasphere, RibaTab, Virazole).

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan Stavudine. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

ahli farmasi anda boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai Stavudine.

VIDEO STAVUDINE

Mymedabc.com